Reklama

Reklama

Ali

Trailer 1
Dráma / Športový / Životopisný
USA, 2001, 158 min (Director's Cut: 165 min, Alternatívna 150 min)

Réžia:

Michael Mann

Hrajú:

Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight, Mario Van Peebles, Ron Silver, Jeffrey Wright, Mykelti Williamson, Jada Pinkett Smith, Nona Gaye, Michael Michele (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Životný príbeh Muhammada Aliho, najslávnejšieho boxera všetkých čias... Mladý Cassius Clay získal v roku 1960 zlatú medailu na olympiáde v Ríme a čoskoro po tomto víťazstve vstúpil do profesionálneho boxerského ringu. Spoločnosť svojej doby šokoval sebavedomím a neochvejnou vierou vo vlastné schopnosti. Bol najlepší, vedel o tom a nehanbil sa to povedať. Kontroverzné reakcie však vzbudzoval aj inak - priateľstvom s Malcolmom X a blízkymi vzťahmi k hnutiu Islamský národ, ktoré ho inšpirovali k zmene mena na Muhammad Ali a konverzii na islam, ale aj tým, že odmietol narukoval do armády a zúčasniť sa vojny vo Vietname. Toto je jeho príbeh. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (333)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Lietam ako motýľ, pichám ako včela". Aj Rocky Balboa sa týmto nechal inšpirovať...Cassius Clay chcel byť moslim, preto prijal meno Muhammad Ali a moslimsky začal i myslieť, preto sa často zdá, že mu to prerastá cez hlavu. Sebavedomie mu nikdy nechýbalo a so slovami a veršíkmi mu to tiež išlo dobre. Will Smith myslím veľmi dobre obsadený, trošku mi tam chýbalo detstvo, viac súkromných problémov i celkovo širší pohľad na jeho život no a nakoniec i viac boxérskych zápasov, hoci i kratších, pretože z 2 a pol hodinového filmu sa zdá, že Ali boxoval iba 3-4 zápasy a nič medzi tým. Hudba hrá v tomto filme veľkú úlohu a aj vďaka nej sú niektoré scény výborné. Celkovo M. Mann v dobrej forme, ale nie vo vrcholnej. 70%. ()

Happens 

všetky recenzie používateľa

Ta podoba, ještě teď mě mrazí, jak si Will Smith dokonale nastudoval gesta, intonaci, ale ta dokonalá podobnost všech aktérů včetně těch koučů a doktorů v rohu. Já jako fanoušek boxu jsem byl uprostřed ráje. Dokonce zápasy vypadaly stejně. Ačkoliv nutno říct, že první zápas s Frazierem, nevím, co to mělo znamenat, čekal jsem od filmu trochu vysvětlení, ale ve skutečnosti, skoro celý zápas Ali do Fraziera jenom něco hučel, pak měl pořád levačku na jeho hlavě, různě ho pošťuchoval po obličeji a nesnažil se ho praštit, Frazier se mu naoplátku vysmíval tím, že vcelku úspěšně uhybal občasným Aliho pokusům o úder - což ve filmu vůbec nebylo (tedy jen to sebevědomé kroucení hlavou po prvním pádu k zemi). Film ale není jen pro fanoušky boxu, je to film o největším sportovci 20. století, o muži plným vizí a o muži, co inspiroval davy lidí. ()

Reklama

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Silný a pôsobivý životopisný príbeh o veľkej osobe svetového boxu. Do života mi zostane najmä posledný box a víťazné gesto na svet z rohu ringu. Smith hraje vynikajúcu rolu vynikajúco. Hudba je skvelý podklad, len ten dej a scenár sú také všelijaké, ale dôležité je, že sa mi ten film páčil. S Alim a jeho životnými presvedčeniami nesúhlasím, taktiež s premenovaním a zmenou viery. Rok 2001 je známy skôr inými filmami, ale tento určite neprepadol, dá sa pri ňom stráviť pekný večer, len je dosť dlhý, tak by ste to mali zvážiť. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Ale sloboda nie je príjemná. Je to kurva, ktorá ťa hryzie.“ Michael Mann je zručný režisér a ak sa na Willa Smitha zatlačí, je schopný podať veľmi dobrý výkon. Ali je kvalitná dráma o slávnom (a zásadovom) boxerovi, ktorý väčšinu života tvrdo platil za svoju povahu. Mňa osobne šport nezaujíma, ani box, ale Ali sa vydaril nielen vďaka silnej atmosfére (tradičná mannovská "špeciálna" kamera), ale i kvalitnému scenáru a zdatnému hereckému obsadeniu (nájdete Jona Voighta?). Trocha pridlhé, ale nezáživné nie. Neviem tomu dať len 3*, ale zároveň mi to stačilo vidieť raz v živote. ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Muhammad Ali (1942–2016) byl 16. mistrem světa boxu v těžké váze, ale v jeho době už byla ta tam původní myšlenka, tak jak ji poprvé naplnil Jack Dempsey. Příběh tohoto šampiona je plný aktivismu, rasismu a politiky. V jeho kariéře už nebyl důležitý ani černý bombardér Joe Louis, ale spíš nekonečný svár o znovuzískání titulu. Will Smith se tady na své poměry vcelku překonal, nicméně vzhledem ke složitosti celého toho životního příběhu, musím zkonstatovat, že výsledný film je dílo jen povrchní. ()

Galéria (81)

Zaujímavosti (21)

  • Will Smith a Michael Mann pristúpili k filmu s tým, že v prípade prekročenia rozpočtu bude možné zásadne znížiť ich honoráre. (ČSFD)
  • Clay/Ali uvedl, že zlatou medaili z LOH 1960 v Římě zahodil do řeky poté, co ho odmítli obsloužit v restauraci pro bílé. (kwaicheng)
  • Druhou voľbou na hlavnú úlohu bol Michael Bentt, ktorému nakoniec pripadla úloha Sonnyho Listona. Keďže je Michael vyslúžilý boxer, poslúžil zároveň ako hlavný sparing partner a asistent trénera Willa Smitha v priebehu šiestich mesiacov tréningu pred začatím nakrúcania filmu. (Sufferer)

Súvisiace novinky

Ed jako slavný skladatel?

Ed jako slavný skladatel?

07.02.2005

Je to tak, Ed Harris, kterého jistě není třeba představovat, si zahraje postavu veleslavného hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena v připravovaném dramatu COPYING BEETHOVEN. Milostný příběh o… (viac)

Reklama

Reklama