Reklama

Reklama

V stredoveku sú v Európe všetky staroveké medicínske poznatky zabudnuté a jedinú starostlivosť o väčšinu chorých a zranených zabezpečujú potulní liečitelia. Mladý Rob Cole má zvláštnu schopnosť vycítiť blížiacu sa smrť. Keď mu zomrú obaja rodičia, ujme sa ho jeden z potulných liečiteľov a vezme ho zo sebou na cesty, počas ktorých sa Rob stáva jeho učeníkom. Túžba po poznaní ho napokon zavedie z malej anglickej dedinky cez Konštantínopol až do ďalekej Perzie. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (638)

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Noah Gordon může být pyšný na entuziazmus a energii, které mezinárodní tým vložil do přepisu jeho výtečného románu. The Physician (1986) je vlastně začátek trilogie věnované rodině Coleů, navazují romány Shaman (1992) a Matters of Choice (1995); a je vskutku příjemné sledovat ten středověký příběh upravený pro potřeby dnešního člověka. Vzácné výkony nabídli Stellan Skarsgård a Ben Kingsley. ()

Ratemus 

všetky recenzie používateľa

Velice povedený film o téměř původu léčitelství v 11. století, kdy v Anglii vše samozřejmě léčil strejda Bůh a vše ostatní bylo čarodějnictví (dementi), zatímco v Persii bylo lékařství na denním pořádku a na vrcholu. Film je bravurně zvládnut po všech stránkách, herci zvládají své řemeslo na výtečnou, Frenzel připravil nádhernou hudbu a režie spolu se scénářem je na vysoké úrovni. Film utekl jako voda. Můžete porovnat obě kultury a náboženství, protože podle toho byste nechtěli žít ani na jedné straně. Za mě určitě výborný a mohu doporučit. ()

Reklama

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Nečakane parádny historický film. Nemčúri sa riadne plesli po vrecku a ponúkajú niečo ako Kráľovstvo nebeské, akurát s ránhojičmi namiesto rytierov a operáciami slepáku namiesto streľby katapultov na hradby Jeruzalemu. Ale pozor, tá operácia slepáku je napínavejšia ako veľkolepé bojové scény. Príbeh je schematický, ale dokonale funkčný, veľmi svižne rozprávaný, plný emócií a zaplnený živými postavami v podaní dobrých hercov (Skarsgard vládne, Kingsley si vybral jednu zo svojich lepších chvíľok a dokonca aj Martinez im zdatne sekunduje). K tomu drahá výprava, skvostná kamera a fajn dialógy, ktoré sa neboja vtipu ani v situáciách typu "tak tu máme mor a všetci zomrieme". Veľmi, veľmi fajn. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Šáha otvoríme a tú nemoc odstránime..." Nemci a skvelý histrocký veľkofilm? Veru tak. Film Ranhojič má veľmi bohatý a vrstevnatý príbeh a z bonusov na dvd sa dozviete, že by sa z neho dal kľudne urobiť i 10 dielny seriál. To súhlasím, ale filmy mám radšej. Dlhšia stopáž potvrdzuje slová o tom, že tu je o čom rozprávať. Úvod plný chudoby a špiny je točený zámerne vo vyblednutých farbách, no postupne ako sa presúvame na východ farieb výrazne pribúda. Mladý objav Tom Payne určite presvedčil mnohých a mám pocit, že je tu nová filmová hviezda. Ten chlapec rozhodne talent má. Ben Kingsley na rolu Ibn Sína prikývol bez toho, aby čítal scenár a ani sa mu nečudujem, pretože mu to perfektne sadlo. Hudba je nádherná, film pekne odsýpa a rozhodne som sa nenudil. Mám rád tieto historické príbehy a už dlho som si prial aby niekto pridal do filmu tému moru, hoci aj tu je to iba jedna z vedľajších liniek. Takto solídnym a výpravným dojmom na mňa naposledy zaúčinkovala Agora. Ranhojič je nefalšovaný a poctivo urobený historický veľkofilm aj keď občas pôsobí ako rozprávka a má pár chýb. Asi najväčšia je dorozumievanie angličtinou i tam, kde o nej v minulosti nemali ani šajnu...80%. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Film by sa dal rozdeliť do dvoch častí, tá prvá "anglicka" je klasickou ukážkou ťažkého stredoveku, s chudobou a špinou na každom kroku, ale prekvapivo aj vtipnými hláškami, o ktoré sa stará vynikajúci Stellan Skarsgård v úlohe potulného šarlatána. Druhá "arabská" časť je už výsostne ladená do hlavnej idei filmu a tou je nástup seriózneho liečiteľstva. Túžba dozvedieť sa o ľudskom tele čo najviac je násobená krutosťami Orientu a vtedajšími chorobami. Táto cesta po vedomostiach nebola jednoduchá a ortodoxné presadzovanie náboženských dogmat jej nepomáhalo. Záverečné scény snímku boli azda príliš idealizované, aj tak som príjemne prekvapený a spokojný. ()

Galéria (69)

Zaujímavosti (15)

  • Snímek se natáčel v Maroku a Německu od 6.2012 do 28.9.2012. (Yardak)
  • Po premiére 25. decembra 2013 v nemeckých kinách sa film stal okamžite kasovým trhákom a producentom vyniesol Bogey Award za viac ako 1 000 návštevníkov na kópiu počas otváracieho víkendu a 1 milión návštevníkov za desať dní. (Arsenal83)
  • Film se odehrává v 11. století, době hlubokého středověku. Hlavní hrdina se v něm v orientu potýká s černou smrtí, nazvanou epidemií moru. Ovšem Černá smrt poprvé zasáhla svět až ve 14. století, přesněji v letech 1347-1353, a byla začátkem konce doby, kterou dnes označujeme jako středověk. Ve filmu Ranhojič tedy jde nejspíše o Dýmějový mor, který přenášely blechy z krys na lidi. Černá smrt podle některých vědeckých teorií byla zmutovaná verze dýmějového moru a nebezpečnějšího plicního moru. (Nach)

Reklama

Reklama