Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Siedmeho apríla 1944 sa Alfrédovi Wetzlerovi podarilo čosi jedinečné – unikol spolu s mladším väzňom Vrbom z prísne stráženého tábora smrti Osvienčimu. Cieľom úteku však nebolo zachrániť si vlastný život, ale zabrániť umieraniu tisícov ľudí. Po smrteľne nebezpečnom putovaní došli na Slovensko, kde vznikla správa o genocíde. Tajnými cestami sa dostala až do rúk Winstona Churchilla a Franklina D. Roosevelta a zasiahla do vývoja 2. svetovej vojny. Príbeh plný napätia a emócií osloví diváka napínavou drámou úteku, absurditou vývoja dejín, ale aj vnútornou silou muža, ktorý sa postavil proti zvrátenosti systému. (Continental Film)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (156)

marhoul

všetky recenzie používateľa

S úcty k tématu nedám filmu hodnocení. Nevadí mi malá výprava, ani artové pojetí, nepotřebuji se dívat detailně na hrůzy páchané na lidech, čili toto mi nechybělo absolutně, je jasné, že o holocaustu byly natočeny větší pecky, které notoricky známe a těžko se jim novější tvorbou, se skromnějším rozpočtem, rovnat, čili srovnávat smysl nemá.Také je jasné, že největší devizou filmu má být sdělení a na to, i přes komorní počin, došlo. Film mě přes veškeré pochopení nudil a to je problém. Ano, nešla jsem na komedii, ani na akční odpočinkovou kravinku, žánr je to těžký a téma citlivé, přesto nepochválím. Obávám se, co na to široké publikum. Návštěvnost kina byla slušná, to je fajn, každá jedna duše, která na to zajde je jen a jen s výhodou, ale jak říkám, mě výsledek nenadchnul. Žádné "Démanty noci"... ()

Swannie 

všetky recenzie používateľa

Odvšadiaľ sa ku mne dostávali skôr negatívne recenzie, takže som nemala veľké očakávania...  A ono to napokon, napriek mnohým chybám, nebolo také zlé. Bebjakovi sa podľa môjho názoru veľmi dobre a verne podarilo zachytiť atmosféru koncentračného táboru. Prišlo mi to z pohľadu prostredia dôveryhodné, v chovaní postáv surové a kamerou esteticky príťažlivé zároveň. Kamera síce miestami v snahe "byť artová" balansovala na hranici medzi "ešte zvládam" a "už je to príliš", no to nepovažujem za veľký problém. Čo za veľký problém považujem, je, že po zhliadnutí filmu si reálne vôbec nepamätám, ako vyzerali dve hlavné postavy (Czuczor ešte ako tak, druhý absolútne). Alebo, že nejaký scenáristický dejový oblúk v tomto filme... akosi nebol. SPOILER (or is it?) Dve tretiny sledujeme, ako sa pokúšajú dostať z tábora, je to zaujímavé a napínavé. Potom sa odtiaľ konečne dostanú a tempo filmu, napätie i schopnosť dorozprávať príbeh výrazne klesajú a ide to celé akosi do stratena.| Predposledná scéna natočená na jeden záber je síce zaujímavá a John Hannah v nej podá výborný výkon, jej výsledná pointa je však málo úderná, záber na Czuczora nedostatočný. V konečnom dôsledku mi prišla lepšie spracovaná bočná dejová línia s ostatnými väzňami v tábore, než línia hlavnej dvojice, o čom vypovedá aj silná posledná scéna. Musím ale pochváliť záverečné titulky, ktoré boli naozaj šikovne spravené a dohnali ma k slzám. V konečnom dôsledku mám teda zo Správy akési rozpačité, no napriek tomu skôr pozitívne, než negatívne pocity. Boli v nej chyby, ale boli v nej aj dobre zvládnuté veci. A vravím si, že by mi nevadilo pozrieť si ju ešte raz. ()

