Reklama

Reklama

Thomas Dunson (John Wayne) je drsný chlap, ktorý za 14 rokov tvrdej práce vybudoval svoj ranč a je majiteľom obrovských stád dobytka. V Texase ich však nie je možné predať a tak sa s tisícovým stádom vydáva na cestu do Missouri, sprevádzaný niekoľkými kovbojmi a adoptívnym synom Matthewom (Montgomery Clift), ktorého sa ujal keď karavánu osadníkov, v ktorej chlapec cestoval so svojimi rodičmi na západ, prepadli Indiáni a všetkých povraždili. Cestou však medzi oboma mužmi vzniká konflikt, zapríčinený Dunsonovym tyranským vedením... (RTVS)

(viac)

Recenzie (109)

Padme_Anakin 

všetky recenzie používateľa

Zajímavá věcička v mnoha ohledech, předně tedy mýma očima se jedná o zcela chlapácké dobrodružství, které se už dnes nevidí.. Honáci ženou stáda krav a koní tisíc mil, aby je mohli úspěšně prodat, cesta je to strastiplná a každá z postav odhalí své lepší i horší já.. U mě spokojenost, konec mě krásně filmově pohoupal a John Wayne i Montgomery Clift se mi líbili.. Pochvalu zaslouží i velkolepá výprava a místy až dokumentární styl, bylo mi potěšením vrátit se v čase.. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Môj prvý Wayne. A už chápem, prečo je to meno zlepené s pojmom westernový žáner. Dobrodružné črty, zapojenie rozprávača na preskočenie zdĺhavých pasáží, štipka múdrosti, dávka napätia a poriadnej prestrelky robia pre mňa tento western jedným z najlepších, čo som videl. Krásne prérie, výborne sfilmované dobytčie scény. Ešte niečo? Áno, aj tá nenápadná mini-romantická zápletka sa nakoniec ukázala ako správny ťah. 85%. ()

Reklama

RHK 

všetky recenzie používateľa

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Rozmáchlý epický western z časů dobývání Západu, časů tvrdých mužů s ostrými lokty a udřenými dlaněmi. Velká cesta kolem Red River uběhne "od setkání chlapce s krávou a muže s býkem". Filmová povinnost pro každého milovníka westernů a chovatele dobytka. Trailer: http://www.facebook.com/video/video.php?v=1070444971323 ()

Crocuta 

všetky recenzie používateľa

Těžko by se našel lepší film o honácích dobytka a realističtější zobrazení cesty s opravdu velkým stádem. Wayne i Clift jsou vynikající a hlavně uvěřitelní v rámci psychologie svých postav - člověk chápe jak Dunsona, tak Gartha ( i když sympatie budou asi spíš na Garthově straně). Ani dost násilný happyend snímku příliš neubírá na jeho kvalitách. ()

d-fens 

všetky recenzie používateľa

s týmito naozaj starými a pritom nepochybne hodnotnými westernami je to komplikované.... je to ako sledovať vrcholnú tvorbu stalinskej éry, kde sa človek snaží povzniesť nad ideológiu a byť objektívny..... maskulínne machovstvo podčiarkované vždy presnou muškou a cigaretami (sranda, že nikde som žiadneho cowboya nevidel si šúlať bágo, a pritom automaticky rolované cigarety sa objavili na trhu až v 1913 - Camel), patetické dialógy a monológy o spravodlivosti, hrdosti, priam megalomanské vnímanie všetkého ako výzvy - challenge, až neznesiteľná adorácia priebojnosti, životaschopnosti a sily, to všetko mi vadí asi rovnako ako sa pozerať na frenetické nadšenie a stádovitosť komunistických kolchozníkov alebo patetické ódy na totalitu, diktátorov a traktory..... oboje mi pripadá ako druh propagandy na vlastnú "way of life".... a napriek tomu, tak ako málokto dokáže odhodiť diela Ejzenštejna alebo Dovženka ako ideologický a dobový prežitok, tak isto máloktorí diváci (snáď iba zarputilí antiamerikanisti) nevidia aj vo filmoch Hawksa alebo Forda to, čo presahuje ich ideologické alebo dobové ukotvenie.... osobne, o takmer 10 rokov starší Stagecoach sa mi páčil ešte viac, ale v tomto Hawksovom počine, ktorý stavia na dobrom námete podchytenom skvelou ústrednou dvojicou je zase viac psychológie (človek vníma postupné "zhusťovanie atmosféry" v parte, stále viac sporov s "veliteľom", jeho tvrdošijnú, až bláznovsky neústupnú povahu, no zároveň aj pragmatickú túžbu dosiahnuť vytýčený cieľ za každú cenu - tak ako ho život naučil) a "masívnych scén" (zábery na tie stáda dobytka mali v sebe "elektrizujúci náboj" - tuším sa zo mňa stáva redneck :-) ...dokonca som ten film - naozaj iba náhodou - sledoval v klasickej flanelovej košeli "made in Oklahoma" :) .... P.S. aj keď cítim k priekopníckym filmom náležitú úctu, farba a širokouhlá kamera svedčia neskorším westernom oveľa viac ()

Galéria (113)

Zaujímavosti (20)

  • Panovaly obavy, že John Wayne a Montgomery Clift spolu během natáčení kvůli opačným politickým názorům a jejich otevřenosti o politice nedokážou vyjít. Údajně souhlasili, že nebudou o politice diskutovat, a natáčení šlo bez problémů. (facojurka)
  • Po dokončení filmu dal Howard Hawks Johnu Waynovi přezku k opasku s logem Červené řeky a Wayne tuto přezku nosí později ve filmu El Dorado. (facojurka)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Chsiholm Trail", který napsal Borden Chase. (Hans.)

Reklama

Reklama