Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šerif malého mesta na juhozápade Texasu drží za mrežami vraha, ktorého brat - mocný a vplyvný rančer - sa mu snaží pomôcť utiecť. Po tom, čo zabijú jedného zo šerifových priateľov, šerif so svojimi dvoma zástupcami - jedným opilcom a jedným starcom - musia odolať skupine najatých rančerov - kým nepríde marshallova pomoc. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (198)

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby USA $5,800,000Tržby Celosvetovo $5,800,000║ Prestrelka sa môže začať - postarší Šerif v podaní Johna Wayne a s pomocníkmi ako Dean Martin hrajúci osobu v určitom po alkoholickom delíriu s výbornou streleckou muškou a s kulhavím starcom s strieľajúcim navôkol na všetko čo sa len pohne, podporovaní výborným strelcom Colorado Ryanom v podobe herca Ricky Nelsona, doprovádzaní sú krásnou strážkyňou dverí Angie Dickinson a proti ním je hromada poštvaných cowboyov s klanu zbohatlíka Nathana Burdetta, je jedným z najlepšie zahraných westernov, ktorému nechýba dobrí príbeh, správne hlášky s odľahčenými vtípkami. Film natočil vtedajší priekupník filmu režisér Howard Hawks. /90%/ ()

Hwaelos 

všetky recenzie používateľa

Hawks je prostě silný režisér konverzačních komedií a jako takového ho budu vždy milovat. V jiných žánrech není zdaleka tak univerzálním tvůrcem, jak se tvrdí. Vlastně je v těchto případech silný v týchž kramflecích (zábavné a jiskrné dialogy), jenže u westernů nebo noirů je holt těžiště i někde jinde než v neustálém škádlení se mezi hlavními postavami. Stejně tak Rio Bravo přináší nejlepší kusy, když Wayne cukruje s Angie Dickinson a Dean Martin zpívá country s Ricky Nelsonem. Jinak se jedná o tuctový film s ještě tuctovějším hrdinou. John Wayne nebyl nejlepší volba. ()

Reklama

Falcor 

všetky recenzie používateľa

Je rok 2006 a já se považuji (většinou) za dospělého člověka, ale ne za nostalgického senila, takže pochybuji, že by i američani před 47 lety věřily, že jejich "hrdinní" předkové před 200 lety chodily a jednaly toporně jak prkna a okázalí Ferdové mravenci... ehm, co to melu...to ty čisté uvázané šátky kolem krků a vyžehlené kovbojské oblečky mě zmátly....., tedy okázalí herci, kteří toto vše divadelně názorně, jak na nějakém ochotnickém představení (pravda, občas s nezávadně líbivě obrhroublými, samozřejmě tou správnou U.S. cenzurou posvěcenými a doporučenými, výrazy), usměvavě ztvárnili. Jasný? OK, jednoduše: před půl stoletím v USA pro američana - možná paráda, dnes v civilizaci pro normálního člověka - legrace. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nedá sa nič robiť. Po dnešnej projekcii som nútený jednu hviezdičku ubrať. Uvedomujem si, že Rio Bravo je jeden z "klasických" westernov, John Wayne ich "klasickým" kladným hrdinom, Dean Martin je lepší herec než spevák, u Rickyho Nelsona je to naopak a Howard Hawks tiež nepatrí medzi režisérske béčka. Všetko teda nasvedčovalo, že si film, na ktorý si už dobre nepamätám, užijem. Chyba lávky. Málokedy sa človek stretne s tak prázdnymi, až stupídnymi dialógmi a monológmi, ako v tomto filme. A nakoľko tam chýba aj poriadna akcia (nepočítam tie trápne strieľačky) a humor je ako z Winnetoua, ostávajú mi z celého, nekonečne dlhého filmu len dve vydarené pesničky. A tie mohli byť nakrútené ako klipy. Svetová kinematografia by tým neutrpela. ()

Lavran 

všetky recenzie používateľa

Situování děje z valné části do interiérů šerifova krcálku, hotelu a jedné stáje se podobně jako nažehlené vesty, šátky, košile a další kovbojská garderóba po půl hodině přesytí. Nejinak je na tom polopatické osvětlování veškerých akcí a činů v jinak výtečných dialozích. Zbytek je ovšem bezchybný westernový prefabrikát své (dnes nutně shovívavě přijímané) doby. Už jen pro tu podezřele čistou a pečlivě sestavenou střihovou skladbu prostou disharmonického záběru, fantastickou dynamitovou přestřelku, za skvěle napsané, typizované i obsazené postavy a elegické a na klasický americký western trochu netradiční deguello, stojí zidealizované Rio Bravo za hřích, možná i dva a více. A to, i když se mistr Hawks v minulosti blýskl i v nesrovnatelně lepší kondici. Jasný, jak facka v pravý poledne. ()

Galéria (90)

Zaujímavosti (28)

  • Vo filme zaznie skladba „Deguello“, o ktorej Colorado (Ricky Nelson) povie, že ju hrali Mexičania Texasanom, ktorých obkľúčili v Alame. O rok neskôr si John Wayne (tu hrajúci šerifa) zahral jednu z hlavných postáv vo filme Alamo (1960), ktoré pojednáva o tejto udalosti a mimo iné v ňom zaznie aj spomínaná pieseň. (ČSFD)

Reklama

Reklama