Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímka rozpráva príbeh dvoch dievčat zmietaných citovou neistotou. V období prvej svetovej vojny prichádza 15-ročná Anka (Dana Droppová) pracovať ako slúžka do pražskej vily vysokopostaveného rakúsko-uhorského úradníka (Karel Dobrý) a jeho manželky (Zuzana Mauréry). Ankinou novou rodinou sa stáva zvyšné služobníctvo – kuchárka Kristína (Anna Geislerová), slúžka Líza (Vica Kerekes) či záhradník Štefan (Lukáš Pelč). Okrem nich však získava aj úhlavného nepriateľa - rovnako starú dcéru z panskej rodiny, Resi (Radka Caldová). Nevraživosť sa však postupne premení na sympatie a medzi mladými ženami sa rozvinie romantický vzťah. To všetko v čase, keď ženy nemali ani volebné právo, nieto ešte právo na lásku podľa vlastného výberu. Podarí sa ich vzťahu prežiť alebo doplatí na vtedajšie normy a pravidlá? (Continental Film)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (120)

kajas 

všetky recenzie používateľa

O snímku se mluvilo zejména v souvislosti s jeho LGBT tematikou, vztah dvou žen je zde zobrazen ale velmi cudně, bez explicitních scén. Jedná se o typické melodrama, ve kterém se titulní hrdince nestane prakticky nic hezkého (až na vztah, který logicky nemůže dopadnout dobře), vše je doprovázeno patetickou tklivou hudbou. Výprava a kostýmy jsou hezky autentické, film dokáže navodit atmosféru počátku minulého století. Postavy vám asi příliš sympatické nebudou, tempo je vzhledem k žánru trochu pomalejší, ale vlastně jsem až do konce byla zvědavá, jak všechno dopadne. Na jedno zhlédnutí nicméně stačí. Po několika průměrných pohádkách asi nejlepší film režisérky Solčanské. P. S. Pokud se budete na Služku dívat třeba na Netflixu, vřele doporučuji přidat titulky. Vzhledem ke střídání jazyků (slovenština, čeština, němčina) je někdy dialogům velmi špatně rozumět. ()

aquiver 

všetky recenzie používateľa

Solčanská je velmi talentovaná režisérka, zejména má obliba jejích dvou skvělých pohádek (Láska na vlásku i Zakletá jeskyně) mě nalákala Služku zhlédnout v kině, a přestože jde tematicky tentokrát celkem mimo mě (hlavně pro feminismus a práva sexuální menšiny), návštěvy nelituji - je to totiž dobře odvedená práce. Služka je tedy drama spíš pro ženy, které velmi dobře a objektivně srovnává dobu tehdejší a současnou... 75 % ()

Reklama

moviefreak 

všetky recenzie používateľa

Trailer na film ma moc neoslovil, takže som čakal film pre baby (poznáte ma, radšej by som si pozrel niečo žánrové a najlepšie s Batmanom 🙂 ALE... Ostal som od začiatku doslova zaskočený... Pozeral som sa na jeden z najkrajšie nakrútených slovenských filmov vôbec. Nejeden záber by ste si okamžite mohli dať zarámovať do obrazu, a často krát nás "intímna" kamera doslova vtiahla do deja. Herci k tomu (v krásnych dobových kostýmoch) museli hrať o život, keďže ich kamera snímala z detailu a nechala v záberoch veľmi dlho trpieť/radovať sa. Že by inšpirácia skvelým seriálom "Príbeh služobníčky"? - ak áno skvelá voľba. Áno film má aj drobné chybičky. Odohráva sa (okrem úvodu a záveru) v podstate v jednom dome a na jednej ulici. Avšak treba pochváliť režisérku, ako sa aj s týmto moderným handikepom vysporiadala a film nikdy nenudil. A je Slúžka príbeh o dvoch zamilovaných ženách? Nie, film je hlavne o stratených ľuďoch žijúcich v dobe, ktorá sa k ním všetkým správa ako sluhom/slúžkam. PS: Pri scéne "lietania s metlou" som sa skoro pocikal od smiechu. PS2: Toľko záberov na 💩 som v SVK filme nikdy nevidel, čo pobavilo a už chápem prečo tam boli (správanie sa k služobníctvu ako ku..) ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

U mňa zase nudný priemer a film, ktorý možno vypočítavo brnká na strunu LGBTI+,-,x, :, a neviem akej ešte... Nechcem týmto film rovno odrovnať, ale je to v posledných rokoch fakt hnus. (Žite si v kľude svoje životy, ale netlačte nám to nasilu do ksichtu, prosím!) Už vlastne taká klasika od Solčanskej, ktorá ešte potrebuje tak 10 filmov a potom možno prekročí ten svoj priemer. Rovnako tak už klasika pri slovenských hercoch, ktorí neartikulujú a často im nie je rozumieť...Ja to fakt nechápem - v dnešnej technickej dobe! nie sme schopný prekonať 30-50 ročné filmy v zvukovej kvalite? Pri staršom filme môžem umývať riady a aj tak budem rozumieť, no tu..., škoda reči. Je mi jasné, že kniha ako predloha mohla zaujať, ale na filmový príbeh mi to prišlo trochu plytké a tam kde Slováci a Češi nedokážu naplno zaujať príbehom, tak radi pribalia nahotu alebo vulgarizmy, aby sme aspoň šokovali, aby o nás písali, keď už nič. Ťažko niekoho herecky vyzdvihovať, vo filme je mnoho postáv a skáčeme od jednej postavy k druhej. Fajn vykreslená doba, výborná hudba, niektoré scénky ok, ale ako celok ma to  nezaujalo, skôr sklamalo. Slabý priemer. 50%. ()

dopitak 

všetky recenzie používateľa

Komentář uživatele Arsenal83 je krásnou ukázkou toho, že zlý zavistivý piče ještě nevymřeli :-)  Ačkoliv Solčanské film (její Sviňa jsem hodnotil též za plný počet) předcházelo (pochopitelně z marketingových důvodů) silné bušení se v prsa, jak je to skandální film o zakázané ženské lásce, ve skutečnosti je to z tohoto pohledu čajíček. Já bych rozhodně přitlačil na pilu a nebál se trochu drsnější erotiky. Neokoukaná Dana Droppová je hezká jako obrázek (stejně jako v už vzpomínané Sviňa), Radka Caldová věrohodně zahrála mladou Němku, obě svlečené. Kamera, hudba, střih na výbornou. Škoda jen absence titulků pro německé pasáže, přeci jen naposlouchaných slov mám málo. Jako kostýmní historické drama s klasicky připraveným komparsem (úplně jsem se tam viděl, stejně jak před lety) to funguje na výbornou. A mimochodem, Dana má bezkonkurenčně nejhezčí čs filmová prsa desetiletí! ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (19)

  • Čengel Solčanská prezradila, že im natáčanie v časoch pandémie v niečom aj pomohlo: "Paradoxne nám to mnoho vecí uľahčilo. Bez lockdownu by sme nemali šancu nakrúcať na vyľudnenom Karlovom moste, alebo si vyhradiť zámok Slatiňany iba pre nás. Prinášalo to samozrejme aj nepríjemnosti, keď sa napríklad plošne zatvárali reštaurácie, bolo logistickým rébusom, ako nakŕmiť štáb." (Arsenal83)
  • Film vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy Hany Lasicové z roku 2013. (ČSFD)

Súvisiace novinky

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (viac)

Reklama

Reklama