Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Obhajca nevinných, ktorý vznikol podľa skutočnej udalosti, rozpráva silný a podnetný príbeh mladého právnika Bryana Stevensona (Michael B. Jordan) a jeho boja za spravodlivosť, ktorý sa zapísal do dejín. Po ukončení štúdia na Harvarde mal Bryan na výber z viacerých lukratívnych pracovných ponúk. Namiesto toho sa však vydáva do Alabamy, aby s pomocou miestnej obhajkyne Evy Ansleyovej (Brie Larson) obhajoval neprávom odsúdených alebo tých, ktorým sa nedostalo riadneho zastúpenia. Jedným z jeho prvých a najškandalóznejších prípadov sa stane ten okolo Waltera McMilliana (Jamie Foxx), ktorý bol v roku 1988 odsúdený na smrť za neslávne známu vraždu 18-ročného dievčaťa, a to napriek tomu, že existuje množstvo dôkazov o jeho nevine a že proti nemu svedčil len zločinec, ktorý mal dobrý dôvod klamať. (TV Markíza)

(viac)

Videá (2)

Trailer 3

Recenzie (100)

Antek 

všetky recenzie používateľa

Imf s MrHladem tenhle film na Moviezone docela strhali, a tak jsem se dlouho zdráhal si jej pustit. Nakonec jsem ale rád, že jsem to udělal. Bryan Stevenson v soustředěném podání Michaela B. Jordana přijíždí na rasistický jih, aby se pustil do donkichotského boje, od kterého jej všichni zrazují. Příznačně se pouští do boje na místě, ve kterém se odehrávalo „Jako zabít ptáčka“ – pro mnohé Američany milník o rovné spravedlnosti pro všechny, ve kterém – správně – jde o téma „bílého záchrance“. „Just Mercy“ se ale tohoto komplexu konečně zbavuje, a přináší příběh o zachránci s černou barvou pleti, což je důležitý okamžik.  Samozřejmě nechybí tolik oblíbený americký étos o hrdinovi, který se postaví prohnilému systému, aby jej změnil – ale raději se budu zabývat tímto étosem, než poraženeckým „poprcáváním“. Netvrdím, že se v tom příběhu nedají rozeznat obvyklé šablony – jsou tam (a tudíž chápu určitou nespokojenost). Nicméně tato šablona (společně s étosem) – byť už možná provařená – je stále inspirující a nutí vás přemýšlet o tom, co můžete změnit vy sami. Což je asi cena, kterou jsem ochoten jako divák zaplatit. ()

papadoce 

všetky recenzie používateľa

Príde mi to strašne slabé. Popravde, ak ste videli Čas zabíjať, v tom prípade vás tento film nedojme nech je akýkoľvek skutočný jeho príbeh. A nejde iba o to, že sa tu neakční. Je to proste podľa mňa hodne málo zdramatizované, takmer nevygradované a celé pátranie je zhrnuté do prečítal si spis a videl že. Emócie sú hrané maximálne neuveriteľne (s výnimkou Jamieho hnevu pri návrate do cely smrti) a prakticky jediný moment, ktorý zahýbe citom diváka (mojim) je v záverečných titulkoch, kedy zaznejú nejaké ozaj znepokojujúce fuckty. Jordan aj Larson hrajú nepresvedčivo, v prípade Jordana slovo hraje, silno preceňuje jeho účinkovanie v tejto dráme. Na druhú stranu, pán Líška zahral svoju rolu v štandarde na aký sme zvyknutí. Ako celok mi to prišlo celé natočené hodne účelovo a bez citu pre gradovanie emócií, pričom téma samotná túto možnosť rozhodne poskytovala. Neviem okolo toho asi viacej kecať. Ľudsky je mi ľúto, že vôbec môže dôjsť k nespravodlivému odsúdeniu, rovnako tak by sme mohli polemizovať nad tým, že keby si všetci ľudia vážili ľudsky život a to akýkoľvek, tak by sa nevraždilo, neznásilňovalo, nemlátilo a nesúdilo. Bohužiaľ nežijeme v dokonalom svete, žijeme vo svete ľudí a tí vedia byť od podstaty hrozne krutí a zlí. A zlých musí zákon trestať. A znova bohužiaľ, to môže spôsobovať práve takéto zneužívanie moci najmä tam, kde to nie je pod dostatočnou nezávislou kontrolou. Tento film ale nehovorí o justičných omyloch. Tento film hovorí striktne o vedomom zneužívaní moci na základe rasovej neznášanlivosti až nenávisti. Je to neakceptovateľné, odsúdenia hodné a radikálne to odmietam, no ako film mi to prišlo proste nemastné neslané. Creed, Electro aj Kapitánka majú svoje lepšie opodstatnenie v iných žánroch. Toto ma nezaujalo. ()

Reklama

Flopik 

všetky recenzie používateľa

Veľmi pekné súdne drama s vynikajúcim Machaelom a Foxxom. Ja takéto príbehy o nespravodlivosti môžem, tuto mi však niečo chýbalo. Nemalo to ten správny emočný "drive" ako by som si predstavoval a miestami mi to prišlo dosť naťahované. Na druhú stranu to pekne predstavilo maximálnu nespravodlivosť a najhoršie je, že sa to skutočne odohralo. To tomu dodáva zimomriavky. Za mňa za 4*. ()

rublik05 

všetky recenzie používateľa

Dost dobré drama z vězeňského prostředí, které se zabývá zejména té soudní stránky, a které nabízí opravdu velmi silný námět. Filmu dominují výkony dvou hlavních hvězd, a sice Michaela B. Jordana a Jamieho Foxxe. Oba dva herci odvádí perfektní práci a jejich role jim dokonale sedly. Sociální podtext o rasové nesnášenlivosti, která je asi stále v úžasné Hamerice aktuálním tématem, je zpracován nenásilnou formou a výjimečně nepůsobí jako jedno velké klišé, i když náznaky antirasistické agitky film opět neminuly. Celkově mě příběh o neprávem odsouzeném vězni hodně bavil a jeho zpracování dokáže diváka zaujmout. Kvalitní filmařinu snímku nikdo upřít nemůže. Co mě ale nemile překvapilo, byla absence dramatické hudby, protože drama s takovým citlivým tématem by si zasloužilo kvalitní hudební doprovod, který by lépe podbarvil jednotlivé scény. Taktéž délka filmu mi přišla trochu moc, v určitých momentech mi chyběl větší spád. Nicméně i tak jsem s filmem spokojený a hodnotím ho jako jedno z těch lepších dramat. 7/10. ()

Nix 

všetky recenzie používateľa

Další z příběhů černocha, který byl nesprávně odsouzen a obhájce, který se nebojí jít navzdory všemu. Je to drsný příběh, ostatně jako vždy u takových příběhů, ale je dobře natočen a herecké výkony jsou fajn. Michael překvapil. I když jsem viděl už i drsnější příběhy, pořád se na to dá v pohodě koukat. ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2019 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v amerických štátoch Alabama a Georgia. (MikaelSVK)
  • Film vychází ze stejnojmenné knihy „Just Mercy“ od Bryana Stevensona. (SONY_)

Súvisiace novinky

Michael B. Jordan v biblickém velkofilmu

Michael B. Jordan v biblickém velkofilmu

26.03.2019

Herec Michael B. Jordan (Creed, Black Panther) bude produkovat a zároveň ztvární hlavní roli v biblickém velkofilmu Methuselah od studia Warner Bros. Příběh vypráví o muži, který se dožil 969 let,… (viac)

Reklama

Reklama