Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Morální základy malého texaského městečka jsou v troskách. Výbušné drama o moci a chamtivosti s držiteli Cen Akademie Marlonem Brandem (Nejlepší herec v hlavní roli Kmotr, 1972 a V přístavu, 1954), Robertem Redfordem (Nejlepší režie Obyčejní lidé, 1980), Jane Fonda (Nejlepší herečka v hlavní roli Návrat domů,1978 a Klute, 1971), a televizní hvězdou Angie Dickinson. Šerif Calder (Brando) není jediný, kdo pronásleduje Bubbera Reevese (Redford) poté, co unikl z vězení. Z cesty by si ho přál i naftařský a dobytkářský baron Val Rogers (E.G. Marshall), aby zakryl milostnou aféru, kterou má jeho syn Jason s Bubberovou manželkou (Fonda). Štvanice začíná. Když alkohol a omezenost vytvoří z místních rozvášněný dav, který chce vzít spravedlnost do vlastních rukou, pokouší se Calderova manželka svého manžela přesvědčit, že není nutné přivést Bubbera živého. Ale šerif bojuje za spravedlnost a nezastaví se až do krvavého vyvrcholení. Akční film uznávaného režiséra Arthura Penna Štvanice podle scénáře Lillian Hellman nenechá nikoho chladným. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (137)

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

Emily Stewart: „Zastreliť muža za to, že sa vyspal s niečou manželkou? To je hlúposť. Polovica mesta by bola vyhladená.“ Šerif Calder (Marlon Brando) je frajer – poháňaný túžbou po spravodlivosti a čestnosti, na druhej strane pokúšajúci sa o lojalitu k miestnym. A miestni, to je parádne zhromaždenie všelijakých ľudských sklonov – malomeštiactva, sebectva, nadradenosti a neviazanej zábavy. Oceňujem na tomto filme, že sa na ňom nepodpísal zub času. Pôsobí uveriteľne, napríklad bitka šerifa na policajnej stanici vyzerá vierohodne, lietajú ozajstné facky a tečie krv. Tento príbeh o predsudkoch, rasizme, netolerancii a nevere mi pripomínal Dogville od Larsa Von Triera. ()

Padme_Anakin 

všetky recenzie používateľa

Výborný Marlon Brando v roli šerifa Caldera ve strhujícím dramatu uprchlého vězně (R. Redford). Nahlédnutí pod pokličku jednoho jižanského maloměsta v 60. letech neudělá člověku vůbec dobře, to jako na duši, přesto na mě ta pečlivě budovaná atmosféra a houstnoucí napětí zapůsobilo velmi silně, v závěru jsem ani nedutala, napnutá jak struna.. Arthur Penn u mě opětovně zabodoval do plných. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Zdalo by sa, že hlavnou postavou bude väzeň na úteku, čiže Redford, ale plagát neklame, hlavné slovo má Brando. Teda v tomto posratom mestečku má hlavné slovo niekto iný, pretože najdôležitejšie sú peniaze a moc. Arthur Penn látku, ktorá by v rukách niekoho menej autorského vyzerala klasicky hollywoodsky, aj v tom dobrom zmysel slova, dokáže spracovať po svojom. Film má v sebe viac tém, ako by sa na prvý pohľad zdalo a samozrejme okrem obsadenia je to jeho ďalšie významné plus. Rogers má okolo seba takých nesympatických poskokov, až ich máte pri scéne v šerifovom kancli chuť sami postrieľať. ()

dobytek 

všetky recenzie používateľa

Začátek s uprchlejma vězněma vypadá docela slibně, ale pak se tam strašně dlouho jenom kecá o tom, kdo s kym a proti komu, vysvětlujou se různý složitý vztahy a to mě nějak nebavilo. Měl jsem pocit, že se koukám na nějakou telenovelu. Trochu se to rozjede až ke konci. Za zmínku snad stojí akorát hezká Jane Fonda a hereckej výkon Marlona Branda. Robert Redford dostal překvapivě dost málo prostoru a nějak mě v tomto filmu nenadchnul. ()

rikitiki 

všetky recenzie používateľa

Varování s nejvyšším stupněm výstrahy! Vyhněte se brněnskému dabingu tohoto snímku jako čert kříži, nebo spíš jako čert Brnu! Příšerné přehrávání, ženské hystericky upištěné, Brando namluvený jako retard – je to jedna velká hrůza. ____ Snímek sám popisuje dusné maloměsto, kde se všichni vaří ve svých nepočestných vztazích, závislostech a tajemstvích. Stísňující atmosféru pak rozštípne jako kulka vnější element – schovávající se trestanec. Zajímavá Redfordova role, zajímavá jeho motivace i nenápadný prvotní impuls, který ho nasměřoval na dráhu zločinu. Už od začátku je jasné, jak to dopadne, což nevadí. Překáželo mi spíš, že hodně ze vztahů a spojenectvích nejsou vysvětlené, přestože hrají důležitou roli. Jak se zrovna tihle lidé mohli spřátelit, proč? Šerif a místní boháč, který se chová spíš jakoby šerif byl jeho vlastní syn. Černoch a uprchlý trestanec – co si za něj odpykal? Finále v pekelné výhni šrotiště se ale rozhodně povedlo. ()

Galéria (66)

Zaujímavosti (6)

  • V počiatkoch produkcie bol do úlohy, ktorú nakoniec stvárnil Robert Redford zvažovaný aj Steve McQueen. (m.a.t.o.)
  • V knihe "Fiasco: A History of Hollywood's Iconic Flops" (voľne preložené ako "Fiasko: História ikonických prepadákov Hollywoodu") od spisovateľa Jamesa Roberta Parisha je tomuto filmu venovaná celá kapitola. (Motinski)
  • Kástingová riaditeľka odmietla obsadiť Faye Dunaway s odôvodnením, že pre filmovú branžu nie je dosť pekná a odporučila jej venovať sa radšej divadlu. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama