Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

V seriálu Akolytka se při vyšetřování šokujícího zločinu postaví uznávaný mistr Jedi (Lee Jung-jae) proti nebezpečné bojovnici z minulosti (Amandla Stenberg). Jak se objevují další stopy, vydávají se po temné stezce, kde zlověstné síly odhalují, že vše není tak, jak se na první pohled zdá... (Disney+)

Recenzie používateľa Ahsoka k tomuto seriálu (9)

Star Wars: Akolytka (2024) 

Začnem pozitívami a polopozitívami. Kulisy sú síce požičané, ale uznávam, že krásne. Rovnako ako aj kostýmy a rekvizity ladené do retro štýlu Star Wars univerza (100 rokov pred Skrytou hrozbou), vrátane spôsobu prechodu scén a hudby, ktoré pripomínajú staršie filmy. Herecky je to multi-kulturo-raso-gendrovo namixované, na čo sa v súčasnosti tlačí aj tam, kde sa to nehodí, ale kde inde by sa to dalo využiť lepšie, ak nie v SW? Seriál jednoznačne má atmosféru Hviezdnych vojen a vizuálne teda je vcelku vydarený. Samotná zápletka nie je v zaklade zlý nápad. Tam to za mňa končí. Výzor planét je veľmi pozemský (čítaj príliš realistický). Tvorcovia sa báli ísť do niečoho, čo vyzerá viac sci-fi (hoci rozpočet na to mali). Zápletka je prevedená veľmi plocho a rieši sa akosi prirýchlo. Oshino dokázanie neviny v podstate hneď a Maeina vražedná misia tiež končí rovnako rýchlo ako sa začala. A (SPOILER), že Sol niečo vyviedol tuší každý (KONIEC SPOILERU). SW seriál s údajne detektívnou zápletkou sa teda rozpadol na konci druhej epizódy. Následuje čakanie na odhalenie minulosti, ktoré je poznamenané obrovským množstvom absurdných a protichodných momentov. Stred seriálu je plný vaty. Okrem toho, všetky postavy veľmi rýchlo menia názory a motivácie, robia nelogické rozhodnutia, Jedijovia sú veľmi málo "jedijský" (v zmysle, že sú nedostatočne mníšsky a vo veľmi malej miere užívajúci Silu), čo neviem, či bol plán alebo je to jednoduchá kombinácia zlého hrania, scenára a réžie. Hlavné hrdinky sú nezaujímavé, nevyrazné, schizofrenické, zmätené, ľahko ovplyvnivniteľné a v konečnom dôsledku aj otravné. Celé je to ako napoly upečený koláč, ktorý sa síce dá jesť, ale je možné, že vášmu žalúdku sa to nebude páčiť. Závisí od tráviaceho systému. ;-) ()

Ztracená / Nalezená (2024) (E01) 

Meh. Ako pilotná epizóda je to také priemerné z pohľadu hereckých výkonov aj náhľadom do zápletky. Nie je to nič super originálne, ani extra vťahujúce. Ten úvodný súboj dokonale sumarizuje celú epizódu - kŕčovité. Vizuálne samozrejme pekné a technicky zapadajúce do obdobia cca 100 rokov pred Skrytou hrozbou. Dokonca i hudba a prechody medzi scénami sú v takom retro štýle snažiace sa podobať na Lucasove filmy. Ale netreba lámať palicu hneď pri prvej epizóde, uvidíme ako sa to vykryštalizuje. 60% určite zaslúži. ()

Pomsta / Spravedlnost (2024) (E02) 

Ústredný problém sa rieši akosi prirýchlo a jednoducho. Vedela by som si predstaviť aj zamotanejší dej a zložitejšie dialógy. Postavy sú zatiaľ pomerne čiernobiele s celkom jasným smerovaním do klišé finišu. Napätie sa snaží eskalovať, no nejak ma to neberie. Na konci epizódy nedochádza k nijakému vytrženiu. Žeby som sa tešila aj na tie ďalšie, nemôžem povedať. Je to ako také nealkoholické pivo. Slabé 3*. ()

Osud (2024) (E03) 

K čomu vlastne táto epizóda bola? 90% jej obsahu už stihol byť prerozprávaný v predchádzajúcich dvoch epizódach. Zvyšných nových 10% sa týka pôvodu dvojčiat. Čarodejnice k SW patria, takže prečo nie. Vyzdvihnem opäť pekný vizuál, v tomto prípade masky a kostýmy, niečo čo v priebehu seriálu asi štandard nestratí. Podrobnosti záverečnej udalosti v epizóde sa ake ďalej mlžia. Pridáva to však na deji alebo na jeho mysterióznosti? Vôbec, keďže sme tam, kde sme aj boli. Túto epizódu si viem predstaviť buď ako hneď prvú, alebo ako flashback v záverečných častiach aj s patričným odhalením chýbajúceho zbytku. Ako E3 nedáva zmysel a tým pôsobí skutočne len ako zneužitie značky na inú propagandu. ()

