Reklama

Reklama

Imawa no kuni no Alice

(seriál)
  • Japonsko 今際の国のアリス (viac)
Trailer 2

Série(2) / Epizódy(16)

Obsahy(1)

Mladík posedlý hraním videoher se společně se dvěma kamarády ocitne ve zvláštní verzi Tokia, kde všichni musí hrát nebezpečné hry o přežití. (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (19)

Imawa no kuni no Alice (2020) 

O zabíjania času a života hraním počítačových hier, cez hranie "skutočných" hier o život až po nájdenie zmyslu existencie a hodnoty ľudského života. Alice in Borderland rozvíja mnohé témy, okrem tých spomínaných aj hľadanie svojho miesta vo svete, keď ste ešte teenageri, respektíve na prahu dvadsiatky (ale aj neskôr), vek postáv nie som schopný určiť. Niežeby sme podobnú pointu ako v závere nevideli inde, ale ide samozrejme o adaptáciu, takže predpokladám, že v mange bude rovnaká. Teoreticky sa dá predstaviť aj pokračovanie, ono nie je úplne jasné, odkiaľ sa vzalo to, čo sa vzalo a či ide o náhodu, alebo o zámer niekoho dosiaľ nepoznaného. ()

Season 1 (2020) (S01) 

Vzhľadom na to, že stále nevieme, čo sa z Alice in Borderland vykľuje, je hodnotenie zatiaľ "na uzde". Tvorcom sa dobre darí vytvárať paralely medzi životom súčasných teenagerov a pravidlami hry, ich obsesiou počítačovými hrami a tým pádom aj virtuálnym násilím, ďalej prácou s kontrastom medzi súčasnou technikou a tým, že vďaka nej si iba vytvárame podmienky pre život ako v prvotnopospolnej spoločnosti. (Jednoduché) mysle nám skrátka nedorástli tam, kam dospel vývoj techniky, čo si uvedomujeme v každodennej realite, nehovoriac o vojnových konfliktoch. 70% ()

Episode 1 (2020) (S01E01) 

Síce nič extra nové pod slnkom, ale originálne vo východzej situácii, kedy je skutočne ťažké odhadovať, ako sa mesto a postavy ocitli v takejto situácii. Sme v simulácii, vo sne, sú za tým mimozemšťania, alebo to má oveľa prozaickejšie riešenie? Znalci komiksu asi vedia, ostatní sa nechajú radšej celý čas vodiť za nos a dočkajú sa jasnej odpovede zrejme až v samotnom závere. ()

Episode 2 (2020) (S01E02) 

Na úvod sa dočkáme niekoľkých verzií toho, o čo by mohlo ísť a osobne mi teórie postáv pripadajú zaujímavejšie ako samotná hra. Tá má síce napätie a spád, ale oproti pilotu, kde bolo treba najmä logicky premýšľať, tentokrát je to najmä o tupom násilí a množstve krvi. Ale rozumiem, že cieľovému publiku, japonským (ale aj globálnym) teenagerom to bude pripadať ultra cool. Niežeby to bola ale iba jediná cieľovka. ()

Reklama

Episode 3 (2020) (S01E03) 

Za mňa doposiaľ najzaujímavejšia, rozumej najoriginálnejšia hra. Ako zasadením do prostredia, tak spôsobom, ako hru vyhrať. V napätí nás drží najmä pravidlo, že nažive má ostať iba víťaz a to sa nám akosi nezdá, keďže vieme, koľko častí do konca zostáva. Zároveň fungujú aj emócie a epizóda nie je zbytočne krvavá, bez násilia to nejde, ale všetko pôsobí prirodzene. ()

Episode 4 (2020) (S01E04) 

Epizóda štyri začína tam, kde iné seriály začínajú druhú sezónu, čiže s dosť pozmeneným ansámblom postáv. Prostredie tunelu však nie je využité naplno, pričom sa tu dalo čarovať ostošesť. Potešila úvodná retrospektíva, avšak mohli sme sa pri nej dozvedieť predsa len viac. Atmosférou ma táto časť potešila, avšak prospela by jej väčšia hutnosť deja. ()

Episode 5 (2020) (S01E05) 

Úvod je skvelý a hra v štýle Saw doposiaľ asi najlepšia, pričom sa tu využila istá metóda založená na výbere z troch možností, ktorá klame telom, vlastne riešením (vážne to nebolo 50:50). Bohužiaľ seriálu príliš nesvedčí zaľudnenosť a toľké množstvo postáv na jednom mieste mi kazilo inak dobrý zážitok. No a tie nové hlavné postavy záporákov sa tu snáď dlho neohrejú. ()

Episode 6 (2020) (S01E06) 

Aby nepôsobil ľubovoľný seriál príliš monotónne, potrebuje epizódu, ktorá sa vymyká zavedeným pravidlám a atmosfére. Nedočkáme sa tentokrát žiadnej hry, i keď je otázne, čo vlastne hra je a boj o moc, či už využitím umu, alebo násilia, je tu možno aj zaujímavejšia ako klasické pasce minulých dielov. Bohužiaľ musím zraziť bod za obuv postáv, ja sa na tie nohy v šľapkách nedokážem pozerať. ()

Episode 7 (2020) (S01E07) 

Tvorcom sa tu podarilo prirovnať situáciu v hre k vojnovým konfliktom, kde sa vraždenie ospravedlňuje misiou a najskôr sa strieľa a potom pýta. To platí pre všetky strany, ako história ukázala. Nech to bolo autorským zámerom, alebo len chceli len v seriáli ukázať trochu viac toho násilia, o čom celý projekt je, je celkom zrejmé. Retrospektívy obstojne fungovali, pretože prišli vo chvíli, kedy nám už kvôli nim nebude ľúto niekoho, z koho sa stal medzičasom vrah. ()

