Reklama

Reklama

Sokoliar Tomáš

  • Česko Král sokolů (viac)
TV spot

Obsahy(1)

Film nakrútený na motívy románu J. C. Hronského rozpráva dobrodružný príbeh chlapca, ktorý miloval slobodu a sokola, ktorý mu ju pomohol získať. Tomáš vyrastá v horách, pozná každé ich tajomstvo a má schopnosť rozumieť reči zvierat a vtákov. Jeho život plynie pokojne až do chvíle, keď je jeho otec nešťastnou náhodou udupaný koňmi. Dedko Metodej ide spolu s Tomášom na hrad, aby získali prácu. Tomáš sa tak ocitá v celkom novom prostredí, vo svete bohatstva, kde platia iné pravidlá. Navyše sa zapletie do intrigy, ktorú zosnoval Iver proti svojmu rivalovi, starému panskému sokoliarovi Vaganovi. Tomáš, ktorý sa kvôli Iverovi stáva štvancom, na úteku stretáva práve Vagana. Zblížia sa spolu a Vagan si uvedomí, že tento chlapec so zvláštnymi schopnosťami bude jeho dôstojným nástupcom.   Dobrodružný príbeh chlapca, ktorý miloval slobodu a sokola, ktorý mu ju pomohol získať, nakrútil legendárny český režisér Václav Vorlíček na motívy klasika slovenskej literatúry Jozefa Cígera - Hronského. (STV)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (155)

Nataniel73 

všetky recenzie používateľa

Sokoliar Tomáš je len mierne nadpriemerná česko-slovenská rozprávka. Vorlíček natočil aj lepšie filmy, v tomto sa mu podarila hudba a vizuálne ztvárnenie slovenskej prírody a zvierat. Z hereckých výkonov treba vyzdvihnúť jednoznačne malého Tomáša, Vagana, či roztomilú Forminu. Naopak totálny prepadák je princ Ostrik, ktorý by si v lepšom filme nezahral ani komparz, nieto ešte jednu z hlavných úloh. Jiří Langmajer hral záporákov vždy dobre (napr. Snowboarďáci), Kukura bol len priemerný a Tomášova sestra v pohode. Dej sa miestami dosť vlečie a celé mi to príde skôr ako taká rozprávka na pozadí sokoliarskej tématiky. Vzhľadom k tomu, že prírodu a zvieratá mám veľmi rád a celkovo mi je film sympatický dávam 3*. Mohlo to dopadnúť lepšie, ale aj horšie. Celkovo 65%. ()

Amarcord_1 

všetky recenzie používateľa

75% - Nevím, nevím... Film má sice trochu chladnou atmosféru, ale jinak jsem na něm neshledal nic tak rušivého, abych musel sahat po nižších hodnoceních. Je to přece jen na naši dobu kvalitní pohádka s poučným závěrem. V porovnání s Troškovými počiny zde určitě vedou herci, hudba, kamera, a... a vůbec dejte mi pokoj, tohle je prostě dobrej film. ()

Reklama

durkes 

všetky recenzie používateľa

Tak pán Vorlíček mal už asi vrchol za sebou v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, kedy vytvoril svoje najlepšie diela (Tři oříšky, Dívka na košteti, Což takhle dát si špenát, Jak utopit dr.Mráčka, Arabela), ale rozprávka to nakoniec nebola zlá. Herecké výkony ušli a hrad Krásna hôrka bol ešte celý a nevypálený. Priemer. ()

Košoun 

všetky recenzie používateľa

Pohádka, která neurazí, ani nenadchne. Důkazem toho je i fakt, že jsem zabedněně tvrdil, že jsem jí neviděl a pak jdu sem zohodnotit... a jsou tu průměrné 3*. A předpokládám, že až příští rok zase náhodou Krále sokolů uvidím, nebudu si ho vůbec pamatovat. Průměr. Jediný, kdo mě zaujal z herců byl Braňo Holiček. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

V podstate tejto rozprávke nemám čo vyčítať. Pekný neopozeraný príbeh, výprava na domáce pomery z kategórie veľkofilmu, výborná kamera, obraz aj zvuk, a sympatickí herci. Komu sa nepáči, nech menuje tri podarené slovenské rozprávky po roku 2000. A aj medzi českými z toho obdobia by sa muselo hľadať lupou, ak sa vylúčia čisto komediálne ladené pokusy o nadviazanie na starú dobrú tradíciu. No, bohužiaľ, v súčasných rozprávkach nemôžu hrať Werich, Zázvorková ani Kroner a tak nebudeme zatracovať mladšiu a celkom mladú hereckú generáciu, že to nevedia presne tak ako oni. A komu vadí klišé, nech porovná s predlohou, alebo sa zamyslí, ako by mala rozprávka (pre deti) končiť ináč ako víťazstvom dobra nad zlom. Nesmiem zabudnúť na pochvalu práce so zvieratami, a nielen so sokolmi, na ktoré mám slabosť, ale aj s mnohými ďalšími. Za mňa zaslúžené štyri hviezdy. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (19)

  • Film sa natáčal na Oravskom hrade v obci Oravský Podzámok. (ash99)
  • Ve filmu nevystupuje ani jeden sokol, ptáci jsou rarozi. (rakovnik)

Reklama

Reklama