Reklama

Reklama

V stredoveku sú v Európe všetky staroveké medicínske poznatky zabudnuté a jedinú starostlivosť o väčšinu chorých a zranených zabezpečujú potulní liečitelia. Mladý Rob Cole má zvláštnu schopnosť vycítiť blížiacu sa smrť. Keď mu zomrú obaja rodičia, ujme sa ho jeden z potulných liečiteľov a vezme ho zo sebou na cesty, počas ktorých sa Rob stáva jeho učeníkom. Túžba po poznaní ho napokon zavedie z malej anglickej dedinky cez Konštantínopol až do ďalekej Perzie. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (639)

verbal 

všetky recenzie používateľa

V jedenáctém století nevykazoval akutní zánět slepáku jakékoliv recidivy, protože progresivní léčebné metody matičky církve obvykle vedly ke stoprocentnímu zpopelnění. Ona ta perorální medikace Otčenáše nebyla zas až tak účinná, a to ani v koňských dávkách, jak tvrdila tehdejší katolická Zentiva, a měla i docela nepříjemné vedlejší účinky. Například smrt. Křesťanská farmacie však měla v Evropě monopol a jakékoliv zpochybňování jejich osvícených preparátů zajistilo, že to se vám to slepé střevo už nikdy nezanítí, protože jste byli opět preventivně zpopelněni. Globální kruhová léčba žehem se velmi ujala, a jestliže jeden zatoužil po kvalitní apendektomii, musel po svých dofunět za Ghándím až do nemocnice Bagdád Houp. Pokud nebyl zrovna nablízku nějaký ten zarytý fundamentalista, co by se obložil morovými vředy a vyhodil někde na tržišti, Alláh to tehdy zas až tak nežral a vy jste měli docela slušnou šanci, že vám ten kus trávícího traktu někdo za pomocí zubů a nehtů opravdu vyndá. Náckovská produkce si zase jednou moc hezky vytřela Holyvůdem prdel. Je to opravdu nepatetická, velkopanská a strhující podívaná, po níž se chce jednomu blít, když se podívá, co za sračky dneska nacpou do kin, a má příšernou chuť provést řediteli Bontonfilmu středověkou vasektomii tupým nevydezinfikovaným žabikuchem, protože tak dlouho ignoroval tento skvost. A teď se běžím pomodlit, začalo mě totiž píchat v pravém dolním kvadrantu. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Stölzl napozeral historické veľkofilmy Ridleyho Scotta a načítal základné klišé žánru. Vznikol tak patetický film s pekným vizuálom. Postavy večne filozofujú a žiaden dialóg sa nezaobíde bez slova Boh, Alah, alebo Pán. Na uliciach vidíme hromadu mŕtvol, výsledný dojem z podobných záberov je však naleštenosť. To spôsobuje neživotnosť filmu. Iskru mala napríklad expozícia so Skarsgardom, exotika blízkeho východu si podľa tvorcov vyžaduje naopak pompéznosť. Nehovoriac o nechcene parodických klišé typu kamarát umrie presne vtedy, keď ho prídem navštíviť. ()

Reklama

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to vydarená dobrodružná historická dráma z nemeckej produkcie. Má dosť dobrý príbeh o mladíkovi, ktorý sa po smrti matky pripojí k potulnému liečiteľovi a stane sa jeho učencom, keďže ho tento odbor fascinuje a keď sa dozvie o slávnej lekárskej škole a jej učiteľovi v ďalekej Perzii, rozhodne sa vydať vlastnou cestou a urobí všetko preto, aby sa tam dostal a mohol sa učiť od najlepších. Ale aj tu je ťažká situácia, nebezpečenstvo hrozí na každom kroku, no túžba po poznaní je predsa len silnejšia. So spracovaním som nadmieru spokojný, téma inteligentných ľudí túžiacich po poznaní v tomto neprajnom období mi príde dosť atraktívna a našťastie to aj veľmi dobre dopadlo. Jedine ma možno trochu mrzí, že sa dej nevenuje trochu viac času strávenom v Anglicku, kde prítomnosť cirkvi pre podobných ľudí znamenala veľký problém, práve tento zaujímavý prvok tu má len minimálny priestor, ale v konečnom dôsledku to aj tak nepredstavuje žiadny problém. Dej je aj tak po celý čas nadmieru zaujímavý, celá časť v Perzii, čo zaberá väčšinu filmu je výborne zvládnutá, pričom tých zaujímavých postáv a prvkov je tu nespočet a skutočne ma veľmi príjemne prekvapilo, že aj napriek dva a pol hodinovej dĺžke sa tu stále niečo deje, pôsobí to veľmi svižne, takže mi to prešlo dosť rýchlo, kľudne to ešte mohlo byť aj dlhšie. Inak o nejakú akciu tu očakávane nejde skoro vôbec, ale film aj tak ponúkne niekoľko slušných sekvencií, ktoré pre potreby filmu stačia. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, hlavný hrdina je tu ten správny sympaťák, k tomu zábavný Stellan Skarsgård, ktorý ale má priestor vlastne len v úvodnej fáze, charizmatický Ben Kingsley a ešte plno zaujímavých vedľajších postáv, obzvlášť vládca alebo aj láska hlavného hrdinu. Réžia a technická stránka sú dosť dobré, síce to možno mohlo byť trochu surovejšie a dramatickejšie, toto má skôr atmosféru dobrodružného filmu, ale aj tak mi to sadlo, slušný vizuál, až prekvapivo veľkolepé prevedenie, tu nemám väčší problém. Filmov na podobnú tému moc nie je, preto som rád za každý podobný a Liečiteľ sa až prekvapivo vydaril. Tu musím nemeckú produkciu veľmi pochváliť. 78% ()

S.Quentin QUALE 

všetky recenzie používateľa

Pocta středověké felčařině a Avicennovi mi tuze spravila chuť po sračkoidní Agoře. Fiktivní příběh Roba Colea, na jehož pozadí se setkáváme s historicky reálnými místy a postavami od Londýna až po Isfahán, je zpracovaný vizuálně dokonale, až jsem jen žasl, že něco podobného německou produkcí jest. Díky tomuto jsem si vzpomněl na kultovní Annaudovo Jméno růže, které se v mnohém dějově s Ranhojičem podobá, bohužel tady musím poukázat dementní množství tagů, kdy speciálně a nejen slovo "inkvizice" nemá u Ranhojiče co dělat. Herci, a tím nemyslím osvědčené kalibry, místy zaskřípnou, ale jinak parádní historický film, který, nebojím se říct, přes jistou dávku fikce nedělá kupodivu v dnešní době z islámu samý lajdy. Středověce drsné, špinavé, nemilosrdné, ale poučné a poutavé. Doporučuju! ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Šáha otvoríme a tú nemoc odstránime..." Nemci a skvelý histrocký veľkofilm? Veru tak. Film Ranhojič má veľmi bohatý a vrstevnatý príbeh a z bonusov na dvd sa dozviete, že by sa z neho dal kľudne urobiť i 10 dielny seriál. To súhlasím, ale filmy mám radšej. Dlhšia stopáž potvrdzuje slová o tom, že tu je o čom rozprávať. Úvod plný chudoby a špiny je točený zámerne vo vyblednutých farbách, no postupne ako sa presúvame na východ farieb výrazne pribúda. Mladý objav Tom Payne určite presvedčil mnohých a mám pocit, že je tu nová filmová hviezda. Ten chlapec rozhodne talent má. Ben Kingsley na rolu Ibn Sína prikývol bez toho, aby čítal scenár a ani sa mu nečudujem, pretože mu to perfektne sadlo. Hudba je nádherná, film pekne odsýpa a rozhodne som sa nenudil. Mám rád tieto historické príbehy a už dlho som si prial aby niekto pridal do filmu tému moru, hoci aj tu je to iba jedna z vedľajších liniek. Takto solídnym a výpravným dojmom na mňa naposledy zaúčinkovala Agora. Ranhojič je nefalšovaný a poctivo urobený historický veľkofilm aj keď občas pôsobí ako rozprávka a má pár chýb. Asi najväčšia je dorozumievanie angličtinou i tam, kde o nej v minulosti nemali ani šajnu...80%. ()

Galéria (69)

Zaujímavosti (15)

  • Ibn Sina (alebo aj Avicenna), ktorého stvárni Ben Kingsley, bol stredoveký perzský učenec, filozof, politik, básnik, prírodovedec a lekár. Je autorom viacerých diel o fyzike, matematike, metafyzike a astronómii, najviac však o medicíne a filozofii. Za jeho najvýznamnejšie dielo sa považuje kniha Kánon medicíny, zbierka grécko-arabskej lekárskej múdrosti, ktorá vznikla okolo roku 1030. (Laslo)
  • Operace šedého zákalu byla v 11. století opravdu možná. První spis Sushruta Samhita vypovídající o metodách a nástrojích operace šedého zákalu a dalších oftalmologických vadách se datuje do 5. století našeho letopočtu v Indii, kde lékař Sushrut působil. (Nach)
  • Keď sa Rob Cole (Tom Payne) vráti do Anglicka, založí nemocnicu. V skutočnosti sa tak stalo až 300 rokov po ére zobrazenej vo filme. (Arsenal83)

Reklama

Reklama