Reklama

Reklama

Jáson a Argonauti

  • Veľká Británia Jason and the Argonauts
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Klasický příběh řecké báje o Jasonovi, který hledá pověstné "Zlaté rouno", nabízí divákům řadu soubojů s obludami jako harpyje, hydra nebo obr Talos. Proto s Jasonem musí na Kolchidu cestovat také nejlepší bojovníci v čele s Herkulem. Chrání je bohyně Héra. Ve své době byl film ceněn pro kvalitně udělané triky. (oficiálny text distribútora)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (115)

curunir 

všetky recenzie používateľa

Tento film som videl pred mnohými rokmi ako malý chlapec a veľmi sa mi páčil, preto keď som videl, že vyšiel na DVD ani chvíľku som neváhal a kúpil som si ho. Dnes už filmová klasika vznikla 5 rokov po úspechu Siedmej Sindibádovej plavby z produkcie Charlesa H. Schneera a známa sa stala hlavne vďaka stop-motion animácii slávneho Raya Harryhausena. Kvalít Sindibáda však nedosahuje, dej je mierne rozvláčny a miestami aj nudný, ku koncu zase dosť zbrklý a nedopovedaný, tiež mi vadil dosť zostarnutý Herkules - ako týždeň pred nástupom do dôchodku. Hudbu opäť zložil výborný Bernard Herrmann a treba poznamenať, že hlavný motív je veľmi vydarený. Zostavenie záverečnej bitky Jásona (Todd Armstrong) so siedmimi kostlivcami trvalo Rayovi Harryhausenovi 4 a pol mesiaca, okrem toho vytvoril pre film ešte postavy harpií, titana Talósa a hydru, ktorá strážila Zlaté rúno. Film oplýva celým množstvom filmových chýb. Stačí si len všimnúť ako nedokonalo je zostrihaná scéna, kedy Herkules a Hylas stoja v údolí pred sochou Talósa. Tu: http://www.youtube.com/watch?v=I5gkqxqCHiI&feature=related. ()

Jezinka.Jezinka 

všetky recenzie používateľa

Pečení je radost, Hera je pečení, pojďme se tedy podívat, co velká Bohyně másla upekla v Thesálii potažmo v Kolchidě. "Kéž neprolétla, plujíc v dálnou Kolchidu, loď Argó nikdy jícnem temných Symplégad. Kéž neskácel se nikdy v lesích pélijských smrk pod sekyrou, aniž vesly ozbrojil kdy ruce reků, kteří rouna zlatého šli dobýt Peliovi!" Jak se hezky civilně k tématu vyjadřovalo obyvatelstvo obou zúčastněných zemí ještě dlouho poté, co už se po Kolchidě z Argonautů nemotal jediný (nezaměňovat Argonauty s agronomy, i když i setí a sklizně se tu dočkáme). Bájná Kolchida evidentně po ztrátě rouna přestala být tou zemí míru a štěstí, kterou bývala, když se jim tam ještě ostatky zlatého berana povalovaly. Loď Argó byla skutečně přehlídkou šampionů své doby, testosteron z toho přímo kapal. A ač mám, pochopitelně, která žena by neměla?, poměrně hodně výhrad k Iásonovi, který se nakonec projevil jako bezcharakterní hajzl (film končí akorát včas), musím uznat, že fešák to byl, stejně tak se ale rodičům povedl Pelias a Hylas a vlastně nakonec i poněkud vyšeptalý Héráklés měl něco do sebe. Médea byla jedním slovem sošná. Drak byl působivý, i když z dílny stejného tvůrce se mi víc líbil jednohlavý drak v Sedmé Sindibádově cestě. Kostlivci byli báječní, i když moje šťouravá dušička si nemůže odpustit poznatek, že mandibula na kostře jen tak silou myšlenky držet nebude a taky mi není jasné, jak může oživlou kostru poškodit meč vražený mezi žebra, že po takovém zákroku zemře podruhé (potažmo jako nemrtvý poprvé). A pak, ale to už je vyšší dívčí z logiky - kostlivci podle toho, co pronesl král Aiétés, byli to ti, kdo přišli ukrást rouno, neuspěli, protože drak je zahubil, jak by někdo takový mohl být povolán k pomstě na úspěšném zloději? Ještě tak bych brala, pokud by to bylo odčinění viny. Možná, že se tady něco ztratilo v překladu. Jenže přes to malicherné vrtání do detailů, ty triky jsou úžasné, kolos kolosální, kostlivci kostnatí, bohové božští a hrdinové hrdinní. Pohled na Olymp je stejný, jako v mém velmi oblíbeném o generaci mladším Souboji Titánů, i když Zeus zde není zdaleka tak impozantní a působí trochu jako dobrosrdečný strýček od vedle. Jedno je však jednoznačně dané. Aby byl Olymp Olympem, musí tam být aspoň jedna Bond girl. ()

Reklama

farfalla 

všetky recenzie používateľa

´The Clash of the Titans´ (1981) mám predsa len o niečo radšej, ale aj Jason a jeho Argonauti sa snažia a vychádza im to. Dobré triky Raya Harryhausena, vypäté emócie, mužní muži, rozhodné ženy a dobrodružstvá. Nie je mnoho filmov, ktoré mytológiou nenudia alebo nie sú smiešne svojou urputnosťou. Samozrejme tvorcovia tohto filmu si mytológiu upravili podľa svojich potrieb, aby nemali priveľa postáv a bohov a aby sa dej nekomplikoval. ()

Han22 

všetky recenzie používateľa

Nemá smysl poukazovat na vypuštění 90% báje, na spoustu nesmyslů a odlišností (například brutálně zestárlý Herkules). Tohle je je prostě nesmrtelná a nestárnoucí heroic-fantasy, spolu se soubojem Titánů první z tohoto žánru, kterou jsem viděl. Když se na tenthle film koukám, zase je mi 12 a s vypoulenýma očima koukám na všechny ty kostlivce, harpyje, hydry a obří bronzové sochy, proti kterým hrdinové bojují. PS: Pro fandu Herkula a Xeny je dost zvláštní sledovat Héru jako hodnou bohyni :-) ()

JohnMiller 

všetky recenzie používateľa

Na triky bohatí film avšak neviem.. nechcem mudrovať ale pri niektorých scénach som mal pocit že tam bolo "naplácané" príliš veľa a pri iných som mal zase pocit že to mohli bez problému rozvinúť. Súboj Titanov sa mi z tohoto hľadiska zdá byť lepší ale je zase o 20 rokov mladší čo takisto robí veľa. Dalo sa na to pozrieť v pohode a nenudil som sa pri takýchto filmov by som čakal oveľa dlhšiu stopáž 100 minút to je v pohode. Vrchol filmu je záverečný súboj kostlivcov to bolo teda poriadne premakané. ()

Galéria (68)

Zaujímavosti (17)

  • Po deviatich týždňoch nakrúcania sa štáb vrátil do London's Shepperton Studios, kde začal Ray Harryhausen s prácou na špeciálnych efektoch. (curunir)
  • V rané fázi vývoje filmu se počítalo s účastí dvojčat kentaurů, Scyllase a Charybdise, a také tříhlavého psa Cerebuse. (HellFire)
  • Sedmihlavá Hydra a její animace pomocí techniky stop-motion byla pravděpodobně nejsložitějším samostatným stvořením, na kterém kdy Ray Harryhausen pracoval. Sám k tomu poznamenal: „Někdy jsem zapomněl, zda má tahle hlava jít dopředu nebo dozadu, a tahle směrem nahoru nebo dolů. A spousty dalších potíží s ostatními hlavami, bylo to docela matoucí." (ondradvori)

Súvisiace novinky

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (viac)

Reklama

Reklama