Reklama

Reklama

Hobit: Bitka piatich armád

  • Česko Hobit: Bitva pěti armád (viac)
Trailer 2

Pod vedením legendárneho bojovníka Thorina (Richard Armitage) sa Hobit Bilbo Lazník (Martin Freeman) s čarodejníkom Gandalfom (Ian McKellen) a trinástimi trpaslíkmi vydali na dlhú a nebezpečnú výpravu s cieľom získať späť svoje stratené kráľovstvo trpaslíkov Erebor pod Osamelou horou, odkiaľ ich kedysi vyhnal drak Smaug, aby sa zmocnil ich bohatstva, zlata a diamantov, ktoré vydolovali v miestnej bani. Keď sa im v boji proti drakovi Smaugovi podarí dobyť späť svoju vlasť, nechtiac vypustia do sveta smrtiace sily. Rozzúrený Smaug chrlí svoj ohnivý a spaľujúci hnev na bezbranných mužov, ženy a deti v Jazernom meste. Thorina posadne mamon a vášeň hromadiť znovunadobudnutý poklad, čomu - aj napriek Bilbovej snahe - obetuje priateľstvo i česť. Aj keď Thorinov úpadok doženie Bilba k zúfalému rozhodnutiu, to najväčšie nebezpečenstvo ich ešte len čaká. Sauron, o ktorého krokoch okrem čarodejníka Gandalfa nikto netuší, tajne vyslal obrovskú armádu Škriatkov, aby zaútočila na Osamelú horu. Mračná rastúceho konfliktu sa hromadia zo všetkých strán a trpaslíci, elfovia aj ľudia sa musia rozhodnúť, či sa zjednotia a spoja svoje sily v boji proti zlu, alebo sa ním dajú poraziť a zničiť. Budúcnosť Stredozeme visí na vlásku a v poslednej osudovej bitke piatich armád hobit Bilbo, v ktorom sa prebudil hrdinský duch a pocit spolupatričnosti k svojmu výnimočnému rodu, bojuje o život nielen svoj, ale aj predovšetkým o životy svojich najlepších priateľov. (TV JOJ)

(viac)

Videá (20)

Trailer 2

Recenzie (1 933)

Skejpr 

všetky recenzie používateľa

Zklamání na celé čáře... Samostatně naprosto nefunkční film, který, namísto aby zaplácl zbytečnost a nataženost druhého dílu, z něj vlastně dělá majstrštyk, když sám přebírá tuto úlohu. Ignoruje jakoukoliv dramaturgickou výstavbu filmového díla a je jen nezkoordinovaným sledem na sebe nenavazujících scén. Jackson pořád zvládá psychedelii a dokáže udělat zajímavé situace, nicméně jednotlivé scény u sebe drží jen silou dobré vůle a v důležitých momentech se zabývá naprosto bezpředmětnými situacemi, které nemají nic společného s předlohou a v horších případech ani s emocemi, nebo nedej bože nějakými charaktery. Katarzi nečekejte... Sorry... Bitva pěti armád není dobrý film... ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Nechapu, jak se tohle muze nekomu nelibit. Na Pana prstenu to samozrejme nema, ale po slabsim druhym dile krok spravnym smerem a za me naprosta spokojenost. Tesim se na prodlouzenou verzi, v prvni polovine filmu jsou nektery veci reseny dost zkratkovite a je videt, ze by Jackson potreboval aspon o pul hodky delsi stopaz. No a druha pulka je proste jedna velka bitva, kterou bych ale asi spis nazyval bitvou ctyr armad, rozhodne bych za armadu nepovazoval nejaky vlky a co si budem povidat, hrstka unavenejch lidi taky neni zrovna buhvijaka armada. Coz je ale pripominka ani ne tak k deji, jako spis k nazvu filmu, proste at uz jde o kohokoliv, vsichni se tu skvele rubou a vetsina hlavnich postav dostane prostor pro nejakej epictejsi souboj. Navic se hezky navazuje na LOTRa, triky naprosto bezchybny (nastesti, u traileru jsem mel drobet obavy), hudba tradicne skvela a herci jako vzdy ve svejch rolich presny. Sice ani po skouknuti nejsem presvedcenej o tom, ze bylo nutny Hobita rozdelit na tri dily, ale pripadnymu dalsimu navratu do Stredozeme bych se urcite nebranil (Silmarillion se mi z knizek libil nejvic). Takze za me jasnejch pet hvezdicek a naprosto dustojny zakonceni. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

„Bol to môj priateľ.“ Po vizuálnej stránke žranica. No to v dnešnej dobe už nie je nič výnimočné. Jacksonovi sa žiaľ ani do tretice nepodarilo naplno využiť potenciál členov družiny. Sú tu proste len preto, aby scéna nebola prázdna (a lebo dané postavy vystupovali v knihe). Väčšina z nich vizuálne vyzerá úžasne, ale to je všetko. Prekvapilo ma, že Luke Evans je tu za kreténa (a nemám pocit, že to bol umelecký zámer, asi čaro nechceného). Peripetie s drakom sú vyriešené (prekvapivo) už na začiatku (!), síce vyzerajú vynikajúco, ale nechápal som, prečo jazerné mestečko pripomína svojou rozlohou New York 21. storočia. Zvyšok (dva a pol hodinového, ehm) filmu sa nesie v znamení príprav na gigantickú bitku a samozrejme nakoniec aj v znamení samotnej bitky. Je chaotická, nezmyslená, plná šialených strihov a divne pracuje s časom (keď finále v istom bode opustilo koncept „jednotlivých“ súbojov a vrátilo sa nazad do huriavku vojnového inferna, zarazilo ma, že stále pokračuje, mal som za to, že hlavná vojna skončila a už sa bije len zopár preživších jednotlivcov). Avšak! Neustále sa niečo deje. Legolas je akčný borec. Z jeho kaskadérskych výkonov cítiť režisérovu únavu v zmysle mal čoraz väčší problém vymýšľať niečo, čo by diváka posadilo na zadok ako v Pánovi prsteňov. A tak začal vymýšľať kraviny. Ale kraviny, ktoré na mňa fungovali napriek tomu, že chápem, že (a prečo) mnohým nevyhovovali. Od konca som čakal viac, čo sa dojatia týka. Takto mi to pripadalo prirýchle, skratkovité. Potešili zábavné hlášky („Choďte preč, aj s tým koňom.“; „Je to šialenec, majú to v rodine.“). Naopak, rušili ma dramaturgické blbosti. Dunovské megačervy tu boli akože prečo? Beorn má 35 sekúnd, to snáď nemysleli vážne. Ako môže finálny výjazd cca desiatich trpaslíkov (z nich jeden má prak a druhý váži 150 kíl) byť považované za niečo, čo významným spôsobom zvráti dovtedajší priebeh bitky? Udiera do očí i nepomer: raz jeden elf zastúpi priemernú ľudskú armádu a inokedy doňho stačí bodnúť a mŕtvy padá k zemi. Detto škrati: sú líčení ako nadpriemerne statné obludy, ale hanblivý hobit im hodí kamene do hlavy a sú off. Nehovoriac o nekonečných záchranách v poslednej chvíli, o deus ex machina a pozoruhodných načasovaniach (aká je šanca, že by sa Bilbo domov vrátil presne v tej hodine, keď začína dražba jeho vecí, keď predtým v Kraji nebol X mesiacov?). Že Legolas nedodržiava fyzikálne zákony, je pre mňa samozrejmosť. Má to predsa v náplni práce! Ale pri iných postavách som dvíhal spýtavo obočie (legendárne zlý výskok spod ľadu). Ale ako vravím: je to ohromujúce, veľkolepé a plné skvelých momentov (Thorinovo precitnutie), takže 4*. Síce by som to rád skritizoval za digitálne obžerstvo, ale pravda je taká, že mi to napriek všetkému stále pripadalo hravé, ako keby decko dostalo k dispozícii 250 miliónov. Dokonca i Evangeline Lilly mi tu pripadal super (stokrát lepšia, ako v dvojke). Cinemax TN 2014 ()

Djoker 

všetky recenzie používateľa

Bitva pěti armád má přijatelnou stopáž dokonce i v prodloužené verzi. Vše už směřuje k závěrečné bitvě, ale samotné obléhání a následná jatka zaberou jen hodinu, takže hodně prostoru dostane démony zmítaný Thorin a také romance mezi Kilim a Tauriel. Jak Pánovi Prstenů plátno a velkolepá výprava svědčí, tak Hobit je možná lepší v knižní podobě. Jackson už měl k dispozici výrazně lepší technologie a mohl tak použít digitální efekty na každou blbost. Překvapivě nevýrazná je celou dobu i hudba. Finále však má silné momenty. Za krále! ()

H34D 

všetky recenzie používateľa

Příběh ve třetím dílu hraje již skutečně druhé housle, neřeší se moc "proč?", ani "jak?", ale zkrátka na velké planině se setká pět armád, aby si dali pořádně do těla. Dějově by se to tedy dalo shrnout do dvaceti minut, nicméně v žádném momentu nemůžu říct, že bych se nudil. Postavy se nikterak nerozvíjí, ale zachovávají si své stávající charisma. Jejich účel je jediný - tasit meč a kosit nepřátele hlava nehlava, aby se to divákům co nejvíce líbilo. Účel je splněn, bitvy jsou natočeny velmi pěkně, chytlavě i přehledně. Neočekávejte mnoho, nesrovnávejte s Pánem prstenů a budete spokojeni. 7/10 ()

Galéria (224)

Zaujímavosti (57)

  • Los, na ktorom jazdí Thraindul (Lee Pace), bol kôň menom Moose, čo v preklade znamená los. (milealelia)
  • Poslední díl hobití trilogie pokrývá pouhých 48 stran knižní předlohy. Největší část příběhu je odvyprávěna v první části Hobit: Neočekávaná cesta (2012) - celkem 103 stran. (ricky4)
  • Na záběrech obličeje Legolase (Orlando Bloom) jsou jasně v jeho očích vidět čočky, jejichž okraj tvoří v bělmu viditelnou linii. (focusreviews)

Súvisiace novinky

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

21.08.2023

Snímek českého moderátora, baviče a influencera Kamila Bartošky alias Kazmy ONEMANSHOW: The Movie se stal nejúspěšnějším českým filmem v divácké návštěvnosti během premiérového víkendu při uvedení do… (viac)

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

19.06.2020

Ve věku 88 let zemřel britský herec Sir Ian Holm. Diváci jej znají asi nejlépe jako představitele Bilba Pytlíka z fantasy ságy Pán prstenů. Slavný herec se ovšem objevil i ve filmech jako Vetřelec,… (viac)

Druhý Tintin žije

Druhý Tintin žije

24.03.2018

Když šla v roce 2011 do kin Tintinova dobrodružství, Steven Spielberg a Peter Jackson oznámili jasné plány. Zatímco první díl režíroval Spielberg, druhého se měl po dokončení hobití trilogie ujmout… (viac)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (viac)

Reklama

Reklama