Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jazdec Shane sa nechá najať na farmárske práce u Joe Starretta. Vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý rančer Rufus Ryke, ktorý vyháňa usadlíkov z ich pôdy. Jediný, kto je ochotný postaviť sa zlu - je Shane. (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (130)

villon17 

všetky recenzie používateľa

Kdo nechce vědět, jak Shane dopadne, ať si tohle nečte:) Až moc to připomínalo Sedm statečnejch. Ale ani zdaleka to nedosáhlo takovejch kvalit. Shane představoval ztělesněný dobro bez jediný chybičky, ale Bronson to prostě neni:) Nejsilnějc na mě zapůsobila závěrečná scéna, kdy Shane odjíždí a malej Joey ho přemlouvá, ať zůstane, že ho má rád a máma ho chce:) ()

Historik 

všetky recenzie používateľa

Je těžké napsat něco nového, také jsem to několikrát četl, dvakrát viděl. Pokud by někdo vůbec nevěděl, co je to western a chtěl vidět typickou ukázku, navrhnu mu Shanea. Je to modelový příklad. Ale to jsem chtěl podotknout - všimli jste si, že Bledý jezdec Clinta Eastwooda je úplně to samé, akorát s jinými postavami? ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Shane je zaujímavý tým, že sa snaží divákovi priblížiť situáciu a vzťahy, aké panovali na danom území v danom čase. Viac, ako sme pri westerne zvyknutí. Rieši otázku vlastníctva pôdy, ktorá bola vždy na území USA veľmi zapeklitá. Oba tábory si nárokujú na jej vlastnícke právo, každý z iných, ale pochopiteľných príčin. Lenže doba sa stále mení a ten, kto bol na výslní pred pár desaťročiami, pretože získaval pôdu od indiánov, dnes už patrí do starého železa. Pôdu treba aj obrábať a pestovať na nej zemiaky, nie iba pásť kravy. No a chudáci indiáni, tí už sú dávno z hry von. Prostriedkom na dosiahnutie cieľa sa zdá byť vymetenie zbraní z kraja a keďže tie nosia ľudia, bez streľby a poriadnych bitiek sa to neobíde. Shane (film, nie postava) možno pôsobí občas trochu naine, v ďalšej scéne však naopak vyzreto. No a neverím, že z vizáže Alana Ladda si nevzali príklad kostyméri Old Shatterhanda. ()

RHK 

všetky recenzie používateľa

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Vynikající western od holywoodského klasika a multioscarového režiséra George Stevense. "Byl to Shane...", pistolník, který se nechá zaměstnat u farmáře v údolí terorizovaném bohatým rančerem. A když je čas bránit své místo na slunci, vykoná, co je nutné, protože on je jediný, který může. Skvěle natočeno, navíc mnohdy zajímavě pozorováno i očima malého syna farmáře. Upoutávka k filmu zde: http://www.youtube.com/watch?v=zdd07SDHv5Q ()

Necrotongue 

všetky recenzie používateľa

Přestože je tento film starší než město Havířov, viděl jsem ho dnes poprvé a zároveň naposled, protože ve mně zanechal poněkud nepříznivé dojmy (to byl eufemismus). Knižní předlohu mám doma a rád se k ní vracím, takže veškeré chyby jdou čistě na konto tvůrců snímku. Na rozdíl od jiných westernů se zde nepodařilo vytvořit kvalitní atmosféru, napětí se nekonalo vůbec, akční scény působily směšně, titulní postava byla zahrána naprosto mizerně atd. V podstatě jsem to s těmi dvěma hvězdičkami přepálil, ale co už... ()

Galéria (76)

Zaujímavosti (31)

  • Film patrí medzi "1001 filmov, ktoré musíte vidieť skôr, ako zomriete" podľa Stevena Schneidera. (WalterIK7)
  • Od roku 1998 Americký filmový inštitút zaradil film medzi 100 najväčších amerických filmov. (WalterIK7)

Reklama

Reklama