Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Obhajca nevinných, ktorý vznikol podľa skutočnej udalosti, rozpráva silný a podnetný príbeh mladého právnika Bryana Stevensona (Michael B. Jordan) a jeho boja za spravodlivosť, ktorý sa zapísal do dejín. Po ukončení štúdia na Harvarde mal Bryan na výber z viacerých lukratívnych pracovných ponúk. Namiesto toho sa však vydáva do Alabamy, aby s pomocou miestnej obhajkyne Evy Ansleyovej (Brie Larson) obhajoval neprávom odsúdených alebo tých, ktorým sa nedostalo riadneho zastúpenia. Jedným z jeho prvých a najškandalóznejších prípadov sa stane ten okolo Waltera McMilliana (Jamie Foxx), ktorý bol v roku 1988 odsúdený na smrť za neslávne známu vraždu 18-ročného dievčaťa, a to napriek tomu, že existuje množstvo dôkazov o jeho nevine a že proti nemu svedčil len zločinec, ktorý mal dobrý dôvod klamať. (TV Markíza)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (100)

papadoce 

všetky recenzie používateľa

Príde mi to strašne slabé. Popravde, ak ste videli Čas zabíjať, v tom prípade vás tento film nedojme nech je akýkoľvek skutočný jeho príbeh. A nejde iba o to, že sa tu neakční. Je to proste podľa mňa hodne málo zdramatizované, takmer nevygradované a celé pátranie je zhrnuté do prečítal si spis a videl že. Emócie sú hrané maximálne neuveriteľne (s výnimkou Jamieho hnevu pri návrate do cely smrti) a prakticky jediný moment, ktorý zahýbe citom diváka (mojim) je v záverečných titulkoch, kedy zaznejú nejaké ozaj znepokojujúce fuckty. Jordan aj Larson hrajú nepresvedčivo, v prípade Jordana slovo hraje, silno preceňuje jeho účinkovanie v tejto dráme. Na druhú stranu, pán Líška zahral svoju rolu v štandarde na aký sme zvyknutí. Ako celok mi to prišlo celé natočené hodne účelovo a bez citu pre gradovanie emócií, pričom téma samotná túto možnosť rozhodne poskytovala. Neviem okolo toho asi viacej kecať. Ľudsky je mi ľúto, že vôbec môže dôjsť k nespravodlivému odsúdeniu, rovnako tak by sme mohli polemizovať nad tým, že keby si všetci ľudia vážili ľudsky život a to akýkoľvek, tak by sa nevraždilo, neznásilňovalo, nemlátilo a nesúdilo. Bohužiaľ nežijeme v dokonalom svete, žijeme vo svete ľudí a tí vedia byť od podstaty hrozne krutí a zlí. A zlých musí zákon trestať. A znova bohužiaľ, to môže spôsobovať práve takéto zneužívanie moci najmä tam, kde to nie je pod dostatočnou nezávislou kontrolou. Tento film ale nehovorí o justičných omyloch. Tento film hovorí striktne o vedomom zneužívaní moci na základe rasovej neznášanlivosti až nenávisti. Je to neakceptovateľné, odsúdenia hodné a radikálne to odmietam, no ako film mi to prišlo proste nemastné neslané. Creed, Electro aj Kapitánka majú svoje lepšie opodstatnenie v iných žánroch. Toto ma nezaujalo. ()

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Nečekal bych, že to řeknu, ale jsem spokojen. Líbilo se mě dobová atmosféra, výlíčení rasismu a výkon Jamieho Foxxe. V dnešní době, kdy je v USA rasismus vůči bílým už zcela nepokrytý, mívám s černofilmy a jejich kecy proti bílým velký problém, ale díky době do který byl příběh zasen, to zde bylo v pohodě, byť mě bílá protistrana přišla příliš ploše a neaktivně napsána, sledoval jsem vývoj se zájmem. ()

Reklama

Likan7 

všetky recenzie používateľa

Dobrej Michael B. Jordan, klasicky přesvědčivý Jamie Foxx a přicmrndávací a zbytečná Brie Larson. Obhájce nevinných si celou dobu jede svý a je při tom velmi jistý. Nestrhne vás hereckým výkonem nebo režií, od začátku ale pěkně plyne a tak je to až do konce. Jordan herecky překvapil. Jeden z těch klasických soudních filmů, který si rádi pustíte, ale ničím vás nepřekvapí. Mě to ale ke spokojenosti tentokrát stačilo. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Rozvláčna súdna dráma, ktorá ukazuje jak šlendriánske procesy prebiehali v USA a to aj v tak vážnych prípadoch v ktorých obvinených odsúdili na trest smrti. Celé sa to postupne zvrhne na protirasistickú agitku v ktorej napriek jasným dôkazom o nevine, zlí belosi postavený na vysokých pozíciách, odmietajú uznať svoju chybu až do zázračného finále v ktorom ju proste uznajú a to je všetko. Ide sa domov. Ďalší dôkaz, že je systém v USA zle nastavený a nerozhodujú pravidlá a zákony, ale ľudia. Ale ako som povedal, všetky tieto staré známe skutočnosti sú podané strašne rozvláčne vo filme s prehnanou stopážou, ktorý vlastne nič nové neprináša. 5/10. ()

Flopik 

všetky recenzie používateľa

Veľmi pekné súdne drama s vynikajúcim Machaelom a Foxxom. Ja takéto príbehy o nespravodlivosti môžem, tuto mi však niečo chýbalo. Nemalo to ten správny emočný "drive" ako by som si predstavoval a miestami mi to prišlo dosť naťahované. Na druhú stranu to pekne predstavilo maximálnu nespravodlivosť a najhoršie je, že sa to skutočne odohralo. To tomu dodáva zimomriavky. Za mňa za 4*. ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (3)

  • Film vychází ze stejnojmenné knihy „Just Mercy“ od Bryana Stevensona. (SONY_)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v amerických štátoch Alabama a Georgia. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2019 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Súvisiace novinky

Michael B. Jordan v biblickém velkofilmu

Michael B. Jordan v biblickém velkofilmu

26.03.2019

Herec Michael B. Jordan (Creed, Black Panther) bude produkovat a zároveň ztvární hlavní roli v biblickém velkofilmu Methuselah od studia Warner Bros. Příběh vypráví o muži, který se dožil 969 let,… (viac)

Reklama

Reklama