Reklama

Reklama

Mária, kráľovná škótska

  • Česko Marie, královna skotská (viac)
Trailer 1

Mala len šesť dní, keď sa po smrti otca stala Mária (Saoirse Ronan) škótskou kráľovnou. V šestnástich pridala vďaka svadbe aj titul francúzskej kráľovnej, ale keď o dva roky neskôr ovdovela, srdce ju odtiahlo domov do Škótska. Osemnásťročné dievča muselo od začiatku obhajovať svoj trón pred rebelujúcimi škótskymi klanmi, navyše čelila otvorenému nepriateľstvu rodovo spriaznenej anglickej kráľovnej Alžbety (Margot Robbie), ktorej vládu odmietala uznať. Averzia to bola obojstranná, Alžbete Mária vadila nielen ako spurná rivalka, ale aj ako matka budúceho kráľa Jakuba. Anglická panovníčka totiž v tomto smere mala z mnoho príčin len mizerné vyhliadky. Na druhú stranu obe panovníčky spojovala ich izolovanosť v prostredí tvorenom výhradne mužmi, vďaka ktorému získali vzájomné pochopenie, dokonca aj rešpekt. Britské ostrovy však boli pre dve tak silné ženy príliš malé a obe to vedeli. Otázkou bolo len, ktorá z nich sa rozhodne urobiť prvý krok k eliminácii tej druhej, a ako veľmi to bude bolieť. (Cinemart SK)

(viac)

Videá (6)

Trailer 1

Recenzie (108)

666teen 

všetky recenzie používateľa

Už toho bylo dost. Pokud bude v popisu filmu místo historický, napsáno fantasy, tak OK. Ale čokoládový lord Randolph Thomas, gejša v roli dvorní dámy a podobné zhůvěřilosti si schovejte do Zaklínače (jupí, je to tam!). Až bude Nelsona Mandelu hrát Dolph Lundgren, tak bude všechno v pořádku. Že jsem se posral? Já ne. ()

vydumnica 

všetky recenzie používateľa

Saoirse Ronan bola skvela ako vzdy, ale ani ona nedokazala film "zachranit". To uz sa naozaj netocia dobre historicke filmy?!!! Toto bolo nudne, nedoveryhodne, skor taka maskarada na zaver ako vyvrcholenie filmu, bez emocii...velka skoda. Vadilo mi, ze film sa nepridrzal skutocnych udalosti v plnej miere. Vadilo mi, ze na kralovskom dvore v 16. storoci bolo zastupenie snad vsetkych ras, len preto, aby sa dodrzala urcita korektnost, avsak na ukor filmu, naozaj to kazi dojem z realnosti a posobi nedoveryhodne! Vadili mi fiktivne a nicim nepodlozene sexualne scenky. A este to, ze Mary na konci filmu nevyzera, ze by bola vo vazeni 19 rokov, ale skor 19 dni. To uz ju nemohli zamaskovat, aby vyzerala na 44? No slabe...a nehovoriac uz o tej drzosti, ze tieto dve kralovne sa tajne stretli...atd. Zmareny potencial. Vyber hereciek fajn, ale samotne spracovanie? Mohol to byt zaujimavy film... ()

Reklama

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

podle traileru měla Mary Queen Of Scots potenciál být jednou z největších událostí na poli kostýmních historických dramat posledních let.Bohužel realita je tomu na hony vzdálená.Kostýmy a výprava tu jsou sice super a obě hlavní představitelky (Margot Robbie nedostatečně využitá) se snaží seč jim paruky stačí,ale to je bohužel všechno.Je dost možné,že nůžky střihačovi tu řádily víc než je obvyklé,ale nějak se nemůžu zbavit dojmu,že nuda by nebyla zahnána ani kdyby tomu tak nebylo.Po vlažném začátku jsem doufal,že se vše správně rozjede,ale když se tak nestalo ani po hodině,doufat jsem přestal a po zbytek filmu jsem jen co 5 minut koukal na hodinky...40% ()

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Tak takhle ne... Podívejte se na tento film a pak na jeho takřka stejnojmenného předchůdce z roku 1971 a uvidíte rozdíl málem propastný. Oba snímky mají společné snad jen dobré obsazení hlavních rolí (Saoirse Ronan je úžasná), krásné kostýmy a hudbu (ta Richterova se té Barryho opravdu podobá), jinak je ale na novějším skoro vše špatně. Děj je zkratkovitý, zmateně skáče vpřed o celé roky a snad i o dekádu, zatímco Marie Stuartovna za 25 let takřka nezestárne. Intrikuje se sice pěkně, ale i člověk, který má o těch událostech nějaké povědomí, stejně chvílemi znejistí, co se právě děje. Největší minus této nové Marie ovšem je, že skoro nutí diváka, aby po skončení otevřel nějakou knihu a přečetl si, oč tam vlastně šlo. To v případě staršího filmu nemusí, protože má naopak pocit, že se dozvěděl vše podstatné. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Výprava spolu s kamerou boli výborné, to sa nedá uprieť. K samotnému životopisnému príbehu by síce boli nejaké pripomienky, no hlavný problém bol v spôsobe, akým sa prezentoval divákovi. Taký v dnešnej dobe typický ospalý štýl v pomalom tempe. Chápem, že týmto chcel dať autor filmu umeleckejšiu nálepku, avšak na to tu nebol uspôsobený obsah - priemerné a šedivé dialógy, bežné nerozvinuté myšlienky, žiaden charakteristický umelecký formát tak ako napr. u Lanthimosa.... Proste aj v tomto smere iba lepší priemer. 65/100 ()

Galéria (75)

Zaujímavosti (5)

  • Saoirse Ronan se upsala k projektu, když jí bylo 18 let a trvalo celých 5 let, než se začalo natáčet. Už od začátku byla nadšená z toho, že bude hrát Marii Stuartovnu. Naplánovala si přibližně 6 měsíců volna a odcestovala do Skotska, kde se ponořila do historie jejího života a též se kvůli této roli naučila trochu francouzsky. (Michi88)
  • Celosvětová premiéra proběhla 15. listopadu 2018 na American Film Institut Festivalu v Hollywoodu. (Varan)

Súvisiace novinky

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

18.12.2018

Nové romantické drama Ammonite režiséra Francise Leeho (Na konci světa) našlo hlavní herecké hvězdy. V milostném příběhu o dvou ženách odehrávajícím se ve 40. letech devatenáctého století si zahrají… (viac)

Reklama

Reklama