Reklama

Reklama

25 rokov neviny

(festivalový názov)
  • Česko 25 let neviny (festivalový názov) (viac)
Trailer
Poľsko, 2020, 112 min

Réžia:

Jan Holoubek

Scenár:

Andrzej Gołda

Hrajú:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (133)

Warhorr 

všetky recenzie používateľa

Oh kurwa. Jacek pálí vostrejma. Pšonek se opět vyřádil. Příklad a ukázka toho, že i u krowkařů může selhat systém a všechny ty zákony, ústavy a soudy jsou prolezlý kdejakýma sviněma praktikující svý komoušský pikle. Pak se může stát, že si posedíte pár let ve vězení. Sice to není sibiřský gulag ale tamější Arkadiuszové Vám dokáží pěkně natrhnout prdel. Od Wolyně nejlepší polský film za poslední dobu. ()

jakeer 

všetky recenzie používateľa

Je to natočené naozaj verne, film pojednáva o strašlivom životnom príbehu. No ani filmom o holokauste nedávame automaticky plné hodnotenie a prihliadame aj na remeselné kvality. S výnimkou predstaviteľa hlavnej postavy sa tu nestretávame s ktovie akým svetovým herectvom. Neodpustíme si ani niektoré klišé, napríklad hrdina sa čuduje, že telefón vďaka GPS rozpráva (aby sa demonštrovalo ako dlho je už zavretý - pritom v base smartfón určite nevidel, že jo). Nemožno sa vyhnúť inému filmu s takmer totožnou problematikou, ktorý som videl pred pár mesiacmi a ktorý bol nakrútený dokonale - Présumé coupable. ()

Reklama

Necrotongue 

všetky recenzie používateľa

Včera jsem v komentáři........ pardon, v recenzi chválil polské tvůrce za to, jak zvládají gangsterský žánr, a hned dneska jsem se podíval na další důkaz. Pravda, gangsteři tentokrát kopali za stát, to ale nic nezměnilo na faktu, že z toho byl další výživný zážitek, ze kterého se sice jednomu lehce zvedá kufr, ale zároveň to byla velká lahůdka:-) Vřele doporučuji, tento film se fakt povedl. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Zatiaľ má film hodnotenie ako veľkofilm, ale on takým nie je. Možno osloví svojím posolstvom o nespravodlivosti. Prináša zamyslenie sa nad ľudskou justíciou, ktorá je všade zrejme takto pochybná. Hoci na druhej strane, nebolo všetko postavené tak, že by 99% ľudí bolo presvedčených o vine Komendu? Filmovo musím povedať, že snímok určite zaujme, ale chýba mu niečo do dokonalosti. Boli tu nevyužité pasáže, kde sa mohlo pritvrdiť. Napríklad vo väzení, ak by tam bolo viac surových situácií, ktoré by automaticky priniesli súcit diváka s odsúdeným. Emócia príde v podstate až na konci z radosti z vykúpenia. Ale inak dobrý film v nie drahom prevedení. ()

Renfield 

všetky recenzie používateľa

Neuvěřitelný a filmově velmi nekompromisně pojatý příběh Tomka Komendy, jemuž žádné odškodné nemůže vynahradit to, co prožil. Za to tento film by mohl být alespoň částečnou satisfakcí a snad i poukázáním na možné podobné případy. V příběhu Tomka uzemní už scéna zatčení, po niž následuje vězení, které je emočním vrcholem filmu. Zřejmě, v tomto případě totiž těžko říct, celý jeho příběh podává Jan Holoubek opravdu nebývale autenticky (mnoha scénám pomůže i výborná hudba) a samozřejmě nezapomíná ani na rodinu a zavražděnou dívku. Přesto mi trošku chybí více času pro to opravdové vyšetřování, policista s prokurátory to vzali docela hopem. Vysvětleno bylo však vše podstatné z případu, jak ale dopadli všichni ti co tohle celé způsobili? A ještě věc z nejdůležitějších, výborný Piotr Trojan! 85% ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (12)

  • V skutočnosti sa Komenda pokúsil vo väzení o samovraždu až 3 krát. (siloalampa)
  • Komenda film o sebe nedokázal v kine dopozerať. „Odišiel som, keď bol filmový Tomek zatknutý. Bol to najhorší deň v mojom živote. Neprajem nikomu, aby niečo také zažil. Myslel som si, že to znesiem, pretože som bol na natáčaní, dokonca som hral v jednej scéne. Ale pri natáčaní tých ťažkých scén som nemohol byť,“ povedal Komenda v rozhovore pre poľský portál Magazyn WP. Poliak dúfa, že tento film prinúti každého policajta i prokurátora dobre si rozmyslieť každé rozhodnutie. (siloalampa)

Súvisiace novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (viac)

Reklama

Reklama