Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Siedmeho apríla 1944 sa Alfrédovi Wetzlerovi podarilo čosi jedinečné – unikol spolu s mladším väzňom Vrbom z prísne stráženého tábora smrti Osvienčimu. Cieľom úteku však nebolo zachrániť si vlastný život, ale zabrániť umieraniu tisícov ľudí. Po smrteľne nebezpečnom putovaní došli na Slovensko, kde vznikla správa o genocíde. Tajnými cestami sa dostala až do rúk Winstona Churchilla a Franklina D. Roosevelta a zasiahla do vývoja 2. svetovej vojny. Príbeh plný napätia a emócií osloví diváka napínavou drámou úteku, absurditou vývoja dejín, ale aj vnútornou silou muža, ktorý sa postavil proti zvrátenosti systému. (Continental Film)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (155)

xLIGHTx 

všetky recenzie používateľa

Je dobré, že sa natočila takáto vec aktuálne aj u nás. /Tiež kvôli tomu, že máme žiaľ exotov, ktorí sa hlásia k ujovi Adolfovi a sedia v našom parlamente, kde pekne zarábajú (hoci neonacisti sú vlastne rozlezení asi takmer všade)./ Film by si zaslúžil väčšiu výraznosť, údernosť, keďže ide o takto citlivú, závažnú a smutnú tému, tvorcovia asi robili, čo sa dalo, keďže asi i rozpočet bol obmedzený, je asi vôbec úspech, že režisér Bebjak to aspoň takto zvládol. Inak nerozumiem, prečo mnohé násilnejšie scény boli rozostrené alebo iba z diaľky naznačené, predsa jednou z hl. point by asi malo byť poukázať na zverstvá, zvrátenosť, neľudskosť a násilníckosť najhrubšieho zrna u nacistov. Tiež som mal problém porozumieť niektorým vetám a rozhovorom protagonistov (boli miestami veľmi tiché, nezrozumiteľné, asi opäť nižšia kvalita ozvučenia ovplyvnená rozpočtom). Ale som rád, že film vznikol a že som ho mal možnosť vidieť, ale malo sa z tejto témy vyťažiť viac. (Dodatok, za tri hviezdy, ale trochu s odretými ušami, škoda, lebo ozaj táto téma ponúkala tvorcom potenciálne fantastický priestor na vytvorenie možno pútavého, poučného diela.) ()

Crocuta 

všetky recenzie používateľa

Divák nepoučený knihami, které hlavní aktéři příběhu po válce napsali (Rudolf Vrba - "Utekl jsem z Osvětimi", Alfred Wetzler coby Jozef Lánik - "Co Dante neviděl") bude patrně dějem chvílemi nemálo zmaten, protože mu budou nutně scházet patřičné souvislosti. Já jakožto čtenář nejen výše zmíněných titulů, ale i další rozsáhlé literatury s touto tématikou jsem byl se zpracováním tématu víceméně spokojen - tu část příběhu "Zprávy", kterou se režisér rozhodl odvyprávět, podává vcelku věrně tak, jak jej popisují Vrba a Wetzler, včetně vyčerpávajícího útěku a tristního přijetí jejich svědectví. Škoda, že vyznění snímku nabourává závěrečná audiokoláž podbarvující titulky, v níž jsou společně bez ladu a skladu citováni Trump, Bolsonáro, Salvini, Kotleba atd., atp., zkrátka všemožní představitelé "zla", jak jej vidí tvůrci filmu - chybí snad už jen Sauron a Lord Voldemort. Všechno dohromady to nepůsobí ani tak jako varování, ale spíš jako naivní a hodně demagogická agitka... ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Filmy s tématikou druhej svetovej vojny, prenasledovania Židov a koncentračného tábora sú zvyčajne nabité emóciami a hutnou drámou. V tomto prípade to žiaľ neplatí - nuda ako hrom. Dejová linka zbytočne vágna, plná vaty a tam, kde by malo dôjsť na emócie, sa nedostavilo nič. Jednoducho, zlá réžia a slabý scenár. Podpriemer. 40/100 ()

