Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jazdec Shane sa nechá najať na farmárske práce u Joe Starretta. Vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý rančer Rufus Ryke, ktorý vyháňa usadlíkov z ich pôdy. Jediný, kto je ochotný postaviť sa zlu - je Shane. (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (130)

Foma 

všetky recenzie používateľa

Za ten pozitivní náboj a charakter hlavních postav si film zaslouží 4 hvězdy. Možná neni tak skvělej jako Fordův Stagecoach nebo Leoneho Good, Bad and Ugly, ale to jsoou filmy mimo kategorie za 10+. Když si přičteme zajímavou atmosféru a nádherný scenérie z Grand Teton National Park ve Wyomingu, tak se nelze divit, že v USA tenhle film patří k naprostej westernovej klasice, kde je populárnější než třeba u nás tak oblíbených Sedm statečných. ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Zlomový film westernu, především, co se realističnosti týče. Dosud bylo střílení samá sranda, bum sem - bum tam. Chlapi s čistými i špinavými průstřely vstávali a pálili dál o sto šest. Jenomže Stevens byl ve válce a zažil, jak to vypadá, když člověk schytá kulku. Rána, tělo odletí a ani se nehne. ()

Reklama

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Ešte v žiadnom filme som nezarigestroval takú hustú frekveciu oslovovania hlavného hrdinu. Je to samé Shane, Shane, Shane... a zasa len Shane. Tiež tie zbytočné poznámky pri bitkách (zlom mu väz, ukažmu mu, do neho...) mi prišli hlúpo smiešne. Nie som zrovna odborníkom na westernové filmy, ale v tomto snímku som ja veru toľko tu vyzdvihovanú realističnosť nevidel. Videl som nádherné panorámy hôr v pozadí nejednej scény a naivné starosvetské herectvo. Keď však zoberiem v potaz rok vzniku tohto filmu, tak dávam tri hviezdičky. *** ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Nie náhodou jeden z najslávnejších westernov vôbec. Achetypálny príbeh, v ktorom však zlí nie sú až takí zlí (okrem démonického Palancea), fantastická kamera a pekná gradácia až k parádnej finálnej prestrelke. Osobne mám iba problém s hlavným predstaviteľom - Alan Ladd je čudný pavúk a toho drsného pištoľníka v kostýme Old Shatterhanda som mu celkom neveril. Nečudo, že Clint neskôr natočil nepriznaný remake v Bledom jazdcovi. ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Výborný western takmer bez prestreliek (ale tá záverečná, ktorá mi pripomenula Unforgiven je skvelá)sústrediaci sa takmer výhradne na svoj príbeh .V podstate jediné čo mi vadilo bol titulný hrdina. Prišiel mi príliš vyžehlený a málo drsný ( niečo ako keby ste do Leonovky hodili Old Shatterhanda). Inak nemám výhrady. ()

Galéria (76)

Zaujímavosti (31)

  • Od roku 1998 Americký filmový inštitút zaradil film medzi 100 najväčších amerických filmov. (WalterIK7)
  • Alan Ladd, ktorý mal zmluvu s Paramount, zarobil pri filme 145 000 dolárov. (westerns)

Reklama

Reklama