Reklama

silentname 

všetky recenzie používateľa

Tak to vyzerá, že "Trhlina" bolo skutočne len chvíľkové zlyhanie a Bebjak sa opätovne vracia do sveta filmu so svojim novým kvalitným počinom. "Správa" bolo jedno z najväčších očakávaní. Na jednej strane som chcel dať Bebjakovi opäť šancu, na druhú stranu ide o silnú tému, ktorá si zaslúžila kvalitné filmové spracovanie. Ako to dopadlo? Film je podľa mňa dobrý. No myslím si, že mohol byť spracovaný o niečo silnejšie. Úvodné časti v Osvienčime sú síce spracované dobre, no myslím si, že mohli byť o niečo silnejšie. Spracované tak, aby sme vnútorne viac dokázali prežiť to, čím si všetci postavení chlapi pred kasárňou prechádzali. Je tu pár scénok, ktoré to síce adresujú, no myslím si, že mohli mať väčšie grády. Na druhú stranu ale nepôsobia prepálene a film vďaka tomu nepôsobí ani umelo, ani pateticky. Ale mohol byť silnejší. Pôsobí to ako keby to Bebjak chcel poňať trošku s dôrazom na skutočnosť a nechcel to nejako filmovo prifarbovať. Možno to bolo správne rozhodnutie, možno nie. Neviem posúdiť. Viem len toľko, že som čakal, že film dostane zo mňa nejakú silnú reakciu. No to sa nestalo. A mrzelo ma to. Stojí film za pozretie? Podľa mňa áno. Je to dôležitý film, ktorý je treba vidieť. Škoda je len tá, že si ho nepozrú tí, ktorí by mali. Hodnotenie: B ()

mira007 

všetky recenzie používateľa

Fantastický útěk dvou mladíků Vrby a Wetzlera z Osvětimy, kteří poté podali zprávu o tom, co se tam děje, je jeden z nejakčnějších a strhujících příběhů druhé světové války a přesně to jsem čekal od filmu Petera Bebjaka. A výsledek? Pochmurný film, kterému chybí drajv ve vyprávění, soustředí se na nepodstatné věci a má nedostatečně vybudovanou atmosféru a celkově to není moc přehledně vyvsvětlené a popsané. Musím smeknout před Colette (2013) , která tu atmosféru, příběh a popis života v koncentráku má dokonalejší ( asi nejlepší co se týká českého nebo slovenského filmu ever ) a dokonce i ten útěk těch dvou borců tam je vyvsvětlený dokonaleji, ikdyž je ten film hodně vzdáleně inspirovaný a je jim jen věnovaný. Petere , Petere tohle je jeden z mála nebo dokonce jediný (česko)slovenský příběh filmově prodejný do celého světa a zasloužilo si to něco lepšího ()

angel74 

všetky recenzie používateľa

Možná to mohlo být poněkud dramatičtější, přesto si myslím, že jde o snímek, který se může hrdě řadit mezi nejlepší evropské filmy pojednávající o hrůzách holocaustu druhé světové války. Prakticky hned od prvního okamžiku musí snad každého filmového fanouška zaujmout kamera. Řemeslu či hercům se nedá v podstatě nic vytknout. Vyzdvihnout bych chtěla především výkony Noëla Czuczora a Jana Nedbala, z nichž mi doslova běhal mráz po zádech. Ostatně skoro ze všech záběrů jsem cítila vlezlou zimu a chlad, s jakými se kromě mnoha jiných útrap hlavní hrdinové a jejich spoluvězni museli potýkat, aby si zachránili holý život. Závěrečný výčet novodobých fašistů moje nepříjemné dojmy ještě umocnil. (80%) ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (13)

  • Budova, v ktorej podľa historických zápisov Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba pomohli spísať správu o činnosti koncentračného tábora v Osvienčime, sa nachádza stále na tom istom mieste ako v roku 1944, a to na Hollého ulici v meste Žilina, SR. Podľa aktuálnych údajov, tam sídli aj naďalej Židovská náboženská obec. (funesfilm)
  • „Přestože bylo filmů na téma holocaustu natočeno již mnoho, nebude jich nikdy dost. Při jejich tvorbě je dnes potřeba cílit především na mladého diváka, čemuž je nutné přizpůsobit filmové vyprávění i vizuální prostředky,“ říká jeden z producentů filmu Zpráva Ondřej Zima z české společnosti Evolution Films. (SONY_)
  • Film vychází ze skutečných událostí. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

09.01.2021

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) v pátek představila svým členům užší výběr 93 snímků, z nichž budou vybíráni finální kandidáti do kategorie nejlepšího cizojazyčného filmu pro… (viac)

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

17.01.2019

Jeden z nejúspěšnějších slovenských režisérů Peter Bebjak (Čára, Spravedlnost) připravuje nové drama z koncentračního táboru Osvětim. Snímek Správa / The Report se pak navíc možná dočká i americké… (viac)

Reklama

Reklama