Reklama

Reklama

Panoptikum

  • Česko Panoptikum (viac)

Odvážíš se vstoupit do Panoptika a setkat se s jeho správcem? Když čtveřice mladých přátel náhodou zahlédne hlídače z Panoptika, jak vraždí vědmu, pracující na pouti, navždy se jim změní život. Některým více – to jsou ti, které hlídač s lidským tělem a hlavou obludy dostane do svých spárů a některým méně – šťastlivci, kteří řádění netvora přežijí a zbytek bytí stráví v léčebně mentálně chorých. Ke které skupině se připojíte vy? Budete zbaběle utíkat a zakrývat si zrak či se odvážně postavíte hrůzám a vstoupíte spolu s námi do hlubin Panoptika? Rozhodnutí je zcela na vás, ale nezapomeňte – my vás varovali! (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (103)

Astaroth12 

všetky recenzie používateľa

Čakal som od tohoto filmu,že sa bude uberať podobným štýlom ako voskové múzeum,ale to bol omyl viac by som ho porovnal už viac krát zmieneným Texaským masakerom motorovou pílou.Veľmi slabý rozjazd ale završený krvavým finále.V takomto prostredí sa dá navodiť dosť slušná atmosféra ale filmu sa to podarilo len v pár momentoch,hlavne v závere.Film poukazoval na pár filmových hororových klasík,mne sa páčila hlavne tá čo kopírovala Psycho.Aj s maskami to bolo na veľmi vysokej úrovni,keď sa ukázal kto sa skrýva za maskou Frankesteina,tam to bolo prekvapivé hnusné monštrum.A musím ešte dodať veľmi dobre sa pozeralo na mladučkú E.Berridge.Predvídateľné,niekedy morbídné a keby sa popracovalo na atmosfére,tak určite idem aj na vyššie hodnotenie. ()

Flipnic 

všetky recenzie používateľa

Tak tohle je opravdový psycho!! Aspoň teda pro mne. Tohle se Hooperovi fakt povedlo, i když docela vykrádá sám sebe ve vztahu k Texasskýmu masakru" z roku 1974. Dvě mladý holky a kluci chtěj přenocovat v domě hrůzy na pouti. V noci jsou přes podlažní prkna svědky vraždy jedné ženské ze stánku "předpovídání budoucnosti" hlídačem a obsluhou atrakce, ve které se nacházejí. Vrah má na hlavě masku Frankensteina, ale brzy ji sundá a to co je pod ní je opravdu něco neskutečného!!! Každopádně tato postava jasně připomíná tupého a šíleného Leatherface z "Texasského masakru". Jeho opatrovník zjistí, že se někdo v domě hrůzy schovává a začíná hon na teenagery a vraždění, vřeštění, zdrhání kam se dá atd. Klasické Hooperovo prostředí a šílenost na n-tou. Film má od začátku do konce divnou mrazivou atmosféru. Osobně na mě film působil silně znepokojivě a mrazivě. Nemám rád poutě, atrakce, domy hrůzy, střelnice, šašky a klauny, cyrkusy atd. Je to pro mne takové dost "nepříjemné prostředí", stejně jako les. No a tento film je celý zasazen do tohoto šíleného, znepokojivého a paranoidního světa, kde se sice skoro hodinu nic neděje, aby pak Hooper rozjede naprosto neskutečné šílenství a horrorovou psychojízdu... Film nestaví na gore a vraždách, ale na totálně ujeté a šílené atmosféře a postavách. Strachu a šílenství z toho, co příjde, klaustrofobii atd. Docela se divím, že byl film umístěn na "videonasties" (zakázané filmy v UK), protože příliš drastických nebo sexuálních scén neobsahuje. Na druhou stranu, je to "horror jako prase" ... U filmů se nebojím skoro nikdy už roky a jsem zvyklý na ledacos, ale u tohoto jsem měl fakt nepříjemný pocit a celou dobu jsem si říkal (a hlavně ve finále) "Tak takhle má vypadat horror!!". Zvláštní, podivný, znepokojivý, atmosférický, šílený, hnusný ... Za zmínku stojí ještě "frontal nudity" scéna ve sprše hlavní mladičké hrdinky (Elizabeth Berridge) hned na začátku filmu - krásný a odvážný pohled ... ()

Reklama

Sandiego 

všetky recenzie používateľa

Atmosféra typická pro horory této éry zde funguje na jedničku, avšak výsledný dojem hodně stahuje velmi řídká dějová linie, která doplácí na příliš dlouhou expozici a také vykreslení postav, jejichž další pozemské setrvávání mi bylo úplně šumák. Těšil jsem se na mladičkou Elizabeth Berridge, která tak okouzluje v Amadeovi, její zdejší výkon je však tragédie, i vzhledem k naprosto stupidní a nesympatické postavě. Kéž by natáhla bačkory jako první a z domu hrůzy na denní světlo nakonec vyšla pohodová bloncka. Jinak průměrný počin doby, který i přes nedostatky pobaví a občas i polechtá na zádech (hlavní nestvůra je opravdu povedená). ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Len chránim svoju rodinu.“ – „Veď to nie je ani človek!“ – „Vôľa božia je nevyspytateľná.“ PANOPTIKUM Tobea Hoopera som prvýkrát videl až v apríli 2010 a tak som po vypočutí mena režiséra čakal skutočne všetko, lebo viem, že v minulosti nakrútil už klasiku (TEXASKÝ MASAKER MOTOROVOU PÍLOU, POLTERGEIST), odpad (KROKODÍL) a niečo medzi tým (MÁRNICA). PANOPTIKUM je niekde uprostred. S klasikou nemá nič spoločné (pritom prostredie, v ktorom sa dej odohráva, by si koledovalo o poriadny "ultimátny horor"), ale bolo by neférové prirovnávať ho k braku. Béčko možno... ale milé a hoci sa prvá vražda odohrá po hodine (!), už dovtedy si drží snímka slušnú atmosféru. Tej v mojich očiach pomáha aj to, že sa nejedná o hororovú komédiu, čo nemusím, ale o relatívne tvrdý horor o štvorici tínedžerov, ktorých v nočnom cirkuse (resp. čo to je? Česi pre to majú pekný výraz „pouť“, v slovenskom jazyku nič také neexistuje... cirkus je niečo iné...) vraždí znetvorený človek. Ale nemá zmysel snímku preceňovať: ako príde, tak odíde. Na druhý deň si z nej už veľa pamätať nebudete, samozrejme ale ak máte v láske horory, je fajn mať detailný prehľad o tom, čo slávny (pre mňa nie, ale prižmurujem oči) Hooper v minulosti robil. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Slasher horror z prostredia starého zábavného parku. Degenerované, primitívne individum, s mimoriadne odpornou vizážou, pozabíja niekoľko teenagerov. Pomalší rozjazd, pochybné dialógy, odhalené prsia, nejaká tá ľakačka a brutálne vraždy. Klasická ukážka old-schoolovej práce. Solídny snímok zo začiatku 80.-tych rokov, pod ktorým je podpísaný režisér Tobe Hooper, autor kultových filmov "Texaský masaker motorovou pilou" a "Poltergeist". Jeho "Panoptikum" nedosahuje úroveň spomínaných diel, ale určite nesklame žiadneho fanúšika filmového horroru. *** ()

Galéria (63)

Zaujímavosti (11)

  • Ve Francii film vyšel pod názvem Massacres dans le train fantôme, což znamená Masakr na strašidelné dráze. (Chatterer)
  • Steven Spielberg požádal Hoopera o režisérskou spolupráci na E.T Mimozemšťanovi, ale Tobe Hooper odmítl, protože právě dělal na tomto filmu. Nakonec se spolupracovali při natáčení filmu Poltergeist. (Holina)
  • Dean R. Koontz pod pseudonymem Owen West napsal novelu podle scénáře tohoto filmu. (Chatterer)

Reklama

Reklama