Reklama

Reklama

Nôž vo vode

  • Česko Nůž ve vodě (viac)
Trailer

Sólo pro dva muže, jednu ženu a plachetnici.  Filmový debut režiséra Romana Polańského se stal po uvedení v roce 1962 pro polskou kinematografii významnou událostí. Psychologické drama z prostředí Mazurských jezer, ve kterém se představí pouze tři postavy, předvádí mužskou ješitnost i morální úpadek, konflikt sobectví finančně zajištěného novináře a pozérství bezejmenného studenta za přihlížení cynické manželky. Příběh začíná v autě během cesty Andrzeje a Krystyny k jezeru, když náhle porazí mladého muže stopujícího uprostřed silnice. Andrzej muži navrhne, aby s nimi jel kus cesty. Později, místo rozloučení, mladíka pozve na společnou jednodenní projížďku na plachetnici. Mladý muž nabídku přijímá, přestože nemá žádné znalosti o plachtění.... Dobře vystavěný scénář, děj situovaný na omezeném prostoru automobilu a lodi, atmosféra, herecké výkony a vynikající kamera (kterou vedl Jerzy Lipman), zůstávají přednostmi filmu. Jeho název odkazuje na důležitou scénu, v níž Andrzej v náznacích popichuje mladíka kapesním nožem, který následně úmyslně upustí do vody. Snímek měl v době svého vzniku silný mezinárodní ohlas, o čemž svědčí nominace na Oscara a řada dalších ocenění. (Česká televize)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (129)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Osobne som skôr očakával thriller, ide ale skutočne o husto psychologickú záležitosť. Polanski sa zaučoval, nie všade to všetko spoločne ladí, ale aj v slabších momentoch vás uhranie úžasná atmosféra poľského jazera a jednej loďky. Postavy bohvieako sympatické nie sú, čo sa ale nakoniec ukazuje ako výhoda scenára, neskôr už dvoch poľských filmových legiend. Jedinou jeho výraznejšou nevýhodou sú občas trochu šróbované a neprirodzené dialógy, ale to sa dá zvaliť na dobu vzniku. Filmu pomáha aj otvorenejší koniec, niekto by ale mohol škemrať o pokračovanie, takže na to bacha... ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Debut Romana Polanského som prvý krát videl krátko po jeho premiére. Bol som ním nadšený podobne ako som bol nadšený väčšinou filmov, ktoré vznikli a videl som ich v zlatých šesťdesiatych rokoch. Po mnohých desaťročiach som si ho rád pozrel i keď žiadne nadšenie sa nedostavilo. Tri osoby, auto, plachetnica, jazero. To nie je veľa. O to väčšie nároky sú na dialógy, herecké výkony, budovanie napätia. Ešte šťastie, že Polanskému so scenárom pomohol ďalší dobrý poľský filmár Jerzy Skolimowski. Film už dnes nikoho neohromí, ale možno sa u väčšiny divákov nedostaví ani sklamanie. ()

Reklama

danoo 

všetky recenzie používateľa

Vo svojom prvom celovečernom filme sa Polański (pretože vtedy sa ešte písal s čiarkou nad enkom) sústredil na zachytenie sociálneho, psychologického a nemenej erotického napätia na čo najmenšom priestore, avšak jeho najútočnejšia kritika poľskej spoločnosti bola čiastočne zmiernená zásahom cenzúry. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

Mám rad tieto filmy s minimom postáv, kde sa vlastne všetko odohráva v jednom priestore a sústreďuje na výkony hercov (podobné ako u Kto sa bojí Virginie Woolfovej?). Polanskému celovečernému debutu naozaj nie je čo vyčítať, má veľmi sympatickú stopáž, ktorá neustáva udžuje záujem diváka. Za zmienku ešte stojí, že herečka Jolanta Umecka si zahrala aj v Uhrovej Panne zázračnici. ()

HonzaBez 

všetky recenzie používateľa

Dva muži, jedna žena a plachetnice. Na tomto skvělém Polańskeho debutu mě v první řadě uchvátila precizní kamera (s řadou zajímavých záběrů - tu se shora dolů, tu opačně ze zdola nahoru, tu záběr do dáli, tu hezký detail z blízka). Ale skvělé byly i herecké výkony všech tří protagonistů. A k tomu úžasný doprovodný jazzík. Akorát se chystám s přáteli ze skautu na jachty na Mazurská jezera, tak to byl pro mě takový hezký prolog před naší plavbou. ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (14)

  • Jachta užitá ve filmu původně patřila nacistickému pohlavárovi Hermannu Göringovi, který měl ve zvyku trávit léto v Sztynortu, kousek od místa, kde se filmovalo. (Kulmon)
  • Skutečné jmeno lodi bylo "Rekin" (žralok). (Kulmon)
  • Roman Polanski nadaboval Zygmunta Malanowicze, protože jeho hluboký hlas se k postavě nehodil. (Kulmon)

Reklama

Reklama