Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímka rozpráva príbeh dvoch dievčat zmietaných citovou neistotou. V období prvej svetovej vojny prichádza 15-ročná Anka (Dana Droppová) pracovať ako slúžka do pražskej vily vysokopostaveného rakúsko-uhorského úradníka (Karel Dobrý) a jeho manželky (Zuzana Mauréry). Ankinou novou rodinou sa stáva zvyšné služobníctvo – kuchárka Kristína (Anna Geislerová), slúžka Líza (Vica Kerekes) či záhradník Štefan (Lukáš Pelč). Okrem nich však získava aj úhlavného nepriateľa - rovnako starú dcéru z panskej rodiny, Resi (Radka Caldová). Nevraživosť sa však postupne premení na sympatie a medzi mladými ženami sa rozvinie romantický vzťah. To všetko v čase, keď ženy nemali ani volebné právo, nieto ešte právo na lásku podľa vlastného výberu. Podarí sa ich vzťahu prežiť alebo doplatí na vtedajšie normy a pravidlá? (Continental film)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (112)

angel74 

všetky recenzie používateľa

Slovenská režisérka Mariana Čengel Solčanská natočila zdařilé kostýmní historické drama o těžkém údělu žen v období rakousko-uherské monarchie, odehrávající se převážně během první světové války. Akorát mám neodbytný pocit, že pokud by se film více držel literární předlohy, celkově by působil věrohodněji. Ten lesbický vztah ústřední dvojice byl za daných okolností opravdu jen stěží uvěřitelný. Co si ovšem pochvalu zaslouží, to jsou herecké výkony téměř všech zúčastněných i vykreslení dobové atmosféry. Zdá se mi, že nejpřesvědčivěji se svých rolí zhostili Aňa Geislerová, Zuzana Mauréry, Karel Dobrý a konečně také Dana Droppová, která ztvárnila titulní postavu. (70%) ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa slovenský film roka 2023 a hneď v prvý deň nového roka. Pozeral a počúval som s otvorenými ústami od začiatku do konca a žasol som, ako takýto film u nás vznikol. Nenašiel som žiadne klasické neduhy slovenskej tvorby, ale dostal som dokonalú kameru, obraz aj zvuk, neokukaný príbeh a práve pri ňom som mal u Hany Lasicovej obavy. Nenaplnili sa a práve naopak, každý moment filmu má svoje správne miesto a ešte aj tie fyzické potreby panstva do filmu patria a film ich dáva divákovi pekne vychutnať. Panstvo, to nie sú len plné voňavé stoly a salóny, ale aj latríny hneď pri posteli a smrad, ktorý treba vyvetrať. Ako sme vyvetrali a vyniesli monarchistický smrad v 1918om a potom ešte párkrát, ale už nie tak dôkladne a tak sa nám sem kadečo smradľavé pravidelne vracia. ()

Reklama

mira007 

všetky recenzie používateľa

Dana Droppová jako mladičká služka, která jede pracovat do Prahy do německé rodiny, najde aspoň kousek radosti v náruči bohaté dcerky. Jedna utíká před chudobou, druhá před společenskými konvencemi a dohodnutým manželstvím. Sice to je příběh odehrávající prakticky jen v jednom domě, ale nemůžu tomu upřít technické kvality - kamera, výborný dobový vizuál, herecké výkony ( dobří Dobří ). Téma lesbické lásky v decentním balení, sociální tematika spíš meziřádky ale jako náhled do společnosti počátku 20. století docela  autentické. Film, kde kvalitní forma převyšuje jednoduchý obsah. ()

InJo 

všetky recenzie používateľa

Slovensko-česká odpověď na Portrét dívky v plamenech, která mi paradoxně sedla mnohem více než oceňovaný francouzský předobraz. Nečekaně suverénně odvyprávěná feministická dobovka, kterou si bez brblání klidně dám někdy znovu, přestože tomuhle ranku filmů se jinak dost vyhýbám. 70 % ()

claudel 

všetky recenzie používateľa

Celkem povedený a v zásadě i dost dojemný snímek dle informací, že byl natočen podle skutečných událostí. Vedle dvou mně neznámých ústředních hereček dost vyniká výkon Zuzany Mauréry a zvláštně irituje postava Ani Geislerové. První polovina byla lepší než ta druhá, ale celkově dobrý dojem. Jen jsem občas byl z té změti jazyků zmatený, nicméně tak to v té době určitě fungovalo. ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (19)

  • Vo filme surový bezcitný otčim pošle Annu (Dana Droppová) do služby, aby sa jej zbavil. V knihe sa o tomto mužovi a jeho charaktere takmer nič nepíše. (Arsenal83)
  • Čengel Solčanská uviedla, že z natáčania jej najviac utkvela v pamäti cesta na pľac: "Cestu k zámku Slatiňany, kde sme nakrútili prevažnú časť obrazov, lemovali posledné jesenné ruže. So skriptkou Nikol (Šuplatová) sme si ráno čo ráno vravievali, že krajšiu cestu na pľac, cestu lemovanú ružami, už nikdy mať nebudeme." (Arsenal83)
  • Čengel Solčanská prezradila, že im natáčanie v časoch pandémie v niečom aj pomohlo: "Paradoxne nám to mnoho vecí uľahčilo. Bez lockdownu by sme nemali šancu nakrúcať na vyľudnenom Karlovom moste, alebo si vyhradiť zámok Slatiňany iba pre nás. Prinášalo to samozrejme aj nepríjemnosti, keď sa napríklad plošne zatvárali reštaurácie, bolo logistickým rébusom, ako nakŕmiť štáb." (Arsenal83)

Súvisiace novinky

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (viac)

Reklama

Reklama