Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Adaptácia slávneho rovnomenného románu predstaviteľa "stratenej generácie" Ericha Maria Remarquea. Príbeh z 1. svetovej vojny sleduje skupinu mladých nemeckých chlapcov, ktorí sa pod vplyvom propagandy nechali naverbovať na front. V hrôzach vojny prechádzajú radikálnou premenou. Mladíci sa stávajú svedkami smrti a nezmyselného zabíjania a tak sa ich predstava o nepriateľovi, dobre a zle úplne rozplýva, aby ju nahradilo jediné: nenávisť k vojne a násiliu. Toto silné protivojnové posolstvo získalo okrem iných ocenení i dvoch Oscarov - za najlepší film a najlepšiu réžiu. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (159)

ambron 

všetky recenzie používateľa

"Vojna nie je dobrodružstvo." Neuveriteľné, že v dobe, keď sa vojna a služba k vlasti považovala za najväčšiu cnosť, vznikol tento umný protivojnový film... Vo filme nie je prezentované žiadne hrdinstvo, spolu s hrdinom prežívame len špinu, hlad, smrť a čistý chaos vojny. Príbeh je tvorený vlastne štyrmi časťami, ktoré mu dodávajú osobitnú náladu... počiatočne nadšenie hrdinu, vystrieda vytriezvenie, zúfalstvo a zakončí apatia... ale divák nedostáva žiadne kázanie, len na základe skúsenosti hrdinu čistý emocionálny zážitok. Samozrejme, že filmu sa dá vytknúť nemnoho vecí, predovšetkým niektoré teatrálne situácie, či vystúpenia hercov, ale netreba zabúdať, v akej dobe vznikol film. Aj napriek tomuto nedostatku dokázal režisér Milestone priniesť na plátno významný anitvojnový, protinacionalistický film, ktorý považujem za jeden z najlepších v tomto žánri. ()

Vampireman 

všetky recenzie používateľa

Remarqova kniha je ve svých tématech a výpovědích bezesporu vynikající, ale o to víc si v žádném případě nezaslouží klasický filmový přepis (Hollywoodský) se stejným či plytčejším obsahem, než co sama nabízí. Dobou omlouvat nelze - Remarque všechno napsal 2 roky předtím (myšlenky) a Milestone operuje dobře (leitmotiv vojenských bot, ale i technika), snad jen vysvětlit - uspěchanost celého projektu. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Ani opakované stretnutie s týmto mimoriadnym vojnovým veľkofilmom nespochybnilo môj obdiv k nemu. Vynikajúca literárna predloha si zaslúžila pozorný prepis na filmové plátno. A pred 80 rokmi sa to nemohlo podariť lepšie. Veď stačí porovnať so súčasníkmi Milestonovho filmu a je hneď jasnejšie. Porovnateľné sú Kubrickove Cesty slávy, ale tie sú o 27 rokov mladšie. Paradoxné je, že vojaci, ktorí prežili celú vojnu v zákopoch a na bojiskách majú o nej rovnako neúplné poznatky, ako generáli, ktorí si už ani nepamätajú kedy naposledy zostúpili do zákopu a vyrážali z neho na útok. A tak pravdou ostáva, že vojaci veria, že bojujú za vlasť a za nejaké ideály a generáli veria, že robia správne rozhodnutia, len vojaci ich nevedia naplniť. ()

Kulmon 

všetky recenzie používateľa

Výtečně zpracovaný protiválečný román E. M. Remarquea. Studenti vyburcováni učitelem se dobrovolně přihlásí do války, aby záhy zjistili, že válka není o hrdinství, ale o nesmyslně promrhaných životech. Ve filmu jsou skvělé realistické bojové scény v zákopech, kdy se režisér nezdráhá ukázat krutost válečného běsnění. Jestli film zestárl těžko říci, ale kdybych se podíval na o 30 let mladší Stezky slávy, tak bych si neodvážil říct, že je tu nějaký rozdíl. ()

liquido26 

všetky recenzie používateľa

Knihu jsem nečetl. ... Film byl dobrý, ale na pět hvězd to u mě není. Chybělo mi tam něco, kvůli čemu bych se na tenhle film chtěl podívat znova - výrazný příběh, nebo nějaké výraznější emoce. Na druhou stranu jsem se zase nenudil, ale prostě odvařený na nejvyšší hodnocení z toho nejsem. Někdy se na něj určitě znova podívám, ale jen tak brzo to nebude ()

Galéria (102)

Zaujímavosti (33)

  • V mnohých zemích byl film cenzurován. Zajímavé však je, že v Německu byl zakázán jako protiněmecký a v Polsku jako proněmecký. (topr harley)
  • Predstaviteľ hlavnej postavy Lew Ayres sa po nakrúcaní stal zanieteným pacifistom. (vander19)

Súvisiace novinky

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (viac)

Reklama

Reklama