poet 

všetky recenzie používateľa

Dobrý námet ale žiaľ "slovenské spracovane". Toto porovnanie nemám rád ale keďže som par dní pred týmto slovenským filmom videl Polanskeho Pianistu tak inak žiaľ nemôžem. Začiatok je pomerne dosť neprehľadný a aj samotný útek z väzenia je podaný tak že vám je to v podstate jedno či odtiaľ ujdu alebo nie. Je tam možno pár silných momentov (napr. státie v mraze) ale ako celok tento film vyznieva pomerne rozpačito.  Čo je škoda keďže sa  bude viesť viac menej na vlne snímok poukazujúcich na krutosti holokaustu.. ()

Swannie 

všetky recenzie používateľa

Odvšadiaľ sa ku mne dostávali skôr negatívne recenzie, takže som nemala veľké očakávania...  A ono to napokon, napriek mnohým chybám, nebolo také zlé. Bebjakovi sa podľa môjho názoru veľmi dobre a verne podarilo zachytiť atmosféru koncentračného táboru. Prišlo mi to z pohľadu prostredia dôveryhodné, v chovaní postáv surové a kamerou esteticky príťažlivé zároveň. Kamera síce miestami v snahe "byť artová" balansovala na hranici medzi "ešte zvládam" a "už je to príliš", no to nepovažujem za veľký problém. Čo za veľký problém považujem, je, že po zhliadnutí filmu si reálne vôbec nepamätám, ako vyzerali dve hlavné postavy (Czuczor ešte ako tak, druhý absolútne). Alebo, že nejaký scenáristický dejový oblúk v tomto filme... akosi nebol. SPOILER (or is it?) Dve tretiny sledujeme, ako sa pokúšajú dostať z tábora, je to zaujímavé a napínavé. Potom sa odtiaľ konečne dostanú a tempo filmu, napätie i schopnosť dorozprávať príbeh výrazne klesajú a ide to celé akosi do stratena.| Predposledná scéna natočená na jeden záber je síce zaujímavá a John Hannah v nej podá výborný výkon, jej výsledná pointa je však málo úderná, záber na Czuczora nedostatočný. V konečnom dôsledku mi prišla lepšie spracovaná bočná dejová línia s ostatnými väzňami v tábore, než línia hlavnej dvojice, o čom vypovedá aj silná posledná scéna. Musím ale pochváliť záverečné titulky, ktoré boli naozaj šikovne spravené a dohnali ma k slzám. V konečnom dôsledku mám teda zo Správy akési rozpačité, no napriek tomu skôr pozitívne, než negatívne pocity. Boli v nej chyby, ale boli v nej aj dobre zvládnuté veci. A vravím si, že by mi nevadilo pozrieť si ju ešte raz. ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (13)

  • „Přestože bylo filmů na téma holocaustu natočeno již mnoho, nebude jich nikdy dost. Při jejich tvorbě je dnes potřeba cílit především na mladého diváka, čemuž je nutné přizpůsobit filmové vyprávění i vizuální prostředky,“ říká jeden z producentů filmu Zpráva Ondřej Zima z české společnosti Evolution Films. (SONY_)
  • Film vychází ze skutečných událostí. (ČSFD)
  • Budova, v ktorej podľa historických zápisov Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba pomohli spísať správu o činnosti koncentračného tábora v Osvienčime, sa nachádza stále na tom istom mieste ako v roku 1944, a to na Hollého ulici v meste Žilina, SR. Podľa aktuálnych údajov, tam sídli aj naďalej Židovská náboženská obec. (funesfilm)

Súvisiace novinky

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

09.01.2021

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) v pátek představila svým členům užší výběr 93 snímků, z nichž budou vybíráni finální kandidáti do kategorie nejlepšího cizojazyčného filmu pro… (viac)

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

17.01.2019

Jeden z nejúspěšnějších slovenských režisérů Peter Bebjak (Čára, Spravedlnost) připravuje nové drama z koncentračního táboru Osvětim. Snímek Správa / The Report se pak navíc možná dočká i americké… (viac)

Reklama

Reklama