Reklama

Reklama

Paralelné matky

  • Česko Paralelní matky (viac)
Trailer 1

Dve ženy, Janis a Ana, sa ocitnú v rovnaký čas v nemocničnej izbe, kde čakajú na pôrod. Obe sú slobodné a nečakane otehotneli. Janis, je v strednom veku, neľutuje, že je tehotná a teší sa. Druhá, dospievajúca Ana, je vystrašená, kajúcna a traumatizovaná. Janis sa ju snaží povzbudiť, zatiaľ čo sa pohybujú ako námesačné po nemocničných chodbách. Niekoľko slov, ktoré si v týchto hodinách vymenia, vytvorí medzi nimi veľmi úzke prepojenie, ktoré sa rozvinie a skomplikuje tak, že im zásadným spôsobom zmení ich životy. (Magic Box)

(viac)

Videá (8)

Trailer 1

Recenzie (89)

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Ale no! Pedro, čo sa deje? Kedysi také úžasné filmy a teraz takéto priemerné "kasové trháky"? Základ príbehu síce nebolo nič takého, čo by tu ešte doteraz nebolo, ale povedal som si : OK, nevadí, aj tak sa dá na tomto námete super stavať. Po scenáristickej stránke to napokon nebolo vôbec na zahodenie, a Pedro držal Janis v permanentnej dileme. A keď prišiel ten zásadný zlom, tak som si len povedal, že "hmm, no čo už". No a to prepojenie na občiansku vojnu, to bolo dosť odveci. Od Pedra by som určite čakal niečo dômyselnejšieho a komplexnejšieho. Takže som zostal nemilo prekvapený. Každopádne, aspoň tie 3* si to zaslúži! ()

Vencisak 

všetky recenzie používateľa

Z Almodóvara ve druhé dekádě 21. století už úplně vyčpěla campová estetika, ale pořád je to starý dobrý Pedro, který točí, jak nejlépe umí. Paralelní matky čtu předně jako poctu Penélope Cruz, která si zopakovala volverovská putování z města na vesnici a zase zpět. Rossy de Palma je kouzelná jako vždy! ()

Reklama

Marze 

všetky recenzie používateľa

Rikal jsem si, ze se to podoba stylu Almodovara a on to opravdu natocil, i kdyz zde tedy stylisticke silenosti kroti. Jsou zde jeho typicka kriklave barvy, ale i treba bezbarvy pokoj hotelu symbolizujici odosobneni. Kdo nebyl predem zasvecen do jeho zvlastniho sveta, ma ted prilezitost. Cruzova zde vyzaruje hrejive teplo. Pribeh se ale rozreduje podruznou dejovou linkou. Matky jsou vasnive, oddane a nezavisle . Snazi se pracovat pro rodinu a udrzet ji pohromade, coz je dnes v dobe genderismu neco nevidaneho. Janis pripravuje veceri a ma tricko s napisem „We should all be feminists“. Drivejsi Almodovarovy filmy tuto tematiku sdelovali hlavne symboly a naznaky, zde ma jasny text. Najdete tu take motivy neuplne rodiny, nepritomni otcove, znasilneni, zenske pratelstvi nebo otazka identity. Ale i politika - minulost Spanelska. Pravicova vlada premiera Mariana Rajoye v roce 2016 bránila vyzvednuti masoveho hrobu z dob fasimu v zemi. Nenajdete tu negativni postavu. Pokleskam hrdinek Almodovar rozumi schovivave. Vubec ve filmu zazijete good feel pocit s nesouteziveho neagresivniho zenskeho sveta. Almodovar jako i v jinych filmech ale sdeluje, ze histirii nevytvari na valecnych bojistich zabijejici muzi, ale zeny, ktere beh sveta udrzuji. Kdyz se na vsechny tri matky napojite, budete odmeneni proudem emoci. Je to vsak docela dlouhe a interiery se vubec nestridaji vcetne stale stejne kavarny. ()

Streeper 

všetky recenzie používateľa

Nevěděla jsem, co od filmu čekat, neřečetla jsem si ani anotaci k filmu (což v poslední době nedělám skoro nikdy), takže jsem byla příjemně překvapená. Je to skvěle natočené drama o dvou matkách, každá v jiné věkové kategorii, ale ve stejné situaci. Příbě pomalu graduje a zamotává se. Chápu, proč se postava Janis rozhodla si nechat vše pro sebe a svěřila se s tím později. Je to pochopitelné, ale kdybych byla v roli Any, asi bych to neodpustila tak snadno. Ta vedlejší dějová linka o výkopu mrtvých vojáků/příbuzných mi přišla zbytečná, na druhou stranu chápu, že je to pro španělské obyvatele velmi citlivé téma a režisér to chtěl do filmu zakomponovat. ()

Juto 

všetky recenzie používateľa

Na Paralelných matkách je toho veľa, čo si môžete užiť. Film má skvelé výkony a najmä Penélope Cruz, ktorá kradne film pre seba. Príbeh je možno jediná oblasť, v ktorej som mal pocit, že mu niečo chýba. Občas to bolo pre mňa trochu chaotické a malo to príliš veľa smerov. V témach bol pekný kontrast so zameraním na minulosť oproti novému materstvu, ale na mňa to bolo trochu nesúrodé. Napriek tomu som si príbeh a film užil. Na jeho vrchole bolo niekoľko emocionálnych momentov s skvelými dialógmi. 6,5/10 ()

Galéria (41)

Zaujímavosti (9)

  • V jedné scéně přijíždí rodina v červeném autě. Režisér Pedro Almodóvar často ve svých filmech používá právě červená auta. Můžeme si jich všimnout například ve filmech Volver (2006) nebo Rozervaná objetí (2009). (peeteno78)
  • Sociální síť Instagram nejprve smazala příspěvek, na kterém byl plakát k filmu (kvůli vyobrazení ženské bradavky). Později se za odstranění omluvili a příspěvek povolili, protože měl jasný umělecký kontext. (peeteno78)
  • Fotografiu zblízka, ktorú komentovala Penélope Cruz a na ktorej sa odvoláva na svoju matku a seba ako dieťa na Ibize, urobil známy katalánsky fotograf Oriol Maspons v Dalt Vila na Ibize v lete roku 1976. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

36. Premios Goya – výsledky

36. Premios Goya – výsledky

13.02.2022

Ve Valencii byly v sobotu 12. února 2022 předány výroční španělské filmové ceny Goya. Režisérem slavnostního ceremoniálu, jenž se uskutečnil v operním divadle Palau de les Arts Reina Sofía, byl… (viac)

Reklama

Reklama