Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu

  • Česko Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu (viac)
Trailer 1

Kultová satira na studenú vojnu a nukleárnu hrozbu z dielne jedného z najvýznamnejších svetových režisérov Stanleyho Kubricka. Film odhaľuje absurdnosť politických a vojenských mechanizmov, paranoju z nepriateľa a zaslepenú túžbu po deštrukcii. Príbeh o nukleárnej hrozbe a možnom konci života na Zemi sa začína nápadom šialeného amerického generála letectva Jacka Rippera na vystrelenie jadrových rakiet na Sovietsky zväz. Genrál Ripper je posadnutý myšlienku zničiť komunistické zlo, ktoré podľa neho "otravuje telesné šťavy amerických občanov". Krízová situácia sa rieši na najvyššej úrovni - americký prezident zvolá svojich poradcov, ruského veľvyslanca, britského kapitána, ktorý má ako jediný prístup ku šialenému generálovi a záhadného niekdajšieho nacistického dôstojníka Doktora Divnolásku, ktorý je so svojimi schopnosťami a strategickým myslením jediným mužom schopným odvrátiť katastrofu. Geniálny Peter Sellers sa vo filme predstavil v trojroli (americký prezident, Doktor Divnoláska, britský kapitán). (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (602)

genetique 

všetky recenzie používateľa

Kubrick už v epicentre rokov studenej vojny vedel zachytiť absurditu celého vojenského zbrojenia a súperenia medzi USA a Ruskom, dnes sa na tú situáciu pozerá divák s ešte väčším nadšením a s ešte väčšou nechápavosťou. Je mi jasné, že divákom v tom čase pri nejednej scény, ktorá podliehala dokonalej paródii, zamrzol úsmev na perách. Kubrickov scenár, ktorého podstata je zatlačená ad absurdum, je navyše úplne dokonale zahraný, doprevádzaný jedným z najtrefnejších vojenských hudobných doporovodov. Skvostný záver, jedinečné spracovanie a unikátne čierny humor. Je až neuveriteľné, čo všetko sa zmestí do tak krátkej stopáže natlačiť. 95%. ()

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Mrazivá satira. Nezapomenutelná trojrole. Námětem aktuální dodnes. A především velice vtipné i trefné. Je jedno zda se vám bude ve výsledku líbit či ne; jedno je totiž jisté. V každém případě zaujme, když již nic jiného... A takových snímků není nikdy dost. Věčná škoda, že Kubrick nenatočil více komedií, protože talent na ně evidentně měl. ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Námetom dosť podobné Lumetovmu snímku Fail-Safe (1964). Oba snímky rozoberajú, čo by sa stalo, keby sa či už zlyhaním techniky alebo zlyhaním človeka, dostal svet na pokraj jadrovej vojny. Len zatiaľ čo Lumetov snímok viac dbá na psychológiu jednotlivých postáv a je vážnejší, Kubrick vsadil na satiru a humor. Je na divákovi, čo preferuje. Mne sa o malinkatý kúsok páčila viac Lumetova verzia. 75/100 ()

Boss321 

všetky recenzie používateľa

Brilantní satira Stanleyho Kubricka o možnosti zneužití atomové bomby a o úloze jedince, který může zničit celý svět. Snímek, který přesně vystihuje dobu studené války z komediální stránky, ale i tak je to film k zamyšlení. Peter Sellers byl v trojroli naprosto vynikající a nominaci na Oscara si vysloužil zcela zaslouženě. Velmi zdařile mu sekundoval George C. Scott. Snímek, který ve své době musel způsobit velký poprask..... ()

Oskar 

všetky recenzie používateľa

Dr. Divnoláska není tak docela komedie. Je to satira, což je žánr, který s komedií samozřejmě souvisí, ale nemusí to nezbytně znamenat, že budete ryčet smíchy. I když... scéna, kdy Sellers coby prezident USA telefonuje s opilým ruským prezidentem a snaží se mu šetrně sdělit, že omylem shodili bombu na jeho zemi, je vážně k popukání. P. S.: Peter Sellers měl původně hrát ještě čtvrtou roli, ale ze zdravotních důvodů se jí vzdal. Škoda, mohlo to být ještě pestřejší. 80% ()

Galéria (193)

Zaujímavosti (73)

  • Záver filmu, keď Dr. Divnoláska (Peter Sellers) vysvetľuje prezidentovi, že je v záujme prežitia národa, aby sa vysokí vládni činitelia zamkli v jadrových krytoch s množstvom sexuálnych stimulujúcich žien, bol zrejme inšpiráciou pre videoklip Time Is Running Out od Muse. Kapela v ňom hrá na okrúhlom stole v podzemnom bunkri a všade dookola sedí množstvo uniformovaných krások. (Theatis)
  • Stanley Kubrick nakázal všetkým hercom, aby počas skúšania podávali čo najabsurdnejšie výkony. Naostro im však prikázal hrať serióznejšie. To však nespravil v prípade herca George C. Scotta (generál Buck Turgidson). Ten mal už počas natáčania obrovské problémy s tým, ako mu bolo prikázané hrať. No keď zistil, že mu Kubrick zatajil túto podstatnú skutočnosť, prehlásil, že už s ním nikdy nebude na žiadnom projekte spolupracovať. (srbak)
  • Producenti sa snažili film presadiť pred Akadémiou filmových umení a vied v mnohých kategóriách. Keďže Peter Sellers hral vo filme trojrolu, producenti bojovali za jeho nomináciu v troch kategóriách: jednu za herca v hlavnej úlohe a dve za vedľajšiu úlohu. Sellers bol nakoniec na Oscara nominovaný iba v jednej kategórii (herec v hlavnej úlohe) za všetky tri roly. (moviefilm)

Súvisiace novinky

Zemřel James Earl Jones

Zemřel James Earl Jones

09.09.2024

Sametový hlas už dozněl. Dnes ráno totiž ve svém domě v požehnaném věku 93 let zemřel slavný herec a dabér James Earl Jones. První kroky jeho kariéry započaly na divadelních prknech, kde svým zvučným… (viac)

Reklama

Reklama