Episode 8 (2020) (S01E08) 

Finále prvej sezóny muselo samozrejme poskytnúť zopár odpovedí, aby sa fanúšikovia necítili podvedení, zároveň sa ale s nimi muselo aj šetriť, aby boli navnadení na druhú sériu. Ani v prípade otázky, kto je čarodejnica a ani v prípade toho, kto za hrou stojí, nejde o žiadne extrémne šoky, ale o sklamanie určite nejde, stále sú v hre rôzne varianty, o čo v skutočnosti ide. Finále sa z nejakého dôvodu trochu vlečie, avšak "cesta do srdca" hry je dobrým nápadom na ukončenie sezóny. ()

Season 2 (2022) (S02) 

Druhá séria sa mi páčila viac ako prvá. Za prvé sa dočkáme rozuzlenia zápletky a (skoro) všetkých vysvetlení, o čo ide (dúfam, že sa nebude pokračovať a záverečný záber bol iba metaforický) a rozvíjajú sa aj viaceré myšlienkové roviny. Osobne sa domnievam, že úspešne, i keď treba brať do úvahy, že ide o japonský seriál a tamojšia vyjadrovacia filmová reč je predsa len odlišná. Určite treba spomenúť, že druhá séria pôsobí skutočne filmovo, až vysokorozpočtovo, a je sa skutočne na čo pozerať. ()

Episode 1 (2022) (S02E01) 

Pokiaľ niekomu doteraz nebolo jasné, aké myšlienkové tendencie v sebe seriál má, tak to pochopí zo skvelej úvodnej paralelnej montáže, striedajúcej zábery na hráča počítačovej hry a na hráčov hry v "realite". Úvod druhej série pôsobí veľkolepejšie, pretože sme stále v otvorenom prostredí a cez deň. A navyše nás čaká aj dosť akcie, pričom nejde iba o non-stop strieľačku (ako v počítačovej hre, ehm), ale dočkáme sa aj "fast and furious" módu a je to zábavné. ()

Episode 2 (2022) (S02E02) 

Zaujímavá hra, neopozerané prostredie, fajn nové postavy. Celú hodinu však sledujeme to isté stále dokola, čo znamená istú monotónnosť a hra nakoniec končí až v ďalšej epizóde. Určite je to zábavné sledovať, avšak toľko priestoru ešte žiadna hra nedostala a nie každý fanúšik do ocení. Nahota ústredného antagonistu (nie priamo záporáka) je ďalšou symbolikou návratu človeka ku svojim základným pudom, tentokrát pozitívnejšou než neukojiteľné tupé násilie. ()

Episode 3 (2022) (S02E03) 

Dojazd hry je šikovne vymyslený, možno trochu patetický, ale podobné emócie sme v seriáli ešte nemali a funguje to. Nasleduje druhá polovica s ďalšou hrou, avšak s inými postavami v príťažlivom väzenskom prostredí. A mám dojem, že je po hereckej stránke zatiaľ najlepšie zvládnutá. Čo je dané aj tým, že tu hrajú aj starší herci. ()

Episode 4 (2022) (S02E04) 

Prvú tretinu dokončujeme hru z predchádzajúcej epizódy a riešenie, kto za všetkým stojí patrí skôr medzi priemerné, ale dáva zmysel. No a potom sa začne diať niečo zaujímavejšie, pretože sa začína viac riešiť samotná záhada a osobne by som pokojne až do konca zostal už bez hier a sledoval podobné found footage záznamy s čiastkovými odpoveďami. ()

Episode 5 (2022) (S02E05) 

Ako fanúšik architektúry štadiónov som si tento diel parádne užil, i keď demolícia trvala pomerne krátko, avšak išlo o flashback, tak to tvorcom odpustím. Chvíľami Harry Potter 7, chvíľami The Last of Us, ale celý čas Alice in Borderlands. Rozhodne som ocenil parádnu výpravu, tentokrát to vyzeralo ako celovečerák. Ani mi potom nevadil rozkúskovaný dej. ()

Episode 6 (2022) (S02E06) 

Máme tu dojazd hry z minulej epizódy (opäť) a o chvíľu začína nová, diametrálne odlišná (opäť). Tentokrát však ide o hry bez tupého násilia a v podstate bez vraždenia (v zmysle hráč proti hráčovi), čo je príjemná zmena a nesie so sebou pochopiteľne aj viac filozofovania. To je fajn, trochu viac rozširuje myšlienkové pozadie, avšak aj viac polopate. Hry skončili a ideme buď na nové, alebo priamo k jadru záhady. ()

Episode 7 (2022) (S02E07) 

Rozumiem, prečo predposledná časť vyzerala tak, ako vyzerala, avšak je natoľko ubíjajúca, ako ponocovanie pri strieľačke na kompe pre niekoho, kto vás pri tom sleduje. Áno, presne o to aj išlo, ale stále je to proste len tupá strieľačka plná extrémneho násilia. Ide samozrejme o to, kto z dôležitých postáv prežije a kto nie a aké pocity budeme pri tom pociťovať. Tak radšej hurá do finále. ()

Episode 8 (2022) (S02E08) 

Záverečná epizóda všetko objasní a dočkáme sa veľkej, alebo "veľkej" pointy, to podľa vkusu. Niektoré logické nedostatky sú vďaka vysvetleniu nepodstatné. Finále pracuje s látkou podobne, ako diel Sherlocka, v ktorom sme sledovali rôzne možné vysvetlenia, ako mohol súkromný detektív prežiť pád zo strechy. Tu sa dočkáme vysvetlení štyroch, pričom až to štvrté je správne. Za mňa však každé bolo na rovnakej kvalitatívnej úrovni. ()

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (viac)

Reklama

Reklama