Reklama

Den (2024) (E04) 

To bola snáď len nejaká prvá polovica štvrtej epizódy? Horšie je, že pri zvláštnej minutáži to nekončí. Dej posunutý iba minimalisticky, postavy divne menia názory, dialógy napísané na kolene žiakom ZŠ a časová os príbehu je nelogická. Celé to pôsobí hrozne amatérsky, akoby pozerám nejakú fanfiction na YouTube a nie seriál za milióny dolárov. Kto sa tešil na wookie jedi na konci druhej epizódy, dopadne ako ten, kto sa tešil na Carrie-Ann Moss. ()

Noc (2024) (E05) 

A! Stratená druhá polovica štvrtej epizódy nájdená. Aj keď stále akoby tam čosi medzi koncom E4 a začiatkom E5 niečo chýbalo. Toľko k nepochopiteľnosti delenia E4 a E5. Dej sa konečne niekam posúva, a nie iba samá vata, za čo pridávam hviezdu. Viac ich však už nevytlačím. Áno, mali sme navyše hŕbu akcie, milovníkom svetelných mečov zasvietili oči, ale čo z toho? Stále sme svedkami rovnakej plytkosti, predvídateľnosti, amatérskych dialógov a schizofrenických zvratov. Dvojčatá, čoby hlavné hrdinky v tejto epizóde robia iba krovie napriek nájstojčivej snahe kamery dokázať opak. ()

Učit / Kazit (2024) (E06) 

Veľmi podobná šablóna deja ako E4. Ťahavý filler akoby prvá polovica ďalšej časti, ktorý by len chcel mať charakter komornej atmosféry. V skutočnosti je epka úplne zbytočná a zachádza k nude. Celá dejová línia odohrávajúca sa v/okolo jaskyni je zvláštna, čo sa správania postáv týka. Qimir zrazu pôsobí ako nejaká melancholická a éterická bytosť. Osha namiesto úplne prvoplánového inštinktívneho pudu utiecť sa len tak rozkukáva a nasleduje pred chvíľou vraha jej bandy ako zamilovaná pubertiačka buchnutá po hlave. Druhá dejová línia je o niečo lepšia, ale to iba tým, že nás Sol drží v šachu s "veľkým" tajomstvom z minulosti, z čoho zrejme vyplýva aj jeho správanie. Mae by zase len zabíjala, aj keď teraz už jej motivácii moc nechápem. 2,5* ()

Volba (2024) (E07) 

Toľko "zvratov" a "veľkých" odhalení, že mi šokom stuhol krvný obeh. Toľko neinteligentných a nepochopiteľných rozhodnutí, ktoré robia postavy, som za 40 minút vo filmovom priemysle asi ešte nezažila. Celú epizódu mi chodí hlavou iba miliónkrát dookola: "Prečo toto?! Prečo tamto?! Prečo takto?!" Zmätené, skratkovité, nelogické, protichodné, pochabé... No, nádych. Epizóda 7 je (ešte stále nekompletné) rozšírenie E3, ktoré z E3 robí ešte väčšiu vatu, než akou bola doteraz. Kľudne mohli byť spojené do jednej 50-minútovky. Ale aj to by seriál už nezachránilo. ()

The Acolyte (2024) (E08) 

Narozdiel od ostatných epizód aspoň v poslednej je posunutie deja významnejšie a celá epizóda je veľmi dynamická. Efektné súboje ako pozemský, tak aj ten letecký. I keď súboj Osha vs Mae zase trošku kŕčovitý podobne ako v E1 Mae vs Indara. Jednoducho, akčná stránka sa v tejto epizóde hanbiť nemusí. Zbytok je žiaľ, v rovnakej schéme: zvláštne dialógy, schizofrénické chovanie postáv, ich nelogické rozhodnutia a nejasné motivácie. V tejto časti sa k partií oplývajúcej menovanými vlastnosťami pridala už aj Venestra. 2,5* ()

Súvisiace novinky

Star Wars: Akolytka končí první sezónou

Star Wars: Akolytka končí první sezónou

21.08.2024

Část fanouškovské základny franšízy Star Wars následující novina rozhořčí, jinou část možná spíše potěší. Vedení Lucasfilmu hlasovalo pro zrušení potenciální druhé série seriálu Star Wars: Akolytka… (viac)

Dočká se Ahsoka druhé řady?

Dočká se Ahsoka druhé řady?

05.10.2023

Aniž bychom se pouštěli do nějakých velkých spoilerů, po finále nového Star Wars seriálu Ahsoka už je jasné, že si showrunner Dave Filoni (Star Wars: Klonové války, Star Wars: Povstalci) nechal… (viac)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (viac)

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

07.04.2023

Dny Star Wars Celebration jsou tady a spolu s nimi přišla řada i na hromadu nových oznámení. Je toho tentokrát fakt hodně, takže se do těch novinek rovnou pustíme. A začneme hned tou nejžhavější,… (viac)

Reklama

Reklama