Reklama

Reklama

Gomora

(seriál)
  • Česko Gomora (viac)
Trailer
Taliansko / Nemecko, (2014–2021), 48 h 20 min (Minutáž: 42–57 min)

Predloha:

Roberto Saviano (kniha)

Hudba:

Mokadelic

Hrajú:

Marco D'Amore, Fortunato Cerlino, Salvatore Esposito, Fabio De Caro, Christian Giroso, Giovanni Buselli, Carmine Monaco, Lino Musella, Marco Palvetti (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(5) / Epizódy(58)

Obsahy(1)

Skutočný príbeh Gomory, zločineckej neapolskej kriminálnej organizácie, očami 30-ročného muža Cira Di Marzia, ktorý bol pravou rukou krstného otca skupiny, Pietra Savastana... Ciro vie veľmi dobre, čo to znamená byť lojálnym členom klanu. Lenže, keď sa ich krstný otec, Pietro, rozhodne obetovať životy svojich ľudí, len aby demonštroval svoju moc pred bossom rivalského klanu Salvatorom Contem, niečo v Cirovi zomrie, nakoľko jednou z mnohých obetí násilného krviprelievania je aj jeho nevlastný otec, Atillo, jeden z najlojálnejších členov. Keď sa Pietro dostane do väzenia, Cirov kódex cti ho nabáda poslúchať Pietrovu žiadosť zaškoliť jeho syna Gennara a ženu Immu. Obaja sú zjavne nevhodní prevziať vodcovskú pozíciu v klane, avšak učenliví. Ciro si uvedomuje svoju príležitosť stať sa novým vodcom a tak využíva situáciu vo svoj prospech, aby si pripravil novú pôdu. Napokon vytvorí tajný pakt s ich najväčším nepriateľom, Contem. Toto spojenie napokon končí drsnými čistkami v rámci Savastanovho klanu i mimo neho, až napokon, Ciro sa stane novým krstným otcom. Ale dokedy? Pietrovi sa totiž podarí uniknúť z väzenia a Neapol čaká pomsta... (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (156)

Mishqo 

všetky recenzie používateľa

85-90% ... Sága o moderných mafiánskych klanoch v hlbinách Neapola. Kto iný by mal točiť filmy/seriály s mafiánskou tematikou ak nie Taliani? Veď tí to majú v krvi, a tu to aj dokazujú. Ťažko hľadať nejakého hrdinu v tomto seriály, pretože každý ma v sebe kus špinavosti a nikoho si nedokážete obľúbiť na dlhší čas lebo v ďalšej epizóde vám ukážu aj jeho odvrátenú tvár. Nič neprikrášľuje, ale zobrazuje to tak ako by to asi v skutočnom živote vyzeralo. Surové, drsné, brutálne ale za to vierohodné a realistické. A vraj inšpirované skutočnými reáliami. Čo mi asi najviac vadilo bol ten zbastardený neapolský dialekt. :D ()

Sufferer 

všetky recenzie používateľa

Talianska odpoveď na akúsi hibernáciu žánru naberá rozmer dráždivého sociálneho komentára, nakoľko s pokojom Angličana a s určitou dávkou zveličenia až cynickým odstupom nepredpojatého pozorovateľa ilustruje život organizovaného zločinu pod sopkou Vezuv, kde si kriminálne živly hľadajú šťastie v skratkách násilia a nelegálnej činnosti. Špinavou a surovou autenticitou kovaný seriál nevkladá dej do politických súvislostí ani nenaštrbuje verejnú dôveru v inštitút polície, reflektujúci pohľad vrhá na celé panoptikum fiktívnych postáv vo väzbe na realistické prostredie (viď sídlisko Scampia – najväčší trh drog v Európe), kde tieto (predovšetkým) morálne skorodované charaktery kríži naprieč prehľadnou sieťou intríg a mocenských záujmov. Skupina tvorcov okolo režiséra Stefana Sollimu príliš neplytvá kyslíkom na slová a namiesto verbálneho stavia v rámci narácie do popredia zdelenie obrazové. Filozofiou za tým je snaha klásť akcent na vyznenie, ktoré prostredníctvom inscenovania scén neustále pripomienkuje dokumentárny charakter nastolený už Garroneho filmovým prepisom s rovnomenným názvom. Názvom, ktorý sa stáva synonymom dementovania romantizujúcej podoby mafie. ()

