Reklama

Reklama

Rómeo a Júlia

  • Česko Romeo a Julie (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Adaptácia klasickej predlohy Williama Shakespeara o mladučkých milencoch z dvoch znepriatelených rodín, ktorých v ich zakázanej láske navždy spojila dobrovoľná smrť. Film v réžii Franca Zeffirelliho získal dva Oscary a množstvo ďalších cien a dodnes je považovaný za najlepšiu a najvernejšiu filmovú verziu nesmrteľnej predlohy. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (299)

O´Neill 

všetky recenzie používateľa

Asi nejvěrohodnější filmová adaptace původního Romea a Julie. Já osobně jsem tento film shlédnul jen z toho důvodu, že se mi do čtenářského deníku nechtěla kniha Shakespeara číst, a toto se mi zdálo docela solidní, i podle komentářů. Knihu jsem však nekonec četl, a kdybych měl soudit, tak film byl velice věrohodný. Tento žánr moc nemusím, a tedy víc než dvě nedám. ()

slunicko2 

všetky recenzie používateľa

Klasika se vším, co k ní náleží. 1) Přiznám se - klasické zpracování Shakespearových her mě nudí. Šroubovaná mluva, divadelnost, která z díla čiší navzdory snaze špičkových filmařů. Jasně, že vím, že Shakespeare byl dramatik a ne scenárista a že je vážen a uctíván právě pro to, co se mi moc nelíbí._____ 2) A tak i zde nepochybně kvalitní přepis mě zpočátku nudil navzdory pěkným tvářím a velkorysé výpravě. Moc pomalé, moc divadelní._____ 3) Ale přesto mě tato verze nějak dostala. Podmanila si mě. Chtělo to jen půlhodinku soustředěného sledování. Trochu se nudím, ale současně pociťuji, že sleduji vysoce kvalitní umělecké dílo._____ 4) Oceňuji i choreografii bitek a masových scén._____ 5) Ve snímku vystupuje spousta pěkných kluků. 18letý Leonard Whiting (Romeo) už dávno ve filmech nehraje, píše knihy a skládá hudbu. Další jsou 25letý John McEnery (Mercucio) či 26letý Michael York (Tybalt). ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Zeffirelliho je v Rómeovi a Júlii vidieť v každom zábere, čo je vzhľadom na vernosť predlohe veľký kompliment. Jednoducho sa jeho štýl na podobné témy hodí. Na samotnej látke je zaujímavé okrem jej osudovosti aj to, že všetko, čo sa môže posrať, sa aj poserie a tak mnohí dnešní diváci môžu brať Rómea a Júliu skôr ak tragikomédiu, kde si z príbehu a osudov hrdinov robil srandu aj sám Shakespeare. Ako tu bolo spomenuté, Whiting má dnes kópiu v Zefronovi a Michael York je celý Marlon Brando. Nebol som počas filmu presvedčený o plnom hodnotení, avšak záver je tak silný a pravdivý (pozrite sa, čo vaša nenávisť spôsobila vašim deťom), že inak hodnotiť nedokážem. Ešte mi nedá spomenúť, že samotný príbeh mi ani po storočiach od hry a desaťročiach od filmu neripadá staromódny a je to zásluhou ako spisovateľa, tak scenáristu a režiséra. ()

Zazie 

všetky recenzie používateľa

Na divadle patří role Romea a Julie k absolutnímu vrcholu herecké kariéry, a proto jsou obsazovány herci, kteří už mají pár let na jevišti za sebou. Zeffirelli měl geniální nápad - obsadit do filmu lidi v tom věku, v jakém byli "skuteční" Romeo a Julie - a tenhle tah vyšel fantasticky. Olivia Hussey a Leonard Whiting sice nejsou bůhvíjací herci, ale jsou oba tak krásní. K tomu nádherné kostýmy a italské renesanční exteriéry a interiéry a vznikla barvitá podívaná, při níž člověk zapomene, že sleduje notoricky známou klasiku. Takové zpracování Shakespeara bude sotva kdy překonáno. ()

Terva 

všetky recenzie používateľa

Ze všech filmových i televizních verzí, které byly v průběhu mnoha desetiletí natočeny, je Zeffirelliho film nepochybně nejslavnější a nejlepší. Poprvé se v něm - proti zažité tradici, ale tak, jak to Shakespeare napsal - v titulních rolích objevili mladičcí představitelé, skoro ještě děti: Leonard Whiting a Olivia Husseyová. Ocenění: Oscar 1968 - kamera, kostýmy; nominace: režie, film BAFTA - kostýmy Zlatý glóbus - zahraniční anglicky mluvený film, nejnadějnější herecký nováček (O. Hussey), nejnadějnější herecký nováček (L. Whiting) Italian National Syndicate of Film Journalists - kamera (barvená), kostýmy, režie, hudba National Board of Review - režie ()

Galéria (68)

Zaujímavosti (19)

  • Když Romeo (Leonard Whiting) zabije Tybalta (Michael York), je v jednom záběru košile od krve na pravé straně, ale v dalším záběru je košile s krvavým flekem na straně druhé. (Hans.)
  • Laurence Olivier propůjčil svůj hlas nejen vypravěči, ale bez nároku na honorář také mnoha anonymním postavám ve filmu. To vše jen pro svou velkou lásku k Shakespearovi. (Kulmon)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

15.06.2019

Slavný italský scenárista a režisér Franco Zeffirelli zemřel ve věku 96 let. Zprávu médiím potvrdil jeho syn. Zeffirelli byl známý především adaptacemi Shakespearových her a taky pojetím klasických… (viac)

Reklama

Reklama