Reklama

Reklama

Vôľa žiť

  • Slovensko Chce sa mi žiť (festivalový názov) (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mateuszovi diagnostikovali detskú mozgovú obrnu a lekári jeho matke oznámili, že nikdy nebude schopný s ňou komunikovať, ani vnímať svet okolo seba. V skutočnosti je však chlapec intelektuálne v poriadku, je to jeho telo, ktoré ho zrádza, a nie jeho mozog. Celé roky trávi tým, že sa snaží dať svojmu okoliu najavo, že ho vníma a chápe, až napokon s pomocou svojho okolia dokáže túto komunikačnú bariéru prelomiť. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (97)

Flego 

všetky recenzie používateľa

Podobné filmy bývajú pre diváka veľmi silne emočne vypäté, ale tento nehraje na city okázalým spôsobom. Ukazuje skutočný príbeh postihnutého chlapca a robí to triezvo a vkusne. Dramaturgicky si vypomáha "forrestgumpovským" rozprávaním a dopĺňa myšlienkové pochody hlavnej postavy divákovi. Absolutórium patrí hercom Dawidovi Ogrodnikovi a Kamilovi Tkaczovi. Tento poľský snímok je ľudsko čistý, má silné scény, decentný vtip a pôsobí ako balzam. Veľmi pekný film. ()

Pierre 

všetky recenzie používateľa

Tak tohle se Polákům teda moc povedlo. Film který se nemůže nezalíbít. Moc rád jsem strávil čas ve společnosti s nemocným Mateuszem (jehož představitel byl ve své roli naprosto vynikajcí. Lépe vystihnou postavu nemohl. Vážně, bravo.) Hodně mě ovlivnilo i to že je film podle skutečné události a i to s jakým citem byl natočen. Víc v dnešní době takových filmů, takových které opravdu diváka potěší a zahřejou u srdce. Nádhera.:-) ()

Reklama

d.beseda 

všetky recenzie používateľa

Další skvost na letošním Febiofestu. I přes tragické téma čiší z filmu životní síla a optimismus. Až do závěrečných titulků jsem nechtěl věřit (a nevěděl jsem to), že Dawid Ogrodnik (představitel hlavní role) není vážně postižený a všechno to takle bravůrně dokázal zahrát. Mé hodnocení: 85%. Viděno: 22.03.2014 (Febiofest 2014). ()

lucifrid 

všetky recenzie používateľa

Z tohohle filmu jsem měla pěkně oteklé oči a málem chytla rýmu. Atmosférou by se to dalo lehce přirovnat k Pelíškům, ale Poláci jsou víc sarkastičtí a zároveň veselejší. Příběh Mateusze, jemuž je chybně diagnostikována mozková obrna a celý život je s ním zacházeno jako se "zeleninou", je natolik emotivní, že na něj asi do smrti nezapomenete. Přitom lehkost vyprávění očima Mateusze odbourává případnou těžkost a temnotu, která by vám nechala šrámy na duši. ()

Danikaa 

všetky recenzie používateľa

Výborný film, musela som ho najskôr rozdýchať. Príbeh nie je komplikovaný, no je šokujúci. Kde boli lekári a čo robili? Áno pre nich bolo jednoduchšie vyhlásiť človeka s mozgovou obrnou za mentálne zaostalého, neschopného porozumieť okoliu a cítiť emócie . To, že Mateusz po 26-ich rokoch mohol konečne vyjadriť svoje myšlienky, mu umožnilo začať žiť kvalitatívne lepší život. Jeho prvá veta "ja nie som rastlina", doslova zamrazila. Dawid Ogrodnik do postavy Mateusza vložil všetky svoje fyzické aj psychické sily a do poslednej chvíle som si myslela, že je naozaj postihnutý. Klobúk dole pred jeho výkonom. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (7)

  • Kameramanem filmu byl Paweł Dyllus, zodpovědný za střídmé, statické záběry, které neodváděly pozornost od hereckých výkonů. (classic)
  • Snímek je inspirován skutečnými událostmi. (majky19)
  • Po určitém váhání Pieprzyca angažoval do role Rosińského Dawida Ogrodnika. Pro svou roli herec zhubl 10 kilogramů a cvičil pohyby těla pod dohledem (mimo jiné) mistra pantomimy Bartłomieje Ostapczuka. (classic)

Reklama

Reklama