Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý idealistický právnik Arthur (Al Pacino) má obhajovať významného sudcu, obvineného zo zbitia a znásilnenia mladého dievčaťa. Arthur je presvedčený o obvineného vine a dostáva sa pod čoraz väčší tlak. Musí si vybrať, či zvíťazí kariéra, alebo jeho zmysel pre česť. (RTVS)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (289)

3DD!3 

všetky recenzie používateľa

Přesně takový typ filmů mám rád. Staví proti sobě zákony a lidi, kteří se jimi musí řídit. Vhání je do nepředstavitelných, ale přesto velice reálných situací, kdy až nechcete věřit, že by se něco takového mohlo stát. Al Pacino úžasně sehrál roli snad jediného spravedlivého advokáta, který je nucen být součástí celé té mašinérie. Závěrečná řeč je pak v jeho podání nesmazatelným zážitkem a jednoznačným vrcholem filmu. ()

murakamigirl 

všetky recenzie používateľa

Ako Pacinovi odtuší jedna z postáv pri nastupovaní do helikoptéry: "Zohni sa! Je tam ešte meter rezerva!" :) tak činím i ja a odtuším, že táto súdna dráma rovnako nejaký ten meter v rezerve má. Možno si toho priveľa vzala na plecia, ktovie, no isté u mňa je, že často kalkuluje a priveľmi sa snaží dorážať. Napriek tomu je zaiste nadpriemerná. Tešiť sa budete z oduševnených výkonov, niekoľkých úchvatných scén a tradične čertovského Pacina. Tomu, aká je v praxi spravodlivosť falošná šľapka, porozumiete dokonale. Povstáva však otázka: stačí to? Ale predovšetkým: do akej miery je pán Norman Jewison spravodlivý??? Bližšie k 4*, ale 4* proste nie. ()

Reklama

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Cekal jsem nejaky nudny soudni drama a byl jsem prijemne prekvapenej. Film je totiz o nejakym soudnim preliceni az na druhym miste, hlavne to je film o zivote jednoho mladyho, idealistickyho a zasadovyho pravnika. Ten proste bere pripady, resi je s klientama, ve volnym case podnika akce s pritelkyni nebo kamosem sebevrazednym soudcem, obcas se dostane k soudu, kdyz se mu neco nelibi, tak se ozve a ma z toho kolikrat problemy. Film proste neni o jednom velkym pripadu, ale o beznym zivote pravnika. A je obcas vaznej, nekdy se proste pripad nepodari tak, jak by si predstavoval a misty naopak docela zabavnej. K tomu velkymu pripadu, soudu se soudcem obvinenym ze znasilneni, film sice nekdy od pulky pomalu smeruje, ale k samotnymu preliceni dojde az v uplnym zaveru filmu, kdy dojde jen na uvodni rec, kde to Pacino kurevsky rozjede, on hraje celou dobu paradne, ale vrcholnej vykon si nechal az na zaver filmu. Akorat me ten konec trosku zarazil, je takovej neukoncenej, ze clovek nevi, co bylo dal. Slabsich 5*. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Al Pacinova záverečná reč je vrcholom možno všetkých právnických filmov vôbec, tak ako je on sám vrcholom umenia zvané herectvo. Žiaľ celkovo film ale nebol vrcholový, chýbala mu trochu ta pravá advokátska šťava, Al Pacino tu pátra po pravde, ale dramaticky to nie je dostatočne vypäté. Nie je to celkom zlé, to nie, ale film sa nedostáva u mňa do kinematografických výšin. ()

novoten 

všetky recenzie používateľa

Nadčasový a skvělý námět, který měl tu smůlu, že byl zrealizován na nesympatickém přelomu 70. a 80. let. Nedokážu se zbavit dojmu, že ona lehká tragičnost a několikrát naznačená zbytečnost snažení a bezvýchodnost nástrah soudního systému by se v jiném období vyjímala daleko lépe. Bez prazvláštních účesů nebo soundtracku, který k dění na plátně několikrát vůbec nepasuje. A je to obrovská škoda, protože Pacino se do příběhu vložil jako obvykle s plným nasazením a já žasnu nad jeho dokonalou etudou v helikoptéře a padám na kolena z každého jeho monologu v čele s uchvacující finální řečí, která patří k jeho životním číslům. I proto mě tolik mrzí, že se scénář ve druhé polovině tak bezvýhradně ponoří do své moralistické části a žaluje z plna hrdla na americkou justici. S kapkou uvěřitelnosti bych šel podstatně výš. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (10)

  • Scény súdnych sieni a vnútra súdu boli natočené v interiéri Baltimorskej Circuit Court budovy na Calvert Street a exteriéry sa natáčali v budove War Memorial Building na Gay Street. (Spilvo)
  • V jednej zo scén môžeme vidieť, ako Francis Rayford (Jack Warden) sedí na rímse budovy zákona. Počas jej natáčania mal pre prípad, keby sa pošmykol, na sebe bezpečnostný pás. (Spilvo)
  • Když právník Arthur Kirkland (Al Pacino) letí v helikoptéře se soudcem Francisem Rayfordem (Jack Warden), tak má na začátku scény na sobě semišové sako se čtyřmi knoflíky na rukávu, ale později během letu má manšestrové sako stejné barvy se třemi knoflíky na rukávu. (Kirman)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (viac)

Reklama

Reklama