Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bugsy (Warren Beatty) je gangster, ktorý má medzi "svojimi" výbornú povesť  a zrejme aj preto je vyslaný na východné pobrežie prevziať isté záležitosti pod svoje krídla. Všetko ide prekvapujúco hladko a zdá sa, že zďaleka nie je koniec jeho plánom. Jeho priateľ z detstva ho uvedie do sveta filmových hviezd. A Bugsy je presne tým, kto do Hollywoodu zapadá viac, ako ktorýkoľvek iný herec. Honosné sídlo v Beverly Hills, luxusné auto a najkrajšia herečka sú samozrejmosťami a aj keď to všetko vyzerá ako jeden veľký večierok, obchod vôbec nespí. Ďalší plán je obdivuhodnejší ako ktorýkoľvek iný: premeniť malé mestečko v Nevadskej púšti na stredisko hazardných hier, ktoré onedlho budú poznať na celom svete: Las Vegas... (STV)

(viac)

Recenzie (123)

Santino7 

všetky recenzie používateľa

Snímka z mafiánskeho prostredia, ktorá sa dá vzhľadom na jej celkové poňatie oprávnene radiť do starej filmárskej školy. Má to šmrnc, vyniká hlavne skvelou dobovou atmosférou, ktorú sa filmárom podarilo zachytiť naozaj výborne a taktiež aj kvalitnými dialógmi, bez akých by sa žiadna pravá gangsterka nezaobišla. "Twenty dwarves took turns doing handstands on the carpet." S tvrdením, že dĺžka filmu je prepísknutá v žiadnom prípade nesúhlasím, absencia akýchkoľvek prestreliek len kvôli efektu mi absolútne neprekáža, tak či tak by tu boli zbytočné a tiež kontraproduktívne. Každý jeden záber pôsobí honosne, priam z toho vyžaruje luxus a megalomanstvo, čo nás neustále utvrdzuje v tom, že Siegel na takýchto veciach doslova lipel (za akúkoľvek cenu) a priam ho očarila kalifornská "vyššia" spoločnosť, v ktorej sa cítil ako doma. Pokiaľ prehliadneme isté dejové nepresnosti na úkor atraktivity filmu (v žiadnom prípade nemyslím vsunutú dejovú linku ohľadom Mussoliniho, ktorá ma vcelku pobavila), príbeh je vystavaný vcelku fajn, až na zopár menších chybičiek. Tým mám na mysli hlavne niektoré konkrétne scény, ktoré mi svojou naivitou chvíľkami vyčarili úsmev na tvári - priznajme si, Bugsyho občasné výlevy zúrivosti či najmä jedna romantická scéna vyznievajú fakt hlúpo a komicky, sú proste natočené mierne amatérsky (môj názor). Čo mi svojím spôsobom trošku prekážalo prakticky po celý čas, bolo obsadenie Warrena Beattyho (vlastne mi vadil herecký výber u celého tria Luciano - Lansky - Siegel, zvyšní dvaja však toľko priestoru na pľaci nemajú). Samozrejme, ukázal sa tu nepochybne vo vynikajúcom svetle a z plejády hercov na plnej čiare vyčnieval (skvelý bol tiež Keitel), lenže priznajme si, v čase natáčania bol na túto rolu už trošku pristarý, ak zoberieme do úvahy, že spomínaný gangster mal vo filmom mapovaných rokoch 30 až 40. To už ale z mojej strany vyznieva viacmenej iba ako také puntičkárstvo, takýmto pomerne nepodstatným maličkostiam zas až takú váhu prikladať nemožno. Dôležité je, že Barry Levinson nám doručil poctivú svojráznu životopisnú gangsterku v tom pravom zmysle slova so všetkým, čo k tomu treba (jednu z posledných svojho druhu), aká je dnes už raritou. 80% ()

