Reklama

Reklama

Dobrodružstvá baróna Prášila

  • Česko Dobrodružství Barona Prášila (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Film, inšpirovaný satirickou knihou Rudolpha Ericha Raspeho, sa začína v malom mestečku, kde herci pre potešenie ministra vojny a jeho priateľov hrajú predstavenie o neuveriteľných dobrodružstvách baróna Prášila. Vtedy do miestnosti vstúpi starý vojak, tvrdiaci, že je skutočným barónom Prášilom a začne skutočnosti, spomínané v predstavení, uvádzať na správnu mieru. Výsledkom je fantastické rozprávanie, ktorého krásna výprava a množstvo trikov odrážajú bujnú obrazotvornosť kultového režiséra a členy skupiny Monty Python's Flying Circus Terryho Gilliama. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (147)

PALINO 

všetky recenzie používateľa

Keď som dopozeral Barona Prášila, zalial ma pocit sklamania. A to určite nie preto, že by som bol videl zlý film (ten sa snáď na základe dobrodružstiev Barona Prášila ani nedá natočiť), ale preto, že spôsob akým sa rozhodol TERRY GILLIAM vyrozprávať Prášilove dobrodružstvá považujem za absolútne nevhodný. Námet Barona Prášila predsa nie je určený na príliš osobitý film, ale na klasicky vyrozprávaný príbeh a to si Gilliam asi neuvedomil. Úvodné minúty totálne mrhá na bezvýznamné scény a nad záverom sa mi už radšej ani nechce rozmýšlať. Na druhej strane film obsahuje aj niekoľko nezabudnuteľných prvkov, akými sú napr. výprava, postavy alebo filmové momenty typu scéna so sultánom, na Mesiaci alebo v sopke. Väčšina z týchto prvkov je ale daná predlohou a nie prácou filmových tvorcov, ktorý nedokázali dodať filmu ako celku potrebnú iskru. Taktiež som sklamaný z Kamenovej hudby, ktorá je na film takéhoto typu nevýrazná. Skrátka hnevám sa na Gilliamov film, lebo verím, že knižná predloha nám ponúkla námet, ktorý je ako šitý na vznik filmového klenotu. ()

Mikino00 

všetky recenzie používateľa

Katastrofální zpracování slavného barona Prášila. Gilliamovo zpracování obrovsky zaostává za Zemanovou verzí po všech stránkách. Celý film vypadá vyloženě lacině, dějově vyložené nudí, místy irituje. K tomu představuje vyloženě nesympatické herce a odpudivé triky. Humor mě zcela minul a vůbec mi neseděl. ()

Reklama

berg.12 

všetky recenzie používateľa

Sledovat dokument o natáčení je skoro stejně tak dobrodružné, jako sledovat film samotný. Na místo obvyklého plácání po ramenou jak každý dělal "great stuff", je to od počátku Golgota a Waterloo v jednom. Hořká a trnitá cesta produkčním labyrintem a totální tvůrčí disharmonií. A je opravdu zázrak, že jako Waterloo skončil jen film samotný a ne Terry Gilliam. Jeho anděl strážný musí být bezmezný filmový fanda. ()

Radyo 

všetky recenzie používateľa

Tak strašlivé zklamání jsem dlouho nezažil. Můj oblíbený režisér Terry Gilliam si vybral velmi slabou chvilku a natočil příšernou obludnost, ze které se mi málem udělalo špatně. Ve srovnání s českým Baronem Prášilem je tohle tak ubohé, že kdybych nevěděl, že si Gilliam spravil renomé dalšími filmy, tak bych mu asi poslal pár dolarů na přilepšenou, jelikož bych logicky usoudil, že režisér takového skvostu už nenatočí ani infantilní reklamu na Křupy-křup.Jen ze soucitu jsem film nezařadil do odpadu. ()

lykan9 

všetky recenzie používateľa

Nejsem zrovna velkým fandou Terryho Gilliama. Ne, že by byli jeho filmy špatné, ale způsob jeho vyprávění příběhů mě nijak zvlášť nebere. Dobrodružství Barona Prášila není vyjímkou. Sice tu hrají slušní herci a prostředí je zajímavé, ale více než tři hvězdy si takový film nezaslouží. Uma Thurman však v mladém věku vypadala úžasně, to se musí nechat. ()

Galéria (60)

Zaujímavosti (11)

  • Kůň Barona Prášila se jmenoval Bucephalus, stejně jako kůň Alexandra velikého. (j.o.j.o.)
  • Tento film tvoří spolu s filmy Zloději času a Brazil Terryho Gilliama jakousi trilogii, propojenou tématem život muže (3 stádia - mládí, střední věk a stáří) s důrazem na fantazii. Ve všech třech filmech se také objeví Jack Purvis. (j.o.j.o.)
  • Role krále Měsíce měla připadnout Seanu Connerymu, potom co byla ve scénáři výrazně zkrácena, ji Connery odmítl a připadla Robinu Williamsovi. (j.o.j.o.)

Reklama

Reklama