Reklama

Reklama

Cesta na Mesiac

  • Česko Cesta na Měsíc (viac)

V roku 1902 Georges Méliès, jedna zo zakladateľských osobností kinematografie, vytvoril krátky film Cesta na Mesiac, inšpirovaný románom Julesa Verna. Bohatosť jeho fantázie a vynaliezavosť jeho pestrofarebného a do detailov prepracovaného filmového stvárnenia neprestávajú divákov fascinovať ani dnes, po takmer 120 rokoch. (RTVS)

(viac)

Recenzie (485)

Dr.film 

všetky recenzie používateľa

Filmy natočené před Cestou na Měsíc, měly většinou minimální obsahovou výpověď. Zachycovali běžné události ze života - příkladem budiž Dicksonovo Contortionist Luis Martinett. Cesta na Měsíc je skutečně výjimečná - dalo by se říci průkopnická. Je to film, který má již všechny základní kameny, potřebné pro stavbu kinematografického díla. Mám na mysli dějovou linku a zařaditelnost do žánru. Nechybí kostýmy, výprava ani "vizuální efekty". Statická kamera moc dynamiky nepřináší, přesto se atmosféru podařilo zachytit. Mélies žádné moudro do snímku nevložil - pouze nadšení a velký talent, přesto tento snímek zanechává v člověku řadu zajímavých pocitů a neskonalý obdiv k tomuto tvůrci. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Krátkometrážny snímok o vesmírnej výprave skupiny ľudí na Mesiac, ich následných tamojších objavoch a dobrodružstvách. Ale pozor, z roku 1902. Najstaršie filmové sci-fi aké som videl. Pritom vôbec nie nudné alebo primitívne naivné. Naopak, zaujímavo trikovo spracované a pôvabne zábavné. Aj keď v podstate ide o nemý film, bez použitia dialógov, pri ktorom je čítaný doprovodný komentár (ja som zhliadol anglickú verziu "Trip to the Moon"), ostáva to i dnes významným dielom svetovej kinematografie. Obzvlášť subžánru science fiction. **** ()

Reklama

Véča 

všetky recenzie používateľa

Cesta na měsíc je asi nejznámnějším dílem Meliese.Film působí,jakoby oživly ilustrace z románů Julesa Verna,jeho uchvacující pohádkovost,fantastičnost a trochu i dětinskost z něj dělají nejlepší sci-fi/pohádku,kterou jsem kdy viděl.Jediný problém u Meliese,který provází celou jeho tvorbu,jeho režijní styl je vlastně nafilmované divadelní představení a postavy se pohybují celý film ve stejné dálce od kamery,jakoby na jevišti.Měl jsem příležitost vidět dvě verze,jednu anglicky komentoval Francouz,kterému nebylo nic rozumět,takže bych spíš doporučil verzi s hudebním doprovodem. ()

LaciLC 

všetky recenzie používateľa

Má to síce už viac ako sto rokov, trvá to ani nie štvrťhodinku, napriek tomu sa jedná o neopakovateľný, zásadný a v podstate MUST SEE zážitok z časov, kedy bola ešte svetová kinematografia v plienkach, z ktorého podstatne cítiť veľké nadšenie pre vec, z ktorého cítiť lásku k remeslu, skrátka, ako písal kolega Matty, mrzí ma, že Mélièsovo úchvatné dielo nebolo prvým filmom, ktorý som kedy videl. A myslím to úprimne... ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Síce som si Cestu na mesiac pustil vlastne len zo zvedavosti a doplnenia si trochu toho filmového vzdelania, keďže sa jedná asi o najznámejšie z tých najstarších diel, inak som rozhodne nečakal nič výnimočné, no mýlil som sa. Tu vôbec nie je treba nadhodnocovať kvôli veku, síce mi asi dve sekvencie prišli trochu nudnejšie, hlavne začiatok, ale inak sa mi to veľmi páčilo a nechal som sa unášať touto veľmi zaujímavou a prekvapivo nápaditou víziou, ktorá ma takmer na tú štvrťhodinu vlastne úplne pohltila. A tak to síce u mňa na plné hodnotenie nie je, aj keď som nad ním uvažoval, objektívne si ho rozhodne zaslúži, úžasné dielo a veľký rešpekt pred jeho tvorcom, ktorý vlastne len pár rokov po vynájdení filmu prišiel s niečím takýmto výnimočným. Zaslúžený kult. 80% ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (45)

  • Výjev s raketou, která přistála v oku Měsíce, patří k nejznámějším obrazům v dějinách kinematografie. (Pavlínka9)
  • Pre dĺžku až 280 m ho nechcel najprv kúpiť žiadny majiteľ kina. (Raccoon.city)
  • Jako dělostřelkyně vystupují tanečnice ze slavného pařížského baletu Chatelet. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama