Reklama

Reklama

Pistol

(seriál)
Trailer 1

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Tento americký životopisný seriál je založený na pamětech Steva Jonese, legendárního kytaristy Sex Pistols. Rocková skupina byla zodpovědná za vznik punkové revoluce po celé Británii v pozdních 70. letech 20. století. V té době se stala jejich píseň „God Save the Queen“ symbolem politických a sociálních nepokojů ve Velké Británii. Seriál sleduje vznik kapely, včetně jejího vzestupu na výsluní. (Trajektt)

(viac)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (7)

Pistol (2022) 

Kvalitne spracovaný životopisný seriál s typologicko výborným obsadením, skvelým navodením sedemdesiatkovej atmosféry a rýchlym tempom. Danny Boyle je skrátka skvelý rozprávač, formalista a zároveň autor. Niektoré veci mohli byť spracované podrobnejšie, napríklad by som uvítal viac z nahrávania Nevermind the Bollocks, ale viac ako by bolo nutné sa nezapodievame milostnými vzťahmi, ani nie sme svedkami nadbytočných sekvencií užívania drog. Iba toľko, koľko je nutné pre sprostredkovanie informácií a najmä emócií. Danny by s Pearcom pokojne mohli pokračovať ďalej a nakrútiť seriály aj o ďalších hudobných fenoménoch svojej doby. ()

Skladba 1: Plášť neviditelnosti (2022) (E01) 

O Sex Pistols okrem tých najzákladnejších informácií neviem skoro nič, takže mi nemôže vadiť, že niektoré veci sú podľa znalcov mierne poupravené. A sú poupravené tak, že pilot Pistol je príťažlivo  nakrútená epizóda, kde Boyle potvrdzuje ako talent na pútavé rozprávanie, tak talent na formálne experimentovanie v rámci možností látky. ()

Skladba 2: Prohnilý Johnny Rotten (2022) (E02) 

Na scénu prichádza Johnny Rotten a Boyle s Pearcom ho predstavujú ako vedľajšiu postavu, ktorá je ale zároveň zaujímavejšia ako postava hlavná a tento starý scenársitický trik tu skvele funguje. Rotten je tak skôr vtipnou figúrkou než plnokrvnou postavou a aj ak by sa to do konca seriálu nezmenilo, vôbec to nebude vadiť. ()

Skladba 3: Těla (2022) (E03) 

Vrcholom epizódy je samozrejme (podľa všetkého) legendárne vystúpenie vo väznici, až je divákovi ľúto, že tu nestrávime viac času. Nechýba ani svadba, samozrejme v duchu doby a spôsobu života ústredných postáv. Rotten sa stáva stále viac sympatickou a viac prekreslenou postavou a ako bonus sa dozvieme, čo má jedna žena ukryté v taške (mcguffin série) a som hrdý na to, že som tipoval správne. ()

Skladba 4: Pojebaně prázdný (2022) (E04) 

Pištole vyrážajú na turné, niekde sú traja ľudia, niekde je plno a my sa príliš nedozvieme, ako logisticky takéto divoké turné prebieha. Ale o tom Pistol byť nechce. Počas televízneho vystúpenia si uvedomíme, že anarchia v sedemdesiatych rokoch bola na dnešné pomery relatívne krotká, ale je dosť možné, že keď dnes počuje staršia anglická pani v televízii tvrdšie slovo, tak sa psychicky zrúti, vážne neviem. Záver je smutný, Malcolm a Steve sa zachovajú pragmaticky respektíve zbabelo a možno už kapele vďaka tomu v posledných častiach nebudete tak fandiť ako doteraz. ()

Skladba 5: Nancy a Sid (2022) (E05) 

Milostné pletky člena kapely s fanynkou nie sú ani zďaleka tak zaujímavé ako nahrávanie albumu, sledovanie predávanosti singla a koncert na lodi pred parlamentom. A Boyle s Pearceom to dobre chápu a Sid s Nancy zaberajú menej miesta než by sa vzhľadom na názov epizódy zdalo. Len príliš nechápem ten komerčný úspech, keďže singel nebol hrávaný v rádiách a koncerty v malých kluboch asi nezabezpečili tak vysokú predajnosť. ()

Skladba 6: Kdo zabil Bambiho? (2022) (E06) 

Finále nie je najlepšou epizódou Pistol. Ale dočkáme sa zdokumentovania turné v USA a kvalitne nakrútených koncertných scén strihaných so skutočnými zábermi. Pri rozhovore o Sinatrovi mi ale už tie prestrihy na skutočného hudobníka pripadajú ako zbytočné upozorňovanie na formálnu stránku. Seriál končí trochu inak ako by jeden čakal, čo ale nie je vôbec na škodu. ()

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (viac)

Danny Boyle natočí příběh Sex Pistols

Danny Boyle natočí příběh Sex Pistols

13.01.2021

Režisér Danny Boyle (Trainspotting, Yesterday) natočí pro televizní společnost FX minisérii o legendární anglické punkové kapele Sex Pistols. Scénář napíší Craig Pearce (Moulin Rouge) a Frank… (viac)

Reklama

Reklama