Reklama

Reklama

Jáson a Argonauti

  • Veľká Británia Jason and the Argonauts
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Klasický příběh řecké báje o Jasonovi, který hledá pověstné "Zlaté rouno", nabízí divákům řadu soubojů s obludami jako harpyje, hydra nebo obr Talos. Proto s Jasonem musí na Kolchidu cestovat také nejlepší bojovníci v čele s Herkulem. Chrání je bohyně Héra. Ve své době byl film ceněn pro kvalitně udělané triky. (oficiálny text distribútora)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (116)

curunir 

všetky recenzie používateľa

Tento film som videl pred mnohými rokmi ako malý chlapec a veľmi sa mi páčil, preto keď som videl, že vyšiel na DVD ani chvíľku som neváhal a kúpil som si ho. Dnes už filmová klasika vznikla 5 rokov po úspechu Siedmej Sindibádovej plavby z produkcie Charlesa H. Schneera a známa sa stala hlavne vďaka stop-motion animácii slávneho Raya Harryhausena. Kvalít Sindibáda však nedosahuje, dej je mierne rozvláčny a miestami aj nudný, ku koncu zase dosť zbrklý a nedopovedaný, tiež mi vadil dosť zostarnutý Herkules - ako týždeň pred nástupom do dôchodku. Hudbu opäť zložil výborný Bernard Herrmann a treba poznamenať, že hlavný motív je veľmi vydarený. Zostavenie záverečnej bitky Jásona (Todd Armstrong) so siedmimi kostlivcami trvalo Rayovi Harryhausenovi 4 a pol mesiaca, okrem toho vytvoril pre film ešte postavy harpií, titana Talósa a hydru, ktorá strážila Zlaté rúno. Film oplýva celým množstvom filmových chýb. Stačí si len všimnúť ako nedokonalo je zostrihaná scéna, kedy Herkules a Hylas stoja v údolí pred sochou Talósa. Tu: http://www.youtube.com/watch?v=I5gkqxqCHiI&feature=related. ()

flanker.27 

všetky recenzie používateľa

Koukám, další rest. Tohle je samozřejmě Harryhausenova klasika. Souboj titánů mám sice radši, ale stejně, když si vzpomenu, jak jsem poprvně vejral na souboj s Talem nebo šermovačku s kostlivci, tak si vybavím ten závan dobrodružství, romantiky a toho pravého hrdinství bájných reků. Film dělaný s radostí a poctivostí. ()

Reklama

Beastmaster4 

všetky recenzie používateľa

Příběhy čerpající z řeckých bájí a pověstí jsou u mne vždy vítaným filmovým zážitkem. Naprosto úžasná podívaná a film, z kterého na vás dýchne nezaměnitelné kouzlo starých filmových časů. Na dnešní dobu již „nepovedené“ triky dodávají filmu umělecký neodfláknutý punc. I v dnešní době je pro mne Jáson koukatelný a neztratil nic ze svého kouzla. Podobné triky jsou vidět ve srovnatelném Souboji titánů z r. 1981, který je natočen až o 18 let později. Snad se dočkám tohoto filmu na Blu-ray, na DVD jsem ho nikdy nesehnal. ()

noriaki 

všetky recenzie používateľa

Italskou kinematografii padesátých a šedesátých let ovládl žánr sword-and-sandal, který diváky ohromoval velkolepými davovými scénami a epickými událostmi ze života řeckých a římských hrdinů. Hollywood se brzy inspiroval a začal točit své vlastní, pochopitelně mnohem nákladnější a kvalitnější verze. Jáson a Argonauti jsou jedním z vedlejších produktů této populární vlny. S nadsázkou by se film dal charakterizovat jako monster movie ve starověkých kulisách. Příběh dodala řecká mytologie a o efekty se postaral geniální Ray Harryhausen. Jsou pochopitelně perfektní, jako téměř všechno čeho se kdy chopil. Za všechny zmíním výborně animované kostlivce z dračích zubů. Díky tomu se dá ignorovat ta spousta nedokonalostí a téměř mi nevadil ani necitlivě ustřižený konec báje. ()

Kothy 

všetky recenzie používateľa

Opravdu velmi výpravný starší snímek. Nejde si nevzpomenout na Souboj titánů. Divím se, že jsem se k němu dostal až teď. je až neuvěřitelné, jak dobře snímek na svou dobu vypadá. Všechny akční scény jsou povedené. Jáson a jeho parta se musí na své cestě za zlatým rounem utkat s obrem Talem, porazit harpyje, projet mezi pohyblivými skalami, zabít hydru a nakonec se utkat s hordou kostlivců. Celou dobu jim pomáhá bohyně Héra. Hlavně kostlivci vypadají skvěle. Natáčení muselo být neskutečně komplikované. Škoda, že se na snímek dnes dost zapomíná. "Berte jen jídlo a vodu." ()

Galéria (68)

Zaujímavosti (17)

  • Po veľkom úspechu filmu Sergia Leoneho Rhodský kolos (1961) sa tvorcovia rozhodli zmeniť obra Talosa na živú bronzovú sochu. Vznikol tak jeden z najznámejších harryhausenových výtvorov. (curunir)
  • Interiérové scény sa nakrúcali v rímskych štúdiách Safa Palatino, zatiaľčo exteriéry väčšinou neďaleko prímorskej dediny Palinuro južne od Neapola. (curunir)
  • Ray Harryhausen považuje Jásona a Argonautov za svoj najlepší film. (curunir)

Súvisiace novinky

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (viac)

Reklama

Reklama