Reklama

InJo 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Nekompromisní pohled na nekompromisní svět neapolské mafie. Drsná, krutá a především velice autentická krimi sága, v níž neexistují postavy, které byste mohli mít rádi. Podle očekávání jsou tu pouze charaktery, které jsou různou měrou odporné a děsivé, přičemž divácký vztah si k nim budujeme na základě toho, jak moc (popřípadě málo) dokážeme jejich více či méně zrůdné a odsouzeníhodné skutky ne/chápat vzhledem k nastalé situaci a hypotetickým "polehčujícím" okolnostem... Italská pecka, která se může ve všech směrech směle rovnat i s tou největší současnou seriálovou elitou. S01: 90 %; S02: 90 %; S03: 80 %; S04: 70 %; S05: 75 % ()

Faustka 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Do Neapole se chystám, ale jsem smutná, že paneláky Le Vele (tzv. Plachty), symbol seriálu, už na sídlišti Scampia neuvidím, v březnu 2020 je město zbouralo. Škoda. Jediný seriál s desítkami postupně přidávaných hlavních postav, které jsou vzápětí zabity. Takto ukázat realitu, drsnost a bezútěšnost neapolského podsvětí, to už chce koule. A tvůrci i autor knižní předlohy Roberto Saviano je měli. Které postavy jsem si oblíbila? Dona Immacolata Savastano, Patrizia, Enzo „Modrá krev“, don Pietro Savastano a jeho syn Gennaro (jen někdy). Kterým postavám bych s chutí dala „betonové boty“ a šoupla je na dno Neapolského zálivu? Obrýlený chytrolín „Diplomat“, mocichtivý pidiskřet Mníšek, Gennaro (kdykoli si nechal blbnout hlavu Cirem). Naprosto nezařaditelná postava je Ciro, to je kategorie sama pro sebe. Varování: nejenom drogy, ale i seriál o jejich prodeji je silně návykový. ()

BoPo 

všetky recenzie používateľa

Hra o trůny na mafiánsky spôsob. S postavami si servítky nikto neberie. Smrť strieda smrť. Prestrelky vyzerajú a znejú lepšie než z Hollywoodu. Ďalším plusom sú herci a prostredie sídlisk. Odohrávajú sa tu presvedčivo pôsobiace kšefty a vybavovačky. Miestami dostávate súboj gangov pomaly ako v Záhade hlavolamu, len samozrejme oveľa krvavejšieho charakteru. Drsné, bez cenzúry, bez kladných postáv či sympatických postáv. Zmrdi proti zmrdom vo svete, kde prežije len ten najkrutejší. Len tých dielov malo byť menej. Gomora rieši minimálne pocity postáv (na rozdiel od Rodina Sopránů) a takmer vôbec nerieši políciu, vládu (na rozdiel od Narcos). No aj tak série zbytočne naťahujú čas. Ale to bude talianske dedičstvo ešte z čias Corrada Cattaniho (Chobotnice). Najlepší mafiánsky seriál? Ano!...veľká škoda poslednej 5. série, kde žiadna postava nevidí za najbližší roh, v každej tretej scéne niekto zomrie, alebo zmení kabát. Blbosť a teatrálnosť víťazí nad všetkým. Nevydarená tečka. ()

Galéria (956)

Zaujímavosti (20)

  • V scéne, kde Ciro (Marco D'Amore) prechádza terasami bytových domov, aby sa stretol so svojim parťákom a kde prebiehajú predaje drog, znie pesnička od skupiny Co'Sang s názvom „Int' O' Rione“. (Patrik200s)
  • V den premiéry hrál fotbalový klub SSC Neapol domácí prestižní zápas s Juventusem. Aby obyvatelé Neapole, jež Gomoru milují stejně vášnivě jako místní fotbalový klub, stihli vysílání Gomory i zápas Neapole, přemluvili televizi Sky, aby díl vysílala dříve. Přestože televizní stanice vyhověla, Neapol nakonec podlehla Juventusu 0:1. (Šéfik)
  • V úvodnej scéne si Gennaro pri jazde autom s Cirom (Marco D'Amore) spieva pesničku z rádia. Jedná sa o skladbu s názvom „Fin Quanno Vai 'Ncielo“ od talianskej rapovej skupiny Co'Sang. (Patrik200s)

Súvisiace novinky

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (viac)

Itálie na nic nečeká

Itálie na nic nečeká

29.06.2014

Především díky senzačnímu mezinárodnímu úspěchu Velké nádhery se dostává italské filmové produkci v posledním roce velké pozornosti, důvěry sponzorů a zástupci domácí scény se snaží, aby tento úspěch… (viac)

Reklama

Reklama