Reklama

Reklama

V roku 2006 vybudovala americká armáda na severe Afganistanu niekoľko vojenských základní, aby s pomocou miestnych obyvateľov zastavila prísun zbraní a talibanských bojovníkov z Pakistanu. Jednu zo základní postavili v provincii Nurestan, odľahlom údolí obklopenom pohorím Hindúkuš. Základňa Keating bola ostro kritizovaná pre svoju nevýhodnú polohu a riziká s ňou spojené. Nachádzala sa hlboko v horách v desivo zraniteľnom teréne a bola považovaná za smrtiacu pascu. Neústupčivosť vojenského velenia si napokon vyžiadala obrovské straty na životoch amerických vojakov, keď na základňu zaútočil nepriateľ. 3. októbra 2009 ráno pred šiestou bojovú základňu Keating brutálne napadlo viac 400  bojovníkov Talibanu. 53 amerických vojakov vzdorovalo útoku mnohonásobnej presile. Ich straty  boli obrovské a tento nerovný boj sa stal najkrvavejším stretom americkej vojny v Afganistane. Štyri mesiace po bitke sa zistilo, že v čase útoku Talibanu na základňu Keating mala byť americká jednotka už dávno preč a vôbec tam nemala čo robiť. Bola tam omylom, lebo ju zabudli preveliť... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (153)

Marze 

všetky recenzie používateľa

Pro zanrove fanousky je to remeslne solidnu a dobre zahrany film. Ma vypravecskou soudrznost a realistickou osklivost. Je zde snad prvni zastreleny pes v americke kinematografii, ale citlivy americky divak jen slysi vystrel. Film vznasi otazky, ktete zustaly viset ve vzduchu dlouho potom, co se dym a prach usadil. ()

EvilPhoEniX 

všetky recenzie používateľa

Perfektní moderně natočený válečný film o bránění US základny při pohoří Hindukuš proti nekompromisním Talibancům. Upřímně je film daleko lepší než jsem doufal a nebýt Černého Jestřábu Sestřelen a 13 hodin: vojáků z Benghází asi bych šel na plný počet. Bez debat je Outpost lepší než nedávný Mosul z Netflixu. Hraje zde Orlando Bloom i sympatický Scott Eastwood a v první hodině je velmi dobré seznámení s 60 vojáky, kteří zde přebývají. Vykreslení postav je dobré, hlášky správně vojenské a ticho před bouří je správně atmosférické a asi nikdo nečekal, že po hodině vypukne 40 minutové válečné peklo, které je intenzivní, napínavé a vizuálně naprosto strhující. Trošku zamrzí, že se šetřilo s gore, ale i tak se jedná o dobře natočený, skvěle zahraný a napínavý válečný film, který jsem si moc pěkně užil. Příběh***, Akce**** Humor**** Násilí***, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 8/10. ()

Reklama

Zombi 

všetky recenzie používateľa

Solidní válečnej film, kterej se tváří docela realisticky, dlouho se vlastně nic neděje, jen se chvílema ostřeluje základna a stupňuje se napětí mezi vojáky a místními. Střídají se velitelé a jejich přístup k daným věcem. Cca poslední půl hodinu je pak regulérní válečné peklo, parádně natočené. Slabší 4 hvězdy. ()

b.dragonfly 

všetky recenzie používateľa

Tohle byla jízda! Nebýt první pomalejší hodinky, kdy jsme nahlédli do života jednotky amerických vojáků a ve které zařvou "jen" dva velitelé, dávám 5*. Druhá půlka je ovšem totální masakrózní nářez, kdy se musí ubránit obrovské přesile bojovníků Tálibánu a je to fakt pecka. Skvělou roli zahrál Caleb Landry Jones. Top válečným filmem pro mně sice zůstává Na život a na smrt, ale tohle si zaslouží čestné druhé místo. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Thug_Leo to vystihol, zas banda šulínov šíri mier a touto demagógiou oblbujú aj miestnych obyvateľov. Sem tam niečo vybuchne, inokedy nastane neprehľadná prestrelka a potom sa nedeje nič okrem rozhovorov týchto tupcov, ktorým sa cnie za domovom, z ktorého odišli dobrovoľne, lebo doma by sa neuplatnili ani ako čističi stoky. ()

Galéria (101)

Zaujímavosti (6)

  • Vo filme si svoje role zahralo aj niekoľko skutočných vojakov, ktorí slúžili na danej americkej základni v Afganistane. Pôsobenie vo filme si pochvaľovali všetky zúčastnené strany. (MikaelSVK)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v Afganistane, tak jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Bulharsku, vrátane filmových štúdií Nu Boyana. (MikaelSVK)
  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (viac)

Reklama

Reklama