Reklama

Reklama

Obor

Trailer

Obsahy(1)

Velkolepý epos o soupeření pozemkových vlastníků s naftovými magnáty v americkém Texasu. Přetékající ropné vrty, peníze, intriky, rvačky. Zámožný Texasan Bick Benedict (Rock Hudson) se ožení s krásnou, cílevědomou a houževnatou Leslie (Elizabeth Taylor) z Marylandu. Jejich život na ranči není vůbec jednotvárný. Musí denně řešit problémy s honáky dobytka, pomocnými dělníky z Mexika i s jejich mladým předákem (James Dean), ze kterého se nakonec stane mocný ropný magnát. V roli Jetta Rinka se objeví legendární James Dean, který zemřel pouhé dva týdny po dokončení tohoto filmu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (111)

YURAyura 

všetky recenzie používateľa

7/10 Saga rodu Euingu - ehm prequel k Dallasu? Mel jsem obavy vzhledem ke stopazi i zanru - nebojte se nejedna se o western - to je spatny ftip mistniho popisu - romantika pro zeny to taky uplne neni ale velky film a la Jih proti severu to ano. Hodne komplikovanych postav v prubehu nekolika dekad me nakonec docela zaujalo, takze nelituju casu a i svuj pohled na rebela bez priciny prehodnocuji - umel hrat a uz to ma za sebou stejne jako vetsina z filmu - tedka teta Liza, co zemrela pozdejs nez jeji syn Denis ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Monumentálna romantizovaná silná dráma ságy rodu Benedictovcov o súboji klanu veľkostatkárov s megalomanským ropným magnátom. Úžasný film plný emócií a dramatických osudov, v ktorých nechýba láska, nenávisť či tragédia. Jeden z najsilnejších hollywoodskych príbehov 50.-tych rokov s hviezdnym obsadením, korunovaným epickou trojicou Taylorová-Hudson-Dean vo vrcholnej forme. Pôsobivé južanské drámy s Elizabeth Taylorovou absolútne žeriem. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ak by som mal vybrať pre dnešného mladého diváka niekoľko filmov, ktoré všetkými svojimi filmovými prostriedkami najlepšie charakterizujú knematografiu 50tych rokov, Gigant by bol určite v prvej päťke. Mohutná rodinná sága, ktorá výborne charakerizuje americkú spoločnosť. Rodina, vlastenectvo, tradícia armády, obrovské ranče, otázky osídlovania na úkor pôvodného obyvateľstva, ropa, americký podnikateľský sen a v neposlednom rade rasizmus. Ten je tu podávaný štýlom, ako keby bol už v dobe natáčania v Amerike minulosťou, pritom M.L.K. ešte dávno nepovedal to, čím spustil v tejto oblasti revolúciu. Tým je Gigant pre mňa najrevolučnejší. Odpovedá na otázku, čím si Elizabeth Taylor podmanila publikum a prečo mladí milovali Jamesa Deana. Gigant má postavy, pri ktorých budete zmätení so sympatiami a antipatiami voči nim, najmä v momentoch, pri ktorých musíte svoje dovtedajšie postoje prehodnocovať. Možno je to jediný film svojej doby, ktorý ukazuje neprikrášlene negatíva obrovského bohatstva, čiže dosiahnutia amerického sna a jeho dopadu na psychiku citlivého človeka v podobe alkoholizmu a samoty. Je to film podobný rovnako výbornému Sirkovmu Written in the wind z toho istého roku a určite z neho čerpal Anderson v There will be blood. Tie tri a štvť hodiny možno neutečú ako voda, ale určite ako rovnako tekutá, ale trochu hustejšia ropa. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Určite zaujímavý počin, minimálne herecky. Ale inak ukrutne dlhý. Takmer 3 a pol hodiny nemajú ani niektoré seriály. A poviem úprimne, že po prvej polhodine zistíte, že to vôbec neodsýpa. Keď si spomeniem na iný trojhodinový film, ako napríklad Gladiátor či Statočné srdce, tak viem jedno, že ani chvíľu nebola nuda, furt sa niečo dialo, proste to išlo ako voda. Tu sme sa nič takého nedočkalo a svojím príbehom film zaujme skôr amerických sledovateľov. Ústredná trojica je však inak chasa veľmi zaujímavých hercov. James Dean dva týždne po dotočení zomrel a bol to ozajstný rebel na plátne i životom. Pekná Liz Taylor sa vydala koľko, snáď osemkrát? No a Rock Hudson bol veľký milovník žien, ale tento len vo filmoch, keďže o pár desaťročí neskôr zomrel na AIDS a myslím, že nakazil aj svojho priateľa, ktorý za to vysúdil jeho dedičstvo. Inak Hudson bol prvou osobnosťou, ktorá podľahla tomuto vtedy novému ochoreniu. Veľmi zaujímavé, ako elegantne a obdivuhodne vyzerajú veľké hviezdy na plátne, no v skutočnom živote to už také hviezdne nie je. ()

Hwaelos 

všetky recenzie používateľa

Poslední Deanův film, co jsem ještě neviděl a zároveň jeho nejslabší. Ovšem, to nic nevypovídá o Jamesově výkonu. Právě naopak, ve svém posledním díle ukázal, že umí hrát víc než jen rozhárané emaře a roli stárnoucího ubohého miliardáře zvládl skvěle. Snad to ani nejde, aby nepřipomněl Lea, když hrál v Letci Howarda Hughese. Jako snímek je ovšem Obr spíš nepovedený. Možná je to tím, že tyhle roztáhlé ságy moc nedávám, ale spíš se přikláním k názoru, že režisér nedokázal udržet stabilní dějovou linku napříč lety, které ve filmu od začátku do konce uběhly. Zvlášť v druhé půlce, kde jsou časové skoky mezi scénami větší, připomínaly zobrazované momenty jen ilustrační záběry z rodinného fotoalba. Nebyl tam žádný konflikt, nebyl tam smysl a nebyl tam delší dobu ani James Dean :) ()

Galéria (105)

Zaujímavosti (23)

  • Ještě než hlavní ženskou roli přijala Elizabeth Taylor, byla nabídnuta také Grace Kelly. (candy_daze)
  • Film byl znovu uveden v Americe na podzim roku 1996 u příležitosti jeho 40. narozenin. (Šuplík)
  • Na konci filmu je scéna, v ktorej má opitý Jett Rink (James Dean) predniesť slávnostný príhovor. Medzi Deanovými bývalými kolegami a fanúšikmi je táto scéna nazývaná "Posledná večera", pretože to bola posledná natočená scéna pred hercovou nečakanou smrťou. (Šuplík)

Reklama

Reklama