Reklama

Reklama

V utajovanom americkom vládnom laboratóriu prebiehajú experimenty s podivuhodným obojživelným monštrom nájdeným v Amazónii. Vie sa o ňom veľmi málo – domorodci ho uctievali ako boha, môže dýchať na vzduchu aj pod vodou, podobá sa človeku a je považovaný za nebezpečného tvora. V laboratóriu ho väzní a bezohľadne skúma ambiciózny vládny agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zaobchádza s ním skôr ako s biologickým materiálom než ako so živou bytosťou. Svojím experimentovaním neberie ohľad na to, či objekt skúmania zostane na žive alebo nie. V rovnakom laboratóriu pracuje nemá upratovačka Elisa (Sally Hawkins) a keď sa náhodou stretne s uväzneným stvorením, dokáže s ním nadviazať komunikáciu, ku ktorej nie je treba žiadnych slov. Stačia im gestá a emócie. Elisa ho nevníma ako nebezpečného netvora, cíti predovšetkým jeho strašnú osamelosť. Je to aj tým, že táto záhadná bytosť má jednu základnú podobu vody. Ako voda prijíma tvar nádoby, tak aj tento vodný tvor prijíma vlastnosti každého, s kým sa stretáva, a odráža tak jeho agresivitu aj osamelosť alebo bezpodmienečnú lásku. Vďaka tomu sa medzi ním a vnímavou Elisou vytvorí silné puto. V okamihu, keď hrozia ďalšie brutálne pokusy, Elisa pochopí, že je čas na spoločný útek. A pretože sme v 60. rokoch minulého storočia, nezaobíde sa to bez účasti sovietskych špiónov. (Cinemart SK)

(viac)

Videá (10)

Trailer 1

Recenzie (961)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Po novom filme G. Del Tora som skočil hneď, i trailer vyzeral lákavo, ale film je film a ten už nefungoval tak ako som si predstavoval. Obojživelné monštrum vyzerá dosť lacno a z traileru sa mi to dokonca zdal i film vhodný pre deti. Ešte že som ich ja magor nevolal k telke! Už pri mastrubovaní vo vani som niečo tušil, ale neskôr to prerastie do niečoho väčšieho a úchylnejšieho. Ťažko pochopím 13!! nominácií na oscara, ono Oscarom už posledné roky prestávam rozumieť úplne, ale ja som na tomto filme nenašiel oscarové vôbec nič. Môžme sa baviť o výkone M. Shannona, ale ten už oscara mal dostať za Take Shelter napr., tak prečo za toto? Je tu dobrá atmosféra z čias studenej vojny i výkony ostatných, ale ak film ako celok za moc nestojí, tak nemá cenu veľmi vyzdvihovať ani to čo sa vydarilo. Bolo by to možno fajn, keby sa Del Toro nesústredil na úchyláreň, ale urobil film o niečom inom, alebo jednoducho inak. 60%. ()

Marceloo 

všetky recenzie používateľa

Uprostred obdobia studenej vojny sa v americkom výskumnom centre začne experiment s obojživelným živočíchom, akého svet ešte nevidel. Osamelá Elisa (Sally Hawkins), ktorá v centre pracuje ako upratovačka, je jednou z mála osôb, ktoré majú k tomuto monštru prístup. Keď s ním príde do kontaktu, zisťuje, že tento tvor nie je až taký nebezpečný, za akého je považovaný a začína si s ním čoraz viac rozumieť. - Guillermo del Toro je výnimočný režisér. Dokáže do každého projektu, na ktorom sa podiela, vniesť tolko fantázie a dobrej nálady, že to je až neuveritelné. A v tomto prípade ma velmi milo prekvapil aj mierou brutality, pretože som neočakával nič a dostal som viacero nepríjemne krvavých scén. Vizuálne je všetko špičkové, rovnako ako kulisy, ktoré Vás prenesú do časov, ktoré ste nikdy na vlastnej koži nezažili. Počas studenej vojny v USA vybudoval Joseph McCarthy riadne napätie a tu to je cítiť na každom kroku. Herci zahrali úlohy presvedčivo a pán del Toro dokáže vytvoriť surových a bezcitných záporákov ako nikto iný. Velký rešpekt si zaslúži aj obyčajným divákom trochu neznámy pán Doug Jones, ktorého absolútne nezaujíma, či hrá v obrovskom filme z Hollywoodu alebo v nízkorozpočtovom béčkovom horore, čo mi na ňom velmi imponuje. Minulý rok bol pre hororový žáner výnimočný a The Shape of Water je toho ďalším dôkazom, takže dúfam, že tých položiek v sekcii ocenění ešte pribudne. + Doug Jones + herec z The Cabin in the Woods a Bone Tomahawk + herečka z Halloween II + herec z Timber Falls + herečka z Crimson Peak a It + herec z Lizzie Borden: The Fall River Chronicles + herec z Diary of the Dead ()

