Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímka rozpráva príbeh dvoch dievčat zmietaných citovou neistotou. V období prvej svetovej vojny prichádza 15-ročná Anka (Dana Droppová) pracovať ako slúžka do pražskej vily vysokopostaveného rakúsko-uhorského úradníka (Karel Dobrý) a jeho manželky (Zuzana Mauréry). Ankinou novou rodinou sa stáva zvyšné služobníctvo – kuchárka Kristína (Anna Geislerová), slúžka Líza (Vica Kerekes) či záhradník Štefan (Lukáš Pelč). Okrem nich však získava aj úhlavného nepriateľa - rovnako starú dcéru z panskej rodiny, Resi (Radka Caldová). Nevraživosť sa však postupne premení na sympatie a medzi mladými ženami sa rozvinie romantický vzťah. To všetko v čase, keď ženy nemali ani volebné právo, nieto ešte právo na lásku podľa vlastného výberu. Podarí sa ich vzťahu prežiť alebo doplatí na vtedajšie normy a pravidlá? (Continental Film)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (120)

Swannie 

všetky recenzie používateľa

Možno som nemala vysoké očakávania, preto som napokon milo prekvapená - za mňa najlepší Solčanskej film (nevidela som Sviňu). Nie však pre lesbickú love story; tá mi prišla paradoxne zanedbaná, málo vykreslená, bez emócie či chémie a s minimom screentimu. Toto nie je film o dvoch zamilovaných dievčatách - toto je výpoveď o konkrétnej historickej dobe, čož sa mu podarilo výborne. Od Banskej Štiavnice až po Prahu, od Slovákov cez Maďarov, Čechov až po Nemcov, od slúžok cez iné služobníctvo až po vysokú šľachtu. Malo to atmosféru, malo to relatívne schopný scenár a celé to držalo pokope. Viac ako dáka lovestory sa mi páčil príbeh Lízy či Kristíny, pekne ukázaný v malých časových úsekoch. Dana Droppová bola výborná a teším sa na jej nasledujúce herecké úspechy. Škoda trochu rozpačitého, zbytočne romantického konca. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Prvý film Mariany Čengel Solčanskej, ktorý pôsobí ako kino film, neobsahuje trápne scény a preklenul sa cez priemer. Z hľadiska európskej kinematografie samozrejme nejde o žiaden zázrak, ale v rámci slovenskej o malý zázrak ide. Hlavné ženské postavy hrajú málo opozerané herečky, postavy nie sú rozdelené typologicky na dobré a zlé, ale sú to proste ľudia a Anna vám napríklad vôbec nemusí byť sympatická a napriek tomu sa vám môže Slúžka ako celok páčiť. Je chvályhodné, že Solčanská po toľkých pokusoch dozrela. Lepšie trochu neskôr, než nikdy. ()

Reklama

kajas 

všetky recenzie používateľa

O snímku se mluvilo zejména v souvislosti s jeho LGBT tematikou, vztah dvou žen je zde zobrazen ale velmi cudně, bez explicitních scén. Jedná se o typické melodrama, ve kterém se titulní hrdince nestane prakticky nic hezkého (až na vztah, který logicky nemůže dopadnout dobře), vše je doprovázeno patetickou tklivou hudbou. Výprava a kostýmy jsou hezky autentické, film dokáže navodit atmosféru počátku minulého století. Postavy vám asi příliš sympatické nebudou, tempo je vzhledem k žánru trochu pomalejší, ale vlastně jsem až do konce byla zvědavá, jak všechno dopadne. Na jedno zhlédnutí nicméně stačí. Po několika průměrných pohádkách asi nejlepší film režisérky Solčanské. P. S. Pokud se budete na Služku dívat třeba na Netflixu, vřele doporučuji přidat titulky. Vzhledem ke střídání jazyků (slovenština, čeština, němčina) je někdy dialogům velmi špatně rozumět. ()

