Reklama

Reklama

Purpurové rieky 2

  • Slovensko Purpurové rieky 2: Anjeli apokalypsy (viac)

Obsahy(1)

Mŕtvola muža, zaživa zamurovaného v kláštore v Lotrinsku, je pre komisára Pierra Niemansa (Jean Reno) výzvou i poslaním odhaliť záhadu krutej a neobvyklej vraždy. Ezoterické znaky vyryté okolo obete naznačujú zvláštny vražedný rituál. Niemans spoločne s policajtom Redom (Benoît Magimel) si musia k vyšetrovaniu prizvať špecialistku na náboženské rituály... Jedného dňa Reda objaví pri kostole polomŕtveho dvojníka Krista, ktorý má apokalyptické vízie o príchode anjelov, ktorí zničia celý svet. Kto sú anjeli Apokalypsy? Vyšetrovanie komplikuje stále sa zvyšujúci počet vrážd. Vždy, keď dôjde k záhadnému zmiznutiu obete sú stopy zmazané podivuhodnou nadprirodzenou schopnosťou mníchov kláštora, ktorí sú pod diktátom otca Vincenta (Serge Riaboukine) viazaní prísahou mlčania. Vyšetrovanie je pre Niemansa a Redu záhadou až do chvíle, keď zistia, že mená i profesie obetí sa zhodujú s menami apoštolov. Dôjde skutočne k dvanástim vraždám podľa počtu apoštolov? (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (313)

tron 

všetky recenzie používateľa

Ono to v podstate možno nie je úplná tragédia, ale oproti perfektnej jednotke... je. Samozrejme, na prvý pohľad je blbosť natočiť dvojku čohosi ako boli Purpurové rieky, keďže príbeh sa vyšetril (a na rozdiel od knihy v ňom Renova postava nezomrela). Ale na druhej strane - prečo nie? Proste urobíme nový temný prípad a zase ho bude vyšetrovať Reno + nejaký nový mladý francúzsky divoch. Scenáristicky je dvojka žiaľ strašný bordel. Jednotka bola presný opak, s výnimkou finále, kde sa to trochu pokazilo. V dvojke je to pokazené od začiatku do konca. Nemám enormné požiadavky na scenár, ale ak má byť iba nesúvislo zlepenou sériou viac a menej navzájom (ne)súvisiacich akčných/hororových scén, tak to fakt nie je dobre. Purpurové rieky 2 sú natoľko sprasené dielo, že ho nedokáže zachrániť ani za bežných okolností skvelý Reno. Toto ale nie sú bežné okolnosti. Producenti môjho obľúbeného ponurého hitu si 4 roky po jeho premiére povedali, že urobia z „purpurových riek“ sériu. Vznikne jeden príbeh dajme tomu každé 3 roky, zakaždým bude samotár Reno vyšetrovať iný mysteriózny prípad a vždy mu bude kryť chrbát nová začínajúca francúzska hviezda, ktorej postava sa bude zaškoľovať u polície a ktorej herecký predstaviteľ sa bude zaškoľovať pre potreby budúcnosti európskej kinematografie. Bohužiaľ, Purpurové rieky 2 sa kvôli strašnému scenáru tak značne nevydarili, že trojka už nevznikla (vznikol síce seriál, ale nikto ho nevidel a nehral v ňom Reno). Neubehne ani 20 minút a už stihnú tvorcovia vyvolať u zbedačeného diváka chaos mixom striedavo hlúpych a striedavo pologeniálnych nápadov (krvácajúci krucifix, mŕtvola zamurovaná v stene, ukrižovanie šéfa letiskovej bezpečnosti). Je to krvavé, je to drsné, je to audiovizuálne prehnané. Ale nie je to dobré. Benoít Magimel (Pianistka) nie je taký živočíšny, ako bol v jednotke výborný Cassel. Miestami je snaha tvorcov „zasiať semeno pre celú sériu“ až úsmevná (násilné rozšírenie univerza o nové postavy z Niemansovej policajnej stanice pripomínajú Kobru 11), Christopher Lee je známy tým, že pre lásku k hororu rád účinkuje vo všetkom, ale najsmutnejšie je, že sa stratila atmosféra originálu, elektrizujúca chémia medzi buddy dvojkou. ()

MartinezZ 

všetky recenzie používateľa

Nemusel to vůbec být špatný thriller, kdyby to dostal do rukou nějaký normální režisér, scénárista a kameraman. Příběh lehce postavený na hlavu, snažící se oslnit morbiditou, pro obraz zvolen naprosto nevhodný filtr, takže všechno je neúměrně tmavé a některé drobnosti nebo části obrazu jsou do toho naopak neskutečně přesvícené. Ne, to není umělecké ztvárnění, to je debilita. Nemluvě o natočení obrazu o několik stupňů. Bohužel do toho ještě český dabing a výsledkem je něco neskutečně blbého, u čeho naprosto zřetelně cítíte, že to mohlo být mnohem a mnohem lepší, ale zpackal to tým packalů. Škoda. ()

Reklama

laik_60 

všetky recenzie používateľa

byvalí hitlerovský oficier, coby kulturny ataše kupi stary klaštor nadopuje svojich mníchov anfetamínom a pátra v útrobach Maginotovej línie po starom biblickom poklade, samozrejme zanechava za sebou mrtvoly a tak upachtený Reno aj s mladším este upachtenejším kolegom sa snaží všetko vyriešiť. Fil sprevadzala celkom fajn hudba a kamera najmä v prvej polovici pomahala a zvyšovať napätie a a dramatičnosť. Za prvú polovicu by som aj pridal hviezdičku, ale druha polovica a zaver celu uroven filmu zvrhla dole na uroveň "komerčnych "kasovych trhakov" súkromných televízií u nás a vo svete. ()

Bauer 

všetky recenzie používateľa

Tak po skvělé jedničce je zde dvojka a jak jinak o moc horší.Celkem hodně dementí scénář a to nemluvím o konci, který byl příšerný a přišel mi jak když si ho někdo hodně rychle vycucal z prstu.Ovšem má to i pár kladu.Výborného Jeana Rena.Dost mně zaujala scéna kdy Benoít Magimel honí kněze, který skáče všude možně , protože to bylo velmi cool.Celkově je to přůměrný thriller a pro mně je to tak za 2,5*. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Len málokedy vo filme započujeme repliku: Ježiš je v nemocnici... A celkovo bežne vídame tak ohybných rehoľníkov, letiacich vzduchom ako šaolinskí a nie katolícki mnísi. Úplne zbytočné pokračovanie, ktoré sa len priživuje na názve a akože ťažkou mystickou témou, atmosféra sa však vytratila, len Renovi sa viečka prehĺbili. Pri tých atletických útekoch drahých fráterov sa naozaj nedalo zasmiať. No napodiv, film nemal byť komédiou. Poučenie: Dávajte si pozor na doktorky religionistiky, zvyčajne na vedia strieľať lepšie než policajní komisári. A tiež pozor na opustené chatky. Ak tam nájdete niekde poblízku mŕtvoly, je dosť možné, že v tej chatke bude polhodinu po čine sedieť tajomný mních, ktorý začne utekať až vtedy, keď sa konečne dočkal a dorazila polícia! A keď záhadne beží rýchlejšie ako auto, tak vždy beží len po okraji lesa tak, aby ho vodič stále videl. Inak by po sebe predsa nemohli strieľať, to dá rozum... ()

Galéria (63)

Zaujímavosti (12)

  • Amfetamin, který ve filmu je popsán jako "necítíš bolest, máš obrovskou sílu a jen slepě posloucháš" a poté ho komisař Niemans (Jean Reno) a kapitán Reda (Benoît Magimel) vypijí, aby se dostali ze zatopené Maginotovi linie, je pravděpodobně (S)-metamfetamin, tedy pervitin, s dalším amfetaminem. Tato látka se používala ve 2. světové válce hlavně u posádek tanků a letadel na obou stranách jako povzbuzující prostředek a k potlačení únavy, nikoliv ke zvýšení schopností a bezmyšlenkovitému poslouchání. (Maulincio)
  • Jean-Christophe Grangé bol spojený s dvojkou od začiatku, avšak nemal nápad, o čom má písať. Počas festivalu v Cannes sa stretol s Lucom Bessonom a povedal mu o svojich probléme. O niekoľko týždňov sa Besson ozval späť s tým, že sa dal do výskumu Maginotovej línie a cisára Lothara a že by to mohol byť zaujímavý námet. Tak sa aj stalo. (Arsenal83)
  • Na DVD se v bonusech nachází vystřižená scéna z nočního klubu a mimo jiné také zajímavá ukázka, jak se tvořily mrtvoly. (necisty)

Reklama

Reklama