Reklama

xxmartinxx 

všetky recenzie používateľa

Když ještě půl hodiny po začátku filmu netušíte, o čem film je, a jen mlhavě tušíte, o kom je, je to buď hodně dobré, nebo hodně špatné znamení - nic mezi. Samozřejmě, že v důsledku mohutné propagace všichni víme, kam to směřuje, ale to vůbec nepramení ze samotného filmu, který je vyprávěný velmi mizerně. Asi není náhoda, že málokterý tak dobrý režisér jako del Toro točí tak často mdlé, nevýrazné filmy utopené v detailech, postrádající ale linku. Zde navíc (Kde jsou časy Labyrintu?) zásadně váznou jakékoliv emoce - od naprosto nesmyslné skokovosti odvádí pozornost jen nesnesitelná, občas podivně pseudofrancouzská návodná hudba (počkat, neodehrává se to v USA? proč ta hudba zní, jak zní?), která se snaží vyvolat dojem mnohem větší emocionální komplexnosti, než jaká ve většině scén je. Zatím snad nikdy jsem u del Tora neměl dojem takové skořápky filmu bez čehokoliv uvnitř. A to pominu, že obědové pauzy u bazénu s supertajným monstrem jsou spolu s Churchullovou jízdou v metru nejtopornější setup roku 2017. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $19,4miliónaTržby USA $63,859,435 Tržby Celosvetovo $195,243,464Tržby za predaj Blu-ray v USA $6,572,293Tržby za predaj DVD v USA $3,351,878║ Tento film žiadna jednoduchá "fantasy" slasť ale návrat ku koreňom studenej vojny a do toho nám krásne vstupuje môj obľúbený netvor z dobrodružného filmu Netvor z Čiernej lagúny. Guillermo del Toro sa doslova predvádza a prekvapuje ako dokáže zo skĺbením týchto tém pracovať. Dokonca dokáže ísť za určité hranice a vsunúť tam nejaké tie sexuálne úchylky, potreby či dokonca nádych romantiky. V podstate si berie príklad zo starých filmov o tomto netvorovi a jeho vývoji, ktoré boli natočené ešte v 50.rokoch a vznikli tri filmy a dosť zaujímavé. Technicky opäť bravúrne, masky prvotriedne. /95%/ ()

lamps 

všetky recenzie používateľa

Krásné filmové pohlazení, které potěšilo jak nádherně odvyprávěným sci-fi příběhem z dob, kdy nebylo potřeba zahlcovat diváka efekty, tak i kreativním stylistickým rukopisem, který zvládá příběh nenásilně upgradovat na dnešní divácké požadavky. Sice slabé emoce a trochu přeplácaný scénář, ale výborní herci a špičková režie odkazující k filmovým vzorcům padesátých let.. Více zde ()

Galéria (81)

Zaujímavosti (40)

  • Na začátku filmu připravuje majitel kina novou upoutávku, kde je jeden z filmů uveden „Mardi Gras“. Majitel se později rozčiluje, že udělal chybu a ve slově „Gras“ mají být dvě S. Během filmu je ještě několik záběrů na informační tabuli, kde je stále uvedeno „Mardi Gras“. (Jimmy15)
  • Guillermo del Toro začal s přípravami na film už v roce 2011. Sám z vlastních prostředků financoval tým, který vytvářel laboratoř a vodního tvora. (Martrix)

Súvisiace novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (viac)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (viac)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (viac)

Reklama

Reklama