moviefreak 

všetky recenzie používateľa

Trailer na film ma moc neoslovil, takže som čakal film pre baby (poznáte ma, radšej by som si pozrel niečo žánrové a najlepšie s Batmanom 🙂 ALE... Ostal som od začiatku doslova zaskočený... Pozeral som sa na jeden z najkrajšie nakrútených slovenských filmov vôbec. Nejeden záber by ste si okamžite mohli dať zarámovať do obrazu, a často krát nás "intímna" kamera doslova vtiahla do deja. Herci k tomu (v krásnych dobových kostýmoch) museli hrať o život, keďže ich kamera snímala z detailu a nechala v záberoch veľmi dlho trpieť/radovať sa. Že by inšpirácia skvelým seriálom "Príbeh služobníčky"? - ak áno skvelá voľba. Áno film má aj drobné chybičky. Odohráva sa (okrem úvodu a záveru) v podstate v jednom dome a na jednej ulici. Avšak treba pochváliť režisérku, ako sa aj s týmto moderným handikepom vysporiadala a film nikdy nenudil. A je Slúžka príbeh o dvoch zamilovaných ženách? Nie, film je hlavne o stratených ľuďoch žijúcich v dobe, ktorá sa k ním všetkým správa ako sluhom/slúžkam. PS: Pri scéne "lietania s metlou" som sa skoro pocikal od smiechu. PS2: Toľko záberov na 💩 som v SVK filme nikdy nevidel, čo pobavilo a už chápem prečo tam boli (správanie sa k služobníctvu ako ku..) ()

Arsenal83 odpad!

všetky recenzie používateľa

Lesbo smutno dráma, ach jaj či len jediná slzička vyšla! Fajn kostýmy a akože dobová atmosféra, ale najviac trefný je názov. Slúžka. Presne tak. V rámci filmu ich je niekoľko, vlastne celá halda. Lasicová, čo ťaží len z mena, sa potrebuje uplatniť, tak čo napíše? Niečo o LGBT, lebo to je trendy a in. Takže áno, slúžka. Slúžka systému. Solčanská ako réžia, to obsadíš hneď, veď tá je slúžkou systému už od začiatku kariéry. Inak by vlastne ani žiadna kariéra nebola. No a tie "herečky". Prepánajána, má ta Kerekes vôbec súdnosť? To jej vôbec nevadí, že v každom filme je len za handru, za slúžku akéhokoľvek scenára, v rámci ktoré sa musí vyzliekať, ukazovať kozy, nechať sa po nich chmatať, nechať sa furt iným chlapom jebať? Tomu ona hovorí herecký výkon? Nikdy žiadny neukázala. Podobne je to aj s inými slúžkami a tá hlavná dostala svoju rolu len pre atribúty už spomenuté: budeš sa lesbiť, ukážeš všetko? Tak šup ťa do hlavnej roly, nech máš na splátku hypotéky. Takže áno, Slúžka je trefný názov. Len mal byť v pluráli. ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (19)

  • Režisérka Čengel Solčanská dúfa, že film pomôže LGBT otázke na Slovensku: "Verím, že aj vďaka tomuto filmu bude spoločnosť empatickejšie reagovať na legitímne očakávania LGBTI+ komunity týkajúce sa legislatívnych zmien vedúcich k zrovnoprávneniu so zvyškom populácie. Ak pomôžeme eliminovať predsudky a nenávisť, potom mala naša práca a tento film zmysel." (Arsenal83)
  • Počas nakrúcania museli tvorcovia okrem protiepidemických opatrení dodržiavať aj pravidlá stanovené štátnym zámkom Slatiňany. Kastelán sa vyjadril, že niekedy mal srdce na pokraji zlyhania, napríklad keď sa hercovi Lukášovi Pelčovi (záhradník Štefan) podarilo rozbiť okno z roku 1865, ktoré prežilo dve svetové vojny. (krasomama)

Súvisiace novinky

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (viac)

Reklama

Reklama