Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Postarší seladón Evžen Novák (Miloš Kopecký) si privyrába ako komparzista. Raz pri návrate domov stretne susedku Alenu Bartáčkovú (Iva Janžurová) a žartom jej naznačí, že jej manžel je jej neverný. Karel Bartáček (František Peterka) si to nenechá páčiť a sľubuje Novákovcom (Stella Zázvorková, Miloš Kopecký) pomstu. Tí sa radi hrajú pred susedmi na ľudí z lepšej spoločnosti a ich syn René (Luděk Sobota) si s obľubou vylepšuje svoje meno rôznymi titulmi. Začína sa malá súkromná susedská vojna, ktorá by sa mohla celkom pokojne skončiť vo chvíli, keď ich starý dom plánujú zbúrať a obe znepriatelené rodiny sa musia od seba odsťahovať. Škodoradostný osud však zariadi, aby sa obe rodiny opäť stretli v novom dome ako susedia. Niet teda divu, že aj svadobné oznámenie Reného a Nadi (Dagmar Veškrnová), netere Bartáčkovcov, všetci považujú za tak trochu hlúpy vtip. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (328)

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Ústredná štvorica Miloš Kopecký / Stella Zázvorková / Iva Janžurová / František Peterka vytvorili skvelé herecké kvarteto a svoj koncert malomeštiackej symfónie odohrali bezchybne a dodnes žne potlesk "na otvorenej scéne". Nesmrteľná asi z tejto kategórie zostane hláška: "Tu nepotečie voda! Tu potečie krv!" Komédia ako kritika malomeštiactva bola mierená na vtedajšiu povahu ľudí, ale stala sa aj nadčasovou a stále platnou. Ako tu už niekde bolo napísané "doba sa zmenila, ale ľudia....Herecký koncert pod riadením režiséra Petra Schulhoffa. Snáď nesmrteľné dielo, ktoré si myslím, že patrí medzi dvadsiatku najlepších československých komediálnych filmov. ()

ivishka 

všetky recenzie používateľa

Skvělý český film, který pobaví klidně i celou rodinu. Jak je známo první díly jsou vždy lepší a jinak tomu není ani u tohoto filmu. Skvělé obsazení do hlavních rolí a komické scény, takřka jakoby z oka vypadly českému temperamentu. Vždy, když si vzpomenu na to, jak to v dnešní době je s českou kinematografií, tak se pousměji nad tím, že máme ještě pořád podobné filmy jako je tento, který nám tu filmovou reputaci zlepšují. ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Závisť a malomeštiactvo v susedských vzťahoch v trochu zastaralom filme. Zostarol možno aj viac ako predvojnové filmy s Novým. Zabaviť sa pri ňom dá, len presun do paneláku je rýchlejší, ako by som čakal, až som si musel overiť, či som niečo neprespal. –––– To mi nechceš říct, že ládujou řízky každej den. A my žužláme tlačenku s cibulí. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Nekonečné hádky susedské, motivované závisťou. Snáď by som to hodnotil lepšie, nebyť podprahového ideologického pôsobenia v podobe reklamy na sídliskové bývanie, kde môže vzniknúť aj akási solidarita (keď už nie priateľstvo) znesvárených. Chyba nie je v hercoch, tí spoľahlivo odohrávajú svoje naštvané role, ale v zámernom rozlišovaní hodnoty prostredia, v ktorom sa dej odohráva. Pokiaľ dvojice bývali v starom pavlačovom tehlovom dome, hádky boli intenzívnejšie, emocionálny presah často hraničil so zúrivosťou. Navyše nenápadne boli naznačené nevýhody starého typu bývania: spoločná točka na vodu, ktorá má časté výpadky, podobné ako plyn. Cez steny je všetko počuť. Naproti tomu je v paneláku všetko fajn, samostatné kúpeľne a práčovňa obrúsi susedské spory (napriek záveru - prísľube pokračovania tejto komunálnej komédie). ()

mirkaaa 

všetky recenzie používateľa

Novákovi vs Bartáčkovi. Obě maloměšťácké rodiny si navzájem dělají naschvály a vymýšlejí různé fígly ve snaze vypadat "hogo fogo". Ve filmu se odráží typická česká vlastnost - závist. Myslím, že i v dnešní době existují nějací "Novákovi" a "Bartáčkovi" a "sousedská válka"je reálný pojem. Tato komedie patří k těm nestárnoucím a je obsazena vynikajícími herci. Nejlepší výkon podávají Miloš Kopecký, kterému zdatně sekunduje Iva Janžurová, hned po nich bych zařadila Stellu Zázvorkovou. Pozadu nezůstávají ani "béčkoví" herci František Peterka a Luděk Sobota. ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (28)

  • Dům, do kterého se přestěhovali Bartáčkovi a Novákovi, stojí v Praze Motoli v ulici Hennerova 227/7. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama