Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historická dráma o legendárnej snajperke ZSSR Ljudmile Pavličenkovej, prezývanej „pani smrť", ktorá počas 2.svetovej vojny zabila pri obrane Odesy a Sevastopoľa 309 nepriateľov. Vo filme sú zachytené nielen reálne udalosti, ale aj osobný život Ljudmily: podceňovanie otcom, láska k trom mužom, silný patriotizmus, odvaha, tvrdosť, ale tiež strach a skrývaná ženskosť. Tieto charakteristiky hrdinky prispeli tiež k tomu, že sa stala vo svojej dobe, veľmi obdivovanou a populárnou. Bola pozvaná i do Bieleho domu, kde sa spriatelila s Eleanorou, manželkou prezidenta Roosvelta. Vystúpila na konferencii a prispela tak k rýchlejšiemu víťazstvu spojencov nad hitlerovským Nemeckom... (Continental Film)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (227)

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Pokud se jedná o válečné scény, tak se Rusové vytáhli a můžou se směle měřit s trháky hollywoodské produkce. Třeba nálet na sovětskou flotilu jsem si užil a fajn byl i průřez ostřelovačskými akcemi. Ale jakmile utichnou pušky a výbuchy a vstoupí se do soukromí hlavní hrdinky, je režie značně nejistá a to i přesto, že se Julija Peresild strašně snaží. Trochu mi vadil i ten nádech propagandy, kdy Pavličenková apeluje na poněkud dekadentní americkou společnost, aby vstoupila do války a nenechávala v tom ubohé Sověty samotné. Na druhou stranu vykreslení jejího vztahu s Eleanor Roosveltovou bylo podařené a překvapený jsem byl i figurkou politického komisaře, což byla palba do vlastních řad, kterou jsem u Rusů nečekal. Byť to nebylo nic v porovnání s německým filmovým sebemrskačstvím. Další Nepřítel před branami se sice nekonal, ale jako poklona legendární sovětské sniperce je to myslím důstojné. 60% ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Práve bol prekonaný svetový rekord za nechutný patetizmus. Hollywood si môže zájsť na školenie načerpať nové nápady. Jediné čo stojí za zmienku, sú výborne zvládnuté bojové scény, všetko ostatné mimo fronty len jedným slovom - kakačka. Je to škoda, pretože životný príbeh L. Pavličenkovej si zaslúžil lepšie spracovanie. 35/100 ()

Reklama

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Ťažko sa mi vyjadruje keď k tomuto filmu čítam hodnotenie „odpad“. Film je historický takmer presný. Žánrovo je síce vojnový, ale to neznamená, že prioritou by museli byť boje o Sevastopol. Prioritou sú boje za Sevastopol a to je rozdiel. V roku 2013 začali Rusi a Ukrajina natáčať film o Sevastopolu a o niekoľko týždňov bol Sevastopol znova obsadený, tentokrát Rusmi. Film je životopisným filmom najlepšej Sovietskej ostreľovačky Ľudmily Pavličenkovej (1916 – 1974). Pri obranných bojoch utrpela zranenie, ale evakuovana z pevnosti bola až na jednej z posledných lodí. Na pažbe mala 309 zárezov. Potom ju pozvali do hlavného stanu. Jej hodnota bola veľmi cenná na propagandu. Bola vybraná ako členka delegácie do Veľkej Británie, Kanady a USA. Vo Washingtone ju prijal sám prezident USA F. D. Roosevelt s Eleonor Rooseveltovou. Bola prvým občanom ZSSR , ktorý vstúpil do Bieleho domu. Po návrate pracovala až do konca vojny v škole pre sniperov. A teraz trochu pravdy o živote. Ako 15 ročná otehotnela, v roku 1932 sa vydala za Pavličenka, syn sa narodil v júni 1932. V roku 1938 sa stala členkou streleckého krúžku. S manželom sa rozviedla ešte pred vojnou. ()

Juto 

všetky recenzie používateľa

Rusi dosť dobre točia vojenské filmy. Jediná chybička krásy je skákanie deja, viac by som natočil pobyt Lyudmyli na vojenskom fronte. Husia koža mi naskakala pri scéne ,keď Lyudmyla uteká pri mínometnej paľbe a parťák jej zachráni život zaľahnúťim na ňu a potom ona s posledných síl vlečie jeho mŕtve telo. 7/10 ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Bitva o Sevastopol je dozajista zdařilé biografické válečné drama rusko-ukrajinské provenience. Na délku o 110 minutách se mi ovšem jevil poněkud zdlouhavý, což lehce táhne můj dojem ke 3*, avšak celá řada bravurních scén a skutečnost, že se jedná o příběh založený na reálném základě, ustavuje finální hodnocení na 4*. ()

Galéria (112)

Zaujímavosti (18)

  • Keď sa Eleanor Rooseveltová (Joan Blackham) stretla s predstaviteľmi Číny a ZSSR, prvý čínsky vojak povedal, že sa volá Qiu Shaoyun. Qiu Shaoyun je skutočná historická postava. Do armády však vstúpil až v roku 1949 a je vojakom Ľudovej oslobodzovacej armády, čo znamená, že ho nemožno vidieť ako zástupcu Číny v USA v roku 1942, navyše mal vtedy len 16 rokov. (Arsenal83)
  • Na začátku filmu, přibližně ve třetí minutě, stojí v pozoru před první dámou Rooseveltovou jistý Pčelincev, který se představí jako odstřelovač se 152 zabitími. Jedná se o Vladimíra Nikolajeviče Pčelinceva, jednoho z nejúspěšnějších odstřelovačů druhé světové války. Na konci války se Vladimír mohl pyšnit hodností plukovníka a 456 zabitími, což bylo více, než měla na konci války samotná Ludmila Pavličenková. [Zdroj: Valka.cz] (PozorGranat)
  • Major Ljudmila Pavličenková byla slavnostně pohřbena na hřbitově Novoděvičí v Moskvě. Za sovětské vlády to bylo druhé nejprestižnější pohřebiště v zemi, hned po kremelské zdi. (lioncel)

Reklama

Reklama