Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Postarší seladón Evžen Novák (Miloš Kopecký) si privyrába ako komparzista. Raz pri návrate domov stretne susedku Alenu Bartáčkovú (Iva Janžurová) a žartom jej naznačí, že jej manžel je jej neverný. Karel Bartáček (František Peterka) si to nenechá páčiť a sľubuje Novákovcom (Stella Zázvorková, Miloš Kopecký) pomstu. Tí sa radi hrajú pred susedmi na ľudí z lepšej spoločnosti a ich syn René (Luděk Sobota) si s obľubou vylepšuje svoje meno rôznymi titulmi. Začína sa malá súkromná susedská vojna, ktorá by sa mohla celkom pokojne skončiť vo chvíli, keď ich starý dom plánujú zbúrať a obe znepriatelené rodiny sa musia od seba odsťahovať. Škodoradostný osud však zariadi, aby sa obe rodiny opäť stretli v novom dome ako susedia. Niet teda divu, že aj svadobné oznámenie Reného a Nadi (Dagmar Veškrnová), netere Bartáčkovcov, všetci považujú za tak trochu hlúpy vtip. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (328)

Pierre 

všetky recenzie používateľa

Hlavní čtyřka: Peterka, Janžurová, Kopecký, Zázvorková je skvělá a v první polovině se na vás valí jeden povedený žertík za druhým. Obvzlášť ten s pračkou je výborný, Ale když se naše čtyřka odstěhuje do paneláku, dojde filmu trochu dech a místy, jsem se začínal i trochu nudit. Ovšem čtyři hvězdy si film zaslouží. ()

ivishka 

všetky recenzie používateľa

Skvělý český film, který pobaví klidně i celou rodinu. Jak je známo první díly jsou vždy lepší a jinak tomu není ani u tohoto filmu. Skvělé obsazení do hlavních rolí a komické scény, takřka jakoby z oka vypadly českému temperamentu. Vždy, když si vzpomenu na to, jak to v dnešní době je s českou kinematografií, tak se pousměji nad tím, že máme ještě pořád podobné filmy jako je tento, který nám tu filmovou reputaci zlepšují. ()

Reklama

E.. 

všetky recenzie používateľa

Musím uznat, že tohle bylo opravdu povedené. Jelikož jsem absolutně nedotčená tímhle druhem českých filmů, dívala jsem na něj nedávno poprvé a trochu si zlepšila mínění o české kinematografii. Řekla bych, že tohle je typicky českej film, který by meli vidět v zahraničí, aby si udělali o nás obrázek. Největší ovace patří Ivě Janžurové-opravdu dobře zahraná role. ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Ústredná štvorica Miloš Kopecký / Stella Zázvorková / Iva Janžurová / František Peterka vytvorili skvelé herecké kvarteto a svoj koncert malomeštiackej symfónie odohrali bezchybne a dodnes žne potlesk "na otvorenej scéne". Nesmrteľná asi z tejto kategórie zostane hláška: "Tu nepotečie voda! Tu potečie krv!" Komédia ako kritika malomeštiactva bola mierená na vtedajšiu povahu ľudí, ale stala sa aj nadčasovou a stále platnou. Ako tu už niekde bolo napísané "doba sa zmenila, ale ľudia....Herecký koncert pod riadením režiséra Petra Schulhoffa. Snáď nesmrteľné dielo, ktoré si myslím, že patrí medzi dvadsiatku najlepších československých komediálnych filmov. ()

noriaki 

všetky recenzie používateľa

Takové uřvané komedie uměli nejlíp Francouzi. Petr Schulhoff je okořenil typickou českou závistivostí a nepřejícnosti. Bylo to aktuální a vtipné tehdy a je to aktuální a vtipné i dnes. Nějaké věci se bohužel nemění. Od přestěhování na sídliště a s větším zapojením překvapivě snesitelného Luďka Soboty, vtipnost klesla a atmosféra dostala pořádný šrám. Paneláková chodba už nemá to kouzlo co rozhádaná pavlač. ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (28)

  • Karel Bartáček (František Peterka) počas hádky so svojou ženou Alenou (Iva Janžurová) povie, že má 40 rokov, na to ho Alena opraví, že má 45 rokov, dvojitú bradu a pupok. V skutočnosti mal František Peterka už 54 rokov, teda rovnako ako jeho sused Evžen Novák (Miloš Kopecký). (AxelWers)
  • Film vznikal jako tzv. „normalizační komedie“, tedy jedna ze ztřeštěných komedií, od nichž si soudruzi na začátku 70. let slibovali, že pomohou lidem zapomenout na nedávnou invazi okupačních vojsk. (rublik05)
  • Dům, do kterého se přestěhovali Bartáčkovi a Novákovi, stojí v Praze Motoli v ulici Hennerova 227/7. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama