Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americké kriminální drama o tvrdém poldovi, který chrání život malého chlapce, jediného svědka vraždy, uprostřed naprosto cizího světa náboženské sekty amenitů. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (204)

Falko 

všetky recenzie používateľa

Absolutne suhlasim do poslednej bodky s komentarom uzivatela Rob Roy. Tvorcovia, akoby nevedeli, co vlastne natacaju. Akcny krimi thriller alebo romanticky film? Ja som myslel, ze sa divam na krimi, preto ma drviva väcsina romantiky nudila a to nemam nic proti romantickym filmom. Skoda, stacilo o nieco viac napätia a dal by som aj stvrtu *. Odporny bol Danny Glover, ktory mi takto pripomenul zaporaka z dramy PURPUROVA BARVA (1985) a to som ho spoznal ako dobrackeho policajta zo vsetkych SMRTONOSNYCH ZBRANI (1987 - 1998). V miniulohe som si vsimol aj Vigga Mortensena. Film ziskal dvoch Oscarov za strih a scenar, ale bol nominovany i za najlepsi film, reziu, alebo herca v hlavnej ulohe Harrisona Forda. Avsak Oscara ziskala v ramci kategorii najlepsi film romanticka drama VZPOMINKY NA AFRIKU (1985), za reziu Sydney Pollack taktiez Vzpominky na Afriku a za herca v hlavnej ulohe William Hurt za dramu POLIBEK PAVOUCI ZENY (1985). _________ Harrison Ford - (John Book) +++ Kelly McGillis - (Rachel) +++ Josef Sommer - (Schaeffer) +++ Lukas Haas - (Samuel) +++ Jan Rubes - (Eli Lapp) +++ Alexander Godunov - (Daniel Hochleitner) +++ Danny Glover - (McFee) +++ Viggo Mortensen - (Moses Hochleitner) +++ ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Na rozdiel od užívateľa dobytka som presvedčený, že práve vykreslenie amenitskej komunity, odmietajúcej výdobytky modernej techniky (podľa posledných správ vraj vzali už na milosť Božiu mobily, pretože im výrazne uľahčujú obchod s poľnohospodárskymi a lesnými výrobkami). Komunity zamrznúcej v časoch nosenia čepcov, ľudových oblekov a širokých čiernych klobúkov. Komunite oddanej nemčine a jazdeniu na koňmi poháňaných bričkách a kočoch. Weirovou obľúbenou témou je vzťah pôvodných tradícií k novým hodnotám, ľuďom vyznávajúcich moderný štýl a ich vzájomná konfrontácia. Tuná to pre civilizáciu veľmi dobre nevyzerá. Na prvej návšteve mesta z farmy v živote sa malý chlapec stretáva so zlom. Z civilizácie na vidiek prichádzajú ďalšie zbrane a násilné riešenia. Bez amenitského príspevku by bol celý film len priemerným thrillerom o potrebe chrániť maloletého svedka zločinu, do ktorého boli zapojení mnohí. ()

Reklama

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Za mňa dokonalý priemer na ktorom v dobe vzniku mohla zaujať maximálne tak tá komunita Amenitov, ale ani to už v dnešnej dobe neohúri. Dnes už sme zvyknutí na kdejakých exotov. Romantická línia je ok, ale tá thrillerová je slabučká a celkovo som mal pocit, že sa tam nič poriadne nedeje. Finále slabé. Film na jedno pozretie. Je pekné, že Ford v osemdesiatkách skúšal aj niečo iné, ale nie vždy sa z toho stala nezabudnuteľná klasika. 5/10. ()

Damiel 

všetky recenzie používateľa

Čekal jsem od toho klasického Harrisona a dostal jsem mnohem víc. Nesmírně působivá věc, kde pro mě nebyla hlavní krimi linka, ale poselství o stavu dnešního světa (tedy světa v roce 1985, ale to je fuk, v té popsané podstatě je dnešní). Svět amišů versus civilizace, harmonie versus družgle, drama o nekompatibilnosti obou, o volbě rozumu versus volbě srdce. 5* ()

GodComplex 

všetky recenzie používateľa

Tak v prvni rade tezce, ale hodne tezce Vangelisovska hudba bez Vangelise, skoro mi prijde jako by Maurice Jarre pred skladanim hudby Vangelisovi zavolal, jestli by mu mohl poslat presety jeho legendarniho CS-80 synthu, protoze zvukove to je skutecne 1:1. Trosku problem, kdyz vidite uvodni sekvence filmu poli americkeho venkova, rozezni se hudba a vam pred ocima zacnou litat vznasedla a nastvani replikanti, nemluve o tom, ze v obou filmech hraje hlavni roli Harrison Ford a hlavni zensky charakter se jmenuje Rachel. Na druhou stranu Blade Runner ma cca nejlepsi soundtrack filmove historie, takze si prece nebudeme na obcasnou podobnost stezovat, ze? Obzvlast kdyz i tady je hudba jednoznacne nejlepsim elementem. Jinak je to vicemene prumerna story o ochrane klicoveho svedka a zkorumpovane policejni siti, jenz se presune do zajimaveho prostredi Amishske komunity. 6/10 ()

Galéria (67)

Zaujímavosti (14)

  • Harrison Ford roli přijal především proto, aby nebyl spojován jen s hrdiny ze sci-fi filmů a vymanil se škatulkování. (janekrubes)

Súvisiace novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (viac)

Reklama

Reklama