Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Císař Marcus Aurelius (Alec Guinness), který cítí blížící se smrt, určí věrného Livia (Stephen Boyd) svým nástupcem. Livius chce pokračovat v jeho zásadách v naději, že nastolí nekonečný mír. Ovšem ještě je tu syn Marca Aurelia, Commodus (Christopher Plummer). Jeho stoupenci zavraždí Marca Aurelia dříve, než oficiálně prohlásí Livia svým nástupcem a tím zajistí Commodovi trůn. Krutý Commodus se ujímá vlády, vyžene svou setru Lucillu (Sophia Loren) a Livia z Říma a svými činy vyprovokuje vzpouru východních provincií. To je začátek pádu Říše římské… (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (93)

plechulka 

všetky recenzie používateľa

Obvykle jsem srozuměná s tím, že starší (nejen) historické filmy jsou pomalejší, ale tady bych se nerozpakovala vystříhnout klidně i hodinu. Mám pocit, že produkce chtěla hlavně ohromit megalomanskými stavbami a množstvím koní, které určitě vytrénovat na jízdu s římskými vozy nebyla krátkodobá záležitost... ()

liquido26 

všetky recenzie používateľa

Už hodně dlouho jsem z žádného filmu neměl tak rozporuplné pocity. Na jednu stranu jsem si náramně užíval všechny ty krásné výpravné scény - přehlídky armád, vjezdy do měst, davové scény, bitvy anebo krásně barevné kulisy císařského paláce a skvělou hudbu, ale bohužel tyto nádherné scény, kde s e vlastně nic moc nedělo byly navzájem pospojovány velice jednoduchým dějem, který by bez té vší parády vyšel možná tak na hodinku, a pokud se konaly nějaké ty dialogy, tak jsem se nesmírně nudil (přestože dabing byl podle mě docela dobrý). Stephen Boyd v roli Livia si mé sympatie taky zrovna dvakrát nezískal a tak nějak mi bylo docela jedno jak to s ním dopadne. ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Je jasné, kde zobral inšpiráciu Gladiátor (2000), minimálne čo sa konca týka. Áno, Commodus ako zlý a ohrdnutý syn je vďačný námet... Celý príbeh bol však utopený v nudných a jalových dialógoch a v dejových linkách, ktoré vôbec nebavili - veľa politiky na úkor jednotlivých postáv. Potom keď už došlo na sľúbenú drámu, som bol už tak otrávený, že som sa dokázal tešiť iba ak tak z blížiaceho sa konca. Ešteže tam hrala S. Loren, aspoň bolo na čo pozerať. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Neskutečné zklamání. Sice je to Super Technirama 70, ale to samo o sobě prostě nestačí. Výprava je boží, téma vlády Marca Aurelia a Commoda, tedy 16. a 17. císaře římské říše, je velmi atraktivní. Ale herecky je film úplně mimo, jeden z nejhorších výkonů předvádí Lorenka, která i vypadá jak z jiného filmu ze součastnosti. Frašku pak dokonává ochotnický výstup Omara Sharifa... a tempo je úplně zpomalené. Škoda mluvit o parodii na Ballomara. Celkově jsem ráda, že se téže látky chopil po 40 letech Ridley Scott a dopřál nám díky Gladiátorovi zapomenout na tento historický omyl. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,LUCILLA, SI KRÁSNA." ,, SI KRÁSNA? ČO TÝM CHCEŠ POVEDAŤ? ,,JE TO TAK DÁVNO, ZABUDOL SOM." __Celý film pôsobí ako veľkolepé divadielko, bohužiaľ nie veľmi dobre zahrané. I keď sa tu objavuje celá plejáda vtedajších hviezd, herecké výkony veľmi nenadchnú. Alec Guinness v úlohe múdreho Marca Aurelia, síce typovo dobre obsadený mi prišiel často nepresvedčivý a pokiaľ je na pľaci, celý veľkofilm sa točí len okolo jeho zdravotného stavu. Neblyskla sa ani Sophia Loren, dokonca mnohé scény s ňou vyznievajú skôr smiešne. Najzaujímavejší výkon tu podal Christopher Plummer ako Commodus, ktorý sa môže rovnať aj Joaquinovi Phoenixovi, ktorý bol za tú istú úlohu v Gladiátorovi nominovaný na Oscara. Pokiaľ ide o Gladiátora, ten je vlastne akýmsi remakom tohoto filmu (mnohé scény sú takmer identické), avšak dopadol omnoho lepšie (čo sa v dejinách kinematografie len tak nevidí). Tiomkinova hudba obsahujúca jednu z najkrajších ,,main theme/ resp. love theme" je pomerne dobrá a o nič horšia nie je ani širokoúhla kamera, ktorá miestami vytvorila naozaj pekné kompozície. Bojové scény sú patrične veľkolepé, lesný boj s Germánmi patrí k najlepším vo filme. Takže silná forma, no slabý obsah. Pád ríše rímskej znamenal aj pád hollywoodskych historických veľkofilmov, ktoré postupne zmizli z výslnia. __ ,,TAKÝ BOL ZAČIATOK PÁDU RÍŠE RÍMSKEJ." ()

Galéria (71)

Zaujímavosti (26)

  • Film bol zámerne zamýšľaný jeho autormi ako propaganda v prospech zákona o prisťahovalectve a národnosti z roku 1965, ktorý sa John F. Kennedy a Lyndon B. Johnson snažili presadiť cez Kongres. (Arsenal83)
  • Christopher Plummer mal v čase natáčania 33 rokov. Jeho postava Commodus sa stal cisárom vo veku 19 rokov a 33 sa ani nedožil - vládol 12 rokov. (Arsenal83)
  • Asi 400 študentov umenia a remeselníkov z celého Španielska pracovalo na sochách, obkladoch, freskách a detailoch umeleckého stvárnenia scén. (Arsenal83)

Reklama

Reklama