Reklama

Reklama

VOD (1)

Napínavý životopisný film rekonštruuje skutočný príbeh Mahamedoua Oulda Slahiho (Tahar Rahim), ktorého americká vláda zajala a bez obvinenia a súdneho procesu ho 14 rokov protiprávne väznila v záchytnom tábore Guantánamo Bay, vojenskej väznici vybudovanej na starej americkej námornej základni v zálive Guantánamo na Kube. Keď už Slahi stráca poslednú nádej na záchranu, nájde nečakaných spojencov v obhajkyni Nancy Hollanderovej (Jodie Fosterová) a jej spolupracovníčke Teri Duncanovej (Shailene Woodleyová). Pri zúfalom hľadaní spravodlivosti čelia mnohým takmer neprekonateľným prekážkam, ale tým najväčším protivníkom je neúprosný vojenský prokurátor, podplukovník Stuart Couch (Benedict Cumberbatch). Nekonečný právnický súboj dvoch odhodlaných žien voči systému napokon vyústi do odhalenia šokujúcej pravdy a  potvrdí, že ľudského ducha nemožno uväzniť. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (77)

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

Slahiho příběh je silný a určitě ne ojedinělý,protože už dlouho je celkem jasné,že shitstorm po 11.9. sebou v rámci tažení za pomstou a spravedlností strhl i ty co teroristu viděli jen v televizi.Podobně jako mnozí další i já sem od Mauritaniana čekal víc soudní drama,ale i když na něj dojde prakticky až v úplném závěru,nemůžu říct že by mě zklamal.Hezky se tu ukazuje celá ta politicko-vojenská mašinérie,která je krmena nejen voláním po spravedlnosti,ale také strachem a velmi často i osobní touhou po pomstě.Spíš než standardní procesy tak připomíná novodobý hon na čarodějnice ze kterého velmi často není úniku.Macdonald je zkušený režisér a i když se nejedná o jeho nejlepší kousek,nezklamal...70% ()

Dale 

všetky recenzie používateľa

Téma a posolstvo sú silné, no mohli byť podané tak, aby sa viac divákovi zarezali po kožu. Pobyt v Guantaname mohol byť vykreslený drsnejšie a tí, ktorí za tým stáli mohli byť vykreslení odpudivejšie, vrátane najvyšších vládnych predstaviteľov. Nejako to ostalo na pol ceste, nemá to proste tú silu, akú to mohlo mať. Príde mi to ako nejaká Disney verzia. ()

Reklama

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Dobře zahrané, technicky na úrovni, ale nějak to se mnou nehnulo. Je sice hezké, že se tvůrci snažili točit autenticky, ale jako v mnoha jiných případech je to i tady trochu kotraproduktivní. Čekal bych vyhrocenější reakce veřejnosti či pozůstalých po obětech z 11.9., rodinné problémy, intenzivnější šikanu ze strany vládních složek a konečně thrillerové soudní jednání. Nic z toho tady nebylo. A ani pobyt na Guantanámu na mě neudělal dojem, ačkoliv určité parametry toho, co jsem čekal, splňoval. Vzhledem k možnostem, které tvůrci měli, vnímám Mauritánce jako promarněnou příležitost. 55% ()

Triple H 

všetky recenzie používateľa

Pomerne podarená dramatizácia dosť diskutabilného momentu USA histórie - Guantanámo. Nie bez precedensu pre USA (stačí si vygoogliť o. i. "internment of japanese americans"). Každopádne väzniť niekoho 14 rokov bez akéhokoľvek due procesu...to je na modernú baštu demokracie pomerne solídny výkon. Otázne je nakoľko bol Slahi naozaj nevinný, lebo predsa len mať v telefóne neprijatý hovor z Bin Ládinovho telefónu a mať minulosť v tréningovom centre Al Káidy...no priemerný Mauritánec takýmito kontaktmi a resumé asi nedisponuje, resp. určite je pomerne a dôvodne podozrivé ak nimi disponuje. To pochopiteľne nič nemení na tom, že povedať si, v zásade, že ak je niekto podozrivý z terorizmu, môžeme ho bez súdu a akéhokoľvek rešpektovania základných ľudských práv a slobôd zavrieť hoci aj na dekádu a viac do temnice a popri tom ho aj mučiť...nuž ako povedal klasik, "everything is funny until it happens to you". ()

Happens 

všetky recenzie používateľa

Popis chlívárny s pojmenováním Guantánamo, kterou rozjeli Američani s vlajkou boje proti terorismu a nápisem 9/11. Snímek je zaměřen na jeden konkrétní život, který po osmi letech, kdy je vězněn a mučen bez jediného obvinění. Právnička to dá k soudu, vyhraje soud, je propuštěn. Film už neukáže, že se vláda USA ale odvolá, soudí se dalších 7 let a až poté ho propustí. ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (5)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Juhoafrickej Republike, Mauritánii a USA. (MikaelSVK)
  • Tahar Rahim (Mohamedou Ould Slahi) ve filmu hraje muže obviněné z teroristických útoků 9/11, ale v roce 2018 si ironicky zahrál FBI agenta Aliho Soufana, který teroristické útoky 9/11 vyšetřoval, a to v seriálu The Looming Tower (od r. 2018). (hansel97)

Súvisiace novinky

Nový Svatý se hýbe kupředu

Nový Svatý se hýbe kupředu

23.11.2023

Studio Paramount Pictures se už řadu let chystá oživit jednu ze svých polozapomenutých franšíz, ale až nyní se zdá, že chystaný projekt začíná dostávat reálné obrysy. V přípravách je totiž akční… (viac)

Reklama

Reklama