Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milan (40) má  tri deti a aby zabezpečil svoju rodinu, chodí pracovať do Nemecka. Počas návštevy doma cez Vianoce zistí,  že jeho najstarší syn Adam je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Chlapec je zapletený do šikanovania a usmrtenia spolužiaka. Otec sa rozhoduje, čo by mal spraviť. Spolu s manželkou Zuzkou pri tom začnú zisťovať skutočnú pravdu  o svojom synovi, o svojej rodine, o sebe samých a aj o spoločenstve okolo seba. (ASFK)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (158)

Flego 

všetky recenzie používateľa

Vianočné sviatosti v rodine, či s veriacimi v kostole predznamenávajú pokoj a čistotu v dušiach. Opak je pravdou. Na tento vianočný čas Milanova rodina nikdy nezabudne... Marko Škop už pri svojom debute Eva Nová naznačil, že z dokumentaristu sa stáva vyzretý scenárista a režisér. V tomto prípade zameral svoj záujem na tradičnú rodinu kdesi zo zapadnutej dedinky, kde sa všetci obracajú k Bohu resp. k miestnemu farárovi. Ten je však na čele polovojenskej skupina mladých "násťročných". Je toho veľa, čomu musí Milan vzdorovať a taktiež aj každý normálne kriticky zmýšľajúci divák. Tu je istý kameň úrazu... tento film mnohí nepochopia, budú ho brať ako útok na cirkev, na ukrývaný nacizmus v nás, na útok voči všetkému slovenskému... a pritom zobrazuje realitu, ktorú by bolo potrebné konečne akceptovať... Škopov snímok je silný vo výpovedi, využíva intímnosť scén, každá je azda o dve-tri sekundy dlhšia ako býva obvykle a tým znásobuje divácky zážitok. Hudba neexistuje, aby ticho dramatických scén a prepojenie diváka na hlavných protagonistov bola silnejšie. Milan Ondrík ( Milan ) podáva vynikajúci sústredený výkon, ocenenie na MFF v Karlovych Varoch nebude posledné. Potešil debutujúci František Beleš v úlohe jeho syna Adama. Nech je svetlo je prepotrebný film, intímny, drsný a pravdivý. ()

Filmmaniak 

všetky recenzie používateľa

Marko Škop dobře pracuje s postavami i s prostředím vesnice, kde se všichni znají a nenechají si líbit, když s nimi někdo nedrží basu. Drama o nutnosti svěřovat se a o rodině řešící morální dilema související s tragédií, jenž vesnici narušila vánoční pohodu, a s činností mládežnické skupiny zakládající domobranu, se zaměřuje i na motivy homofobie, synovsko-otcovských vztahů a nečestných církevních hodnostářů. S rozjezdem zápletky se nicméně dost otálí a film končí ve stádiu nadhozu, kdy se udělá ta správná věc, díky níž se konečně dají věci do pohybu, leč ty už snímek nezachycuje. ()

