Reklama

Reklama

Anatomie vraždy

  • USA Anatomy of a Murder (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Film líčí případ pomstěného znásilnění. Jeho hrdinou je venkovský advokát Paul Biegler, který převezme obhajobu poručíka Maniona, obviněného z vraždy muže, který znásilnil jeho vyzývavou ženu Lauru. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (112)

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Ta dramata ze soudní síně jsou prostě skvělá. Alespoň v tomhle případě to opět platí. Vůbec nejde o to, aby divák viděl, jak k vraždě došlo, jde hlavně o to, jak je popsána, a to naprosto stačí. Je to silné, protože obhájci to silným dělají. Skvělé herecké výkony, kdy James Stewart opět ukazuje, jakou legendou byl. Na toho člověka bych se mohl dívat pořád. Preminger vše ještě podtrhává výbornou režií. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Súdna dráma o triedu slabšia ako Witness for the Prosecution od Wildera. Jednak mi vadilo spracovanie, ktoré je príliš zdĺhavé a venuje sa kope zbytočností, ktoré by sa dali kľudne vystrihnúť a tempu filmu by to výrazne prospelo. Tých 160 minút rozhodne neraz pocítite. Naviac mi vôbec nesadol obvinený, ktorý neprejavuje žiadnu ľútosť nad tým, že zo žiarlivosti zabil chlapa za to, že znásilnil jeho ženu, ktorá rada koketuje s každým naokolo a pár dní po znásilnení nevyzerá, že by ju to nejak trápilo. No vrah Ben Gazzara sa snaží svoj čin ospravedlniť dočasnou stratou súdnosti, či čo to bolo. Od začiatku mi vôbec nesedel a otvorený záver naznačuje, že to bol skôr zmrd. Prípad je proste až príliš jednoduchý na tak obsiahlu stopáž. Zachraňuje to len charizmaticky a občas vtipne hláškujúci obhajca James Stewart a jeho alkoholický parťák Arthur O'Connell. Výsledkom je film na jedno pozretie. 6/10. ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Kdesi raz dávno som napísal: "a na filmy Otta Premingera nikdo sa už nepamätá". Nielen preto som veľmi rád, keď si nejaké médium alebo festival spomenie na vynikajúce filmy tohoto tvorcu, charakteristické premyslenou stavbou, zaujímavým príbehom, výbornými hereckými výkonmi a suverénnou réžiou. Dnes už sa také filmy netočia. Strhujúci príbeh obhajoby pomsteného znásilnenia vyniká predovšetkým výkonom Jamesa Stewarta v úlohe obhajcu, George. C. Scotta v úlohe prokurátora, zaujímavými odbočkami odľahčujucími inak zaujímavý dej zo súdnej siene (predvolanie psa ako svedka obhajoby, narážky na alkoholizmus obhajcovho pomocníka) a interesantným záverom. Celkove ide o dielo, ktoré je rovnako dobre pozerateľné dnes ako v dobe vzniku. ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Filmy z pravnickeho prostredia a zo sudnej siene ma velmi bavia, ale podla mna bol trosku az moc ukecany a zbytocne natiahnuty skoro az na 3 hodiny. 100 percente suhlasim s komentarom uzivatela Matty, ktory pise, ze keby tvorcovia pribeh trosku priostrili nejakym dejovym zvratom alebo zakoncili necakanou pointou, bol by o nieco viac nadsenejsi a to sa tyka aj mna a pridal by som teda piatu hviezdicku. Avsak myslim, ze ak mate radi filmy z pravnickeho prostredia, tak budete urcite spokojni. Anatomie vrazdy mala sice az 7 nominacii na Oscara, avsak vdaka silnej konkurencii dramy BEN HUR (1959) nemal sancu ziskat ani jedneho. James Stewart bol nominovany za najlepsieho herca v hlavnej ulohe, ale sosku ziskal Charlton Heston za spominaneho Bena Hura. Vo vedlajsej ulohe boli nominovani dvaja herci Arthur O´Connell a George C. Scott, avsak väcsiu radost z Oscara mal Hugh Griffith taktiez za Bena Hura. V kategorii najlepsi film je to jasne, opät Ben Hur :-)... 25.12.2009 ______ James Stewart - (Advokát Paul Biegler) +++ Lee Remick - (Laura Manion) +++ Ben Gazzara - (Plukovník Frederick Manion) +++ Arthur O´Connell - (Parnell Emmett McCarthy) +++ Eve Arden - (Maida Rutledge) +++ Kathryn Grant - (Mary Pilant) +++ George C. Scott - (Claude Dancer) +++ Orson Bean - (Dr. Matthew Smith) +++ Produkcia: Otto Preminger +++ Hudba: Duke Ellington +++ ()

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Nejednoznačná súdna dráma, pri ktorej je divák v role zmätenej poroty. Postavy sú skazené a prefíkané ako v noirovke (vrátane Jamesa Stewarta v možno jeho najslizkejšej role - hoci postavu hrá ako sympaťáka, ako je to u neho bežné) a čo sa v skutočnosti stalo je nejasné. Celá tá cynická atmosféra zľahčujúca vraždu i znásilnenie je ešte viac uvoľnená jazzovým soundtrackom Duka Ellingtona. Veľmi zmiešané pocity ale ako náhľad do dobovej morálky je Anatomy of the Murder určite podnetný film. ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (17)

  • Oficiálny plagát bol Premierou vyhlásený ako najlepší z 25 plagátov k filmu. (fishki)
  • Keď išiel James Stewart navštíviť Kathryn Grant do hotelu, recepčný čítal Exodus od Leona Urisa. Režisér Otto Preminger neskôr natočil jeho filmovú verziu, Exodus (1960). (fishki)
  • V roce 2012 byl film zařazen do Národního filmového registru USA, který je součástí knihovny amerického Kongresu. (Snorlax)

Reklama

Reklama