Šakal 

všetky recenzie používateľa

Skutečný životní příběh gangstera, chladnokrevného zabijáka a zároveň " playboye " Benjamina Siegela ( hlavně mu neříkejte Bugsy :o) ), snílka ( či vizionáře ) a jeho snu vybudovat v malém městečku v Nevadě obklopeném pouští středisko hazardních her. Ten sen měl původně stát 1,5 ( nakonec se vše vyšplhahalo až na 6 miliónů dolarů ) , což ho stálo mimo jiné ŽIVOT, aby se to posléze proměnilo v investici vydělávající přes 100 miliard. Tohle není typická gangsterka a do majstrštyků Coppoly, Scorseseho či De Palmy tomu ten pověstný krůček schází, přesto je to v mnoha ohledech zdařilé dílko. Ono tomu také vše nasvědčovalo hned od začátku. Za režisérskou stoličkou Barry Levinson, scénář si vzal na starost James Toback, za kamerou stál Allen Davian, vše doplněno o Morriconeho hudební složku. Herecké obsazení také skvělé. Bugsyho POZORUHODNÝM způsobem ztvárnil Warren Beatty, jeho osudovou ženu EXCELENTNÍ Annette Bening a ve vedlejších rolích mimo jiné Ben Kingsley a Harvey Keitel. Je to příběh o životním snu jednoho gangstera a snílka, ale v samotném centru všeho toho dění stojí vášnivý vztah mezi ním a herečkou Virginií Hill, což ho nakonec stojí život. Velkolepá výprava, brilantní kamera a vynikající herecké výkony jsou zárukou, že se po celých 130 minut snímku nebudete ani na chvíli nudit. Přesto tomu k plnému hodnocení něco málo schází. Já osobně bych uvítal větší důraz na Bugsyho " TEMNOU STRÁNKU " a mnohem větší zachování ve prospěch autentičnosti na úkor přikrášlení ve prospěch scénáře s důrazem na milostný vztah. Takovéto momenty tu jsou dva a bezpochyby patří ( díky Warrenovu mistrovskému hraní) k vrcholům celého snímku, takže je velká škoda, že se tvůrci báli více " přitvrdit " a zůstalo pouze u těchto náznaků. Přesto všechno parádní podívaná, která si ode mě silné 4* po právu odnáší.... ()

Reklama

Roman.Ticka 

všetky recenzie používateľa

Příznivci gangsterek si neodpustí srovnání s peckami v tomto žánru, nemusím jmenovat, a to je pak sakra těžké hodnotit. Nebylo to o čisté gangsteřině ve smyslu tvrdého vyřizování účtu a likvidace konkurence, ale určité "rodinné" prvky se tu našly. Jde hlavně o životopis a tato položka tu měla hlavní slovo. Formou u mě snímek vyvolával hřejivý pocit domácího prostředí, kde i já můžu být chvíli v Kalifornii v jedné z honosných rezidencí... Je až s podivem, jak mohl být Bugsy tvrdým mafiánem, který si nebral servítky a chtěl absolutně všechno a zároveň oddaným milencem, který se nenechal zviklat ani odradit. V tom byla zřejmě jeho největší síla a bez ohledu na neznalost problematiky financí, měl v sobě ducha myslitele a pokrokáře. Ostatně, stačí se mrknout do Las Vegas a všichni víme Vo Co Go! ()

Hopper 

všetky recenzie používateľa

Stojí za to vidieť. Beatty ako Ben "Bugsy" Siegel je presvedčivý tak, že človek by podobného týpka najradšej nikdy nestretol (násilný psychopat s idealisticky vlasteneckými predstavami chystajúci zavraždenie Mussoliniho), Bening ako Virginia mu rovnocenne sekunduje a takisto Keitel & Kingsley nie sú o nič horší. Výsledkom je jeden z najlepších mafiánskych príbehov de facto o vzniku Las Vegas. A nedá sa uprieť, že napriek tomu o aký charakter sa v prípade Bugsyho jedná, že divák voči nemu pociťuje sympatie. K tomu z celého filmu dýcha nefalšovateľná atmosféra 40. rokov umocňujúca celkový dojem. ()

BoPo 

všetky recenzie používateľa

Kedysi som čítal časopis Premiere a tam celému národu zdelili názor, že Bugsy patrí v rámci mafiánskeho žánru medzi povinné jazdy, ako Casino či Mafiáni. Bugsy chcel všetko a hneď. Rozhodne nemal strach. Bol to typický príklad zlobivého chlapca, takže masochistické typy žien sa naňho lepili, ako muchy na kravské hovno. Hovorí sa, že čo sa stane vo Vegas, ostane vo Vegas. Režisér si to bohužiaľ nezobral k srdcu a vypustil nemastného, neslaného Benjamina do sveta. Pre mňa je to pomerne zdĺhavá púť večného dieťaťa. ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (7)

  • Keď Bugsy (Warren Beatty) odváža Harryho Greenberga (Elliott Gould), v čase 1:22:50 auto parkuje pred mostom. V čase 1:23:14 to auto v zábere chýba, objaví sa znovu v 1:23:22. (GabrielGabko)
  • Kritikou byl film dobře přijat, kasovně však očekávání nenaplnil. (džanik)

Súvisiace novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (viac)

Reklama

Reklama