Reklama

Reklama

Anatomie vraždy

  • USA Anatomy of a Murder (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Film líčí případ pomstěného znásilnění. Jeho hrdinou je venkovský advokát Paul Biegler, který převezme obhajobu poručíka Maniona, obviněného z vraždy muže, který znásilnil jeho vyzývavou ženu Lauru. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (112)

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Anatómia vraždy je jedinečný film. Niežeby musel byť človek nadšený z výsledku prípadu ale rozhodne so všetkými filmovými atribútmi. Tento film vám príde nehorázne autentický s postavami tak reálne zahranými a po scenáristickej stránke tak vyšperkovanej, až sa začnete pýtať, že kde sú tie veľké časy... Preminger toto ani sekundu nenudiace dielo (teda pre mňa určite) perfektne rozčlenil, spolu s jeho tímom tým dali pocítiť každej postave aj z dobrého (kladným postavám) aj z toho horšieho. Ani si nespomínam na lepší súdny film (ak nerátam 12 Angry men-ten ale riešiť naštrbené vzťahy porotcov nie ostatných členov siene). A keď k tomu všetkému kraľuje Jimmy Stewart - máte vyhrané. Z neho sa pomaličkou cestičkou stal môj vôbec najobľúbenejší herec zo všetkých. ()

Fleur6 

všetky recenzie používateľa

Rečnícky výkon Jamesa Stewarta bol proste úžasný (on a súdne procesy k sebe tak nejak patria; z kúskov,čo som s ním videla, o tom svedčí najmä jeho raňajší Mr. Smith Goes to Washington), ale treba sa pozrieť pravde do očí - 160 minút je dosť. *Spoiler* Rada by som dodala na koniec svojho komentáru ešte jednu otázku pre tých, čo zhliadli Anatomy of a Murder: Seriózne, kto z Vás je stopercentne presvedčený o tom, že Frederick Manion bol uznaný nevinným zaslúžene? Ak mám byť úprimná, keby by som bola v porote ja, bola by som za jeho uväznenie. Avšak asi to tak má byť a ja zostanem na pochybách a nepresvedčená. ()

Reklama

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

I přesto, že se jedná o úplné popření skutečného fungování soudních přelíčení v USA, ostatně kromě Pacinovy " ...a spravedlnost pro všechny" jsme se "reálného" soudního filmu zatím nedočkali, uběhne těchto 160 minut jako voda. A podobně dramatické představení se také jen nevidí. Skvěle odlehčený scénář s několika takřka rovnocennými vrcholy a osobitými a inteligentními postavami. A pak ta tehdejší skandálnost! Např. řeči o kalhotkách, které se stejně podobají spíše kraťasům. Vytknout by se možná dala logická a důkazní prázdnota obhajoby, ale nechci spoilerovat. ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Filmy z pravnickeho prostredia a zo sudnej siene ma velmi bavia, ale podla mna bol trosku az moc ukecany a zbytocne natiahnuty skoro az na 3 hodiny. 100 percente suhlasim s komentarom uzivatela Matty, ktory pise, ze keby tvorcovia pribeh trosku priostrili nejakym dejovym zvratom alebo zakoncili necakanou pointou, bol by o nieco viac nadsenejsi a to sa tyka aj mna a pridal by som teda piatu hviezdicku. Avsak myslim, ze ak mate radi filmy z pravnickeho prostredia, tak budete urcite spokojni. Anatomie vrazdy mala sice az 7 nominacii na Oscara, avsak vdaka silnej konkurencii dramy BEN HUR (1959) nemal sancu ziskat ani jedneho. James Stewart bol nominovany za najlepsieho herca v hlavnej ulohe, ale sosku ziskal Charlton Heston za spominaneho Bena Hura. Vo vedlajsej ulohe boli nominovani dvaja herci Arthur O´Connell a George C. Scott, avsak väcsiu radost z Oscara mal Hugh Griffith taktiez za Bena Hura. V kategorii najlepsi film je to jasne, opät Ben Hur :-)... 25.12.2009 ______ James Stewart - (Advokát Paul Biegler) +++ Lee Remick - (Laura Manion) +++ Ben Gazzara - (Plukovník Frederick Manion) +++ Arthur O´Connell - (Parnell Emmett McCarthy) +++ Eve Arden - (Maida Rutledge) +++ Kathryn Grant - (Mary Pilant) +++ George C. Scott - (Claude Dancer) +++ Orson Bean - (Dr. Matthew Smith) +++ Produkcia: Otto Preminger +++ Hudba: Duke Ellington +++ ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Strhujuca sudna drama s perfektnymi postavami, dokonalymi hercami (vsetkymi do jedneho), silnym pribehom a prekvapivo aj slusnou davkou humoru. Takisto potesilo, ze najma v uvode si Preminger aspon vizualne pripomenul svoje noirove pecky. Kameramansky takisto vynikakuce (paradna praca s jednotlivymi planmi). Tie dve a tristvrte hodiny ubehli ako voda. Jedine, co tam chybalo k uplnej dokonalosti bol nejaky prekvapivy zvrat (a nemyslim megatwist ako v Svedkovi obzaloby alebo Prvotnom strachu). Stacilo by mozno potvrdenie niektorych obvineni, ktore mohli a nemuseli byt pravdive. 9/10 ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (17)

  • Film je podľa Amerického Filmového Inštitútu 7. v rebríčku 10 Najlepších drám zo súdnych siení. (fishki)
  • Keď išiel James Stewart navštíviť Kathryn Grant do hotelu, recepčný čítal Exodus od Leona Urisa. Režisér Otto Preminger neskôr natočil jeho filmovú verziu, Exodus (1960). (fishki)
  • Oficiálny plagát bol Premierou vyhlásený ako najlepší z 25 plagátov k filmu. (fishki)

Reklama

Reklama