Reklama

Reklama

Ohňom a mečom

  • Česko Ohněm a mečem (viac)
Poľsko, 1999, 175 min

Réžia:

Jerzy Hoffman

Predloha:

Henryk Sienkiewicz (kniha)

Hrajú:

Izabella Scorupco, Michał Żebrowski, Alexander Domogarov, Krzysztof Kowalewski, Bogdan Stupka, Andrzej Seweryn, Zbigniew Zamachowski, Daniel Olbrychski (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Filmové spracovanie slávneho románu Henryka Sienkiewicza "Ohňom a mečom" je najdrahším a najvýpravnejším poľským veľkofilmom všetkých čias. V dobách bitiek proti Ukrajincom a ich spojencom, krutým Tatárom, vedených Tuhaj-Bejom, sa odvíja milostný príbeh rytiera Skrzetuského a jeho milovanej Heleny. Ich láske kladie nástrahy kozák Bohun. Vernými a statočnými priateľmi Sklrzetueského sú Zagroba, Podbipieta a rytier Worodyjovski. Začína bitka o vlasť a srdce krásnej ženy... (RTVS)

(viac)

Recenzie (188)

Tsukikage 

všetky recenzie používateľa

Geniální film, viděl jsem ho hned několikrát a pořád mě nenudí. Postavy výborné, hudba krásná kdykoliv a kdekoliv bych jí hned poznal, hrozně nakažlivá. Příběh mě napínal od začátku do konce, nebylo tam žádné slepé místo, které by hodnotě ubraly. Všudy přitomné vlastenectví se mě dotklo taky. Dějová linie mě překvapila, krásně se zaplétala a zase rozplétala. Historické rekvizyty a scéna nádherně lahodila mému historickému duchu. Krásné bitevní scény a obsazení filmu mě nadchlo. Realičnost mě taktéž překvapila, úžasné nemám slov. Tento film by neměl chybět nejen historikům. ()

Cheeter 

všetky recenzie používateľa

Asi první polský filmový počin, co jsem kdy viděl. A to už má dneska dvacet let. Opakovaně jsem se k němu vracel a vždy se na něj rád dívám. Jednoduchý příběh s vysokou politikou i osudy obyčejných hrdinů, klikatící se příběh a za mě kvalitní zpracování. Nechme stranou, že je to původem román, ale celkově to musí dávat větší povědomí, než tlustá kniha napsaní historikem. ()

Reklama

Z0oMb3E 

všetky recenzie používateľa

Poriadna dávka filmového umenia. Poriadna dávka histórie v nie tak vzdialenej lokalizácii. Poliaci sa fakt pochlapili a natočili echt výpravný veľkofilm, na ktorý sa dá aj pozerať. Masové scény, dobové kostými a neokukaní herci robia z filmu pastvu pre oči všetkým hltačom dobových filmov ako som napríklad aj ja. Jediná chybička krásy tu spočíva v rozkúskovaní filmu na štyri časti. Chápem, že film bol natáčaný skôr pre televíznu projekciu, no zaplatiť nejakému šikovnému strihačovi a snímok by lámal rekordy aj v návštevnosti kín. Nevadí, takto majú poliaci vlastnú verziu Adama Šangalu. To, že vojnové scény postrádajú mnou tak vyhľadávanú taktiku a umenie boja bol tiež malý nedostatok. No z druhého pohľadu toto nieje film čisto o vojne a bojoch. Jeden/dva nedostatky však nahrádzajú mnohé kvalitky ako výborná typológia hercov, skvelý dej a už spomínaná autenticita. Celkovo však máme na európsku produkciu veľmi vydarený snímok ktorý si zaslúži aj opätovné zhliadnutie. ()

vitekpe 

všetky recenzie používateľa

Pokud mate radi historicke filmy, budete spokojeni. Samozrejme tim myslim v zanru dobrodruzna romantika, protoze o zadny "dokument" tady nejde... :) 3 hodinova stopaz celkem nevadi, jen jsem se trosku ztracel v postavach a uprimne receno nevim, zda bych dokazal prevypravet kdo, proc a proti komu bojoval. :) Knizku jsem necetl. 4- ()

willis 

všetky recenzie používateľa

Slušný, ale vzhledem k tomu, že povstání kozáků v 17. st. není můj šálek historie, tak mě mrzí že jsme se vlastně nic nedozvěděli o povstání a film je místy dost nepřehledný(kdo kam jede a proč, co je to za bitvu atd.). Autoři počítají s tím, že divák je obeznámen s historickým pozadím příběhu na kterém vystavěli příběh a nic nedovysvětlují. ()

Galéria (79)

Zaujímavosti (14)

  • Natáčalo sa v Lubline (kaplnka Najsvätejšej Trojice), Varšave (Pevnosť légií varšavskej citadely, Wilanów, Młociny), Krakowe (lom Skałka Twardowskiego), Sierpci (Múzeum mazovských dedín), Zielonke a v obciach Klimkówka, Zubczyca Górna (Oravský etnografický park), Ojców (Krakowská brána), Sułoszowa (hrad Pieskowa Skała), Biedrusko, ako aj v pevnosti Biskupin. Natáčacie obdobie trvalo od 6. októbra 1997 do 28. júna 1998. (Arsenal83)
  • Pôvodná nezostrihaná verzia poskytla vyše 130 kilometrov filmového materiálu. (Arsenal83)
  • Ukrajinský historik Frank Sysyn poznamenal, že s výnimkou Chmelnického (Bogdan Stupka) režisér vykreslil kozákov ako primitívov a film sa nezmieňoval o prenasledovaní, ktorému čelila pravoslávna komunita v 17. storočí Poľsko-litovskom spoločenstve. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Megahity z Moskvy

Megahity z Moskvy

19.04.2009

Co takhle na chvilku odvrátit zrak od Hollywoodu? A když už, proč se nemrknout rovnou pod Ural. Rusové zase jednou stojí v dlouhých frontách před pokladnami kin. Důvod? Historický velkofilm Taras… (viac)

Reklama

Reklama