Reklama

David.Darco 

všetky recenzie používateľa

Jeden z tých najzaujímavejších slovenských počinov, za poslednú dobu. Je naozaj smutné sledovať, ako ho ľudia v kinách obchádzajú, ale čo sa dá robiť. Casting sa podaril, čo sa týka scenára, v istých momentoch som mal práve kvôli replikám problém hercom uveriť (Niektoré repliky zneli ako okopírované z wikipedie a nie, nevyzeralo to ako zámer). Vizuálnu stránku spríjemňujú perfektne komponkvané zábery, ako napríklad klikovanie na fare. Nech je svetlo tak isto dopláca na svoju túhu byť aktuálnym filmom po všetkých stránkach a tak komentuje všetky súčasné neduhy spoločnosti. (homosexualita,imigranti, korupcia, chudoba, závislosť na moderných technológiách) a tak stále odbiehame od ústredného motívu, motívu udržateľnosti rodiny pokope, problému výchovy detí počas dospievania a zároveň finančného zabezpečenia rodiny. Takéto odbiehanie potom v závere vyvoláva pocit nedopovedanosti, divák sa môže cítiť ochudobnený. Hlavný motív sa poslednými zábermi(že ja to mám úprimne rád tieto posledné detailné zábery vo filmoch) uzatvára. Ostáva však mnoho nedopovedaného, rovnako ako aj otázka, či bol hlavný motív dostatočne rozvinutý a "nosný" aby uspokojil potreby diváka. Ja v takomto zakončení nachádzam jeho krásu, lebo také zakončenia vítam. Preto plne chápem aj opačné stanovisko. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Niekde sa stala chyba. Tma zvíťazila nad svetlom.“ Desivý a „hnusný“ film, ktorý je oveľa hororovejší, než väčšina regulárnych hororov. Skvelý Milan Ondrík. Myslím, že ešte nikdy v ničom nebol taký fantastický. Ku koncu to šumí do prázdna (divným spôsobom nevyužitá postava otca, prehnane hmlistý záver typický pre slovenské drámy, zjavne pre to máme slabosť), ale inak parádna záležitosť o normálnej rodine a bande zajeba*ých náckov, ktorí sa po večeroch nabifľovali pár prázdnych, nelogických a dementných floskúl, ktorým vôbec nerozumejú, sú obrovskí vlastenci, ale neovládajú slová slovenskej hymny, odvážni sú len keď sú pokope (inak sa pri prvej príležitosti pose...) a majú IQ húpacieho koníka äa to ešte urážam húpacieho koníka). Američania (napríklad) by podľa takej zápletky postavili slasherový psychotriler. My toto. Nechám na posúdenie každého z vás, či je to tak lepšie alebo horšie, mne sa to každopádne páčilo. Pripájam sa ale k tým, ktorí volajú po zrozumiteľnejšej artikulácii hercov; niektorým dialógom som vôbec nerozumel! A ako policajtofilovi sa mi nepáči zjednodušovanie. Úmrtie stredoškoláka sa zametie pod koberec len preto, lebo o prípade prestali informovať médiá? To ako vážne? A iný prípad sa nevyrieši iba preto, že priblblý nácek pozná radového policajta? Áno, v našej krásnej krajine veci naozaj nefungujú, ale toto už bolo trochu prehnané. ()

Radek99 

všetky recenzie používateľa

Silné a důležité slovenské drama o hnědnutí části společnosti, které má bohužel obecně platný kontext a rozumíme mu i v Česku... Specifická je ve slovenském prostředí kontroverzní role katolické církve, která zastřešuje vznik paramilitantních jednotek ohlasy a vyvoláváním ducha Hlinkova Slovenského štátu, a snímek tak připomíná antiklerikální počiny polské kinematografie (Klér, Corpus Christi atd.). Komorní charakter, jednota místa (filmový prostor je ohraničen jedním sídlem) a důraz na motivaci dětských hrdinů k páchání/vzdorování zlu dělá z Budiž světlo slovenskou Bílou stuhu... ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (11)

  • V jednom ze záběrů usedají Milan (Milan Ondrík) a farář (Daniel Fischer) do automobilu Škoda Octavia Combi, v následujícím záběru ale sedí v interiéru vozu Škoda Kodiaq. (Martin_L)
  • Zámek, na který se dívá Milan Ďuriš (Milan Ondrík) na začátku filmu, je Neuschwanstein. (HADES)
  • Film se natáčel na Oravě v místě se statisticky nejvyšším úhrnem sněhových srážek. Suchá zima způsobila, že se prvních 14 natáčecích dnů natáčely pouze interiéry. (klukluka)

Súvisiace novinky

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

28.05.2019

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná přesně za měsíc a nyní byla čerstvě odhalena dvanáctka filmů, které se budou ucházet o hlavní festivalovou cenu, Křišťálový globus.… (viac)

